Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Verilen süre içerisinde ödemesini gerçekleştirmeyen öğrencinin yurtla ilişiği kesilir. Aynı öğretim yılı içinde bu öğrencilerin başvuruları yeniden değerlendirilir. 3. Öğrencinin yurt malzemesine zarar vermesi halinde zararı karşılaması için öğrenciye durumun tebliğ edildiği tarihten itibaren otuz gün süre verilir.
Erteleme işlemi en fazla üç defa yapılabilir. Durumu yukarıdaki şartlara uyan borçlular, borçlarını erteletebilmeleri için borç başlangıç tarihinden bir ay önce https://www.turkiye.gov.tr/ adresi üzerinden e-Devlet şifresi ile borç erteleme talebinde bulunabilmektedir.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
İlgili 44 soru bulundu
Yasal takip öncesindeki 90 günlük süreçte borca faiz işler mi? Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
VERGİ DAİRESİNE DEVREDİLEN ÖĞRENİM/KATKI KREDİSİ BORÇULARININ DİKKATİNE. Hiç ödeme yapmayan ya da iki veya daha fazla taksitini düzenli ödemeyen öğrencilerimizin borçları, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle vergi dairelerine aktarılmaktadır.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
İhbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapılmaması durumunda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılır. Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılır ve bu süreçten sonra banka ile değil, bu birim veya avukat ile muhatap olunur.
Kyk Borcu Kaç Yıl Ödenmezse İcra Gelir? Öğrenim Kredisi veya Katkı Kredisinin borç taksitlerinden birini zamanında ödemeyen kredi borçlusunun bir yıllık borçları için tahsil işlemleri devreye girer. Birden fazla taksitlerini zamanında ödemeyenlerin ise borçlarının tamamı için tahsil işlemleri devreye girer.
e-Devlet üzerinden “İnteraktif Vergi Dairesi” uygulamasına giriş yaparak vergi borcu yapılandırması yapabilirsiniz. Sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığı altında “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri” bölümünden başvurunuzu yapabilirsiniz. KYK ve vergi borçları yapılandırması için tıklayınız.
Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçiliyor. İlk taksitin 30 Eylül 2021'e kadar, kalan taksitlerin de takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenmesi gerekiyor.
Madde 4- Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilecek burs-kredi taahhüt senetlerinin noterde tanzim ve tasdik edilmesine ilişkin iş ve işlemler; vergi, resim ve harca tâbi değildir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen burs-kredi ve nakdî yardımlar haczedilemez.
Eğer taksitler zamanında ödenmezse, her yıl Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen bir oran üzerinden günlük faiz uygulanır. Dolayısıyla geciken borçlar her geçen gün biraz daha artar. KYK borcu ödenmezse, gecikme faizi ile birlikte borcun, bankadan vergi dairesine devri de söz konusudur.
KYK Borcu Kredi Notumu Etkiler Mi? KYK borcu da diğer borçlar gibi kredi notunuzu etkiler. Eğer KYK borcunuzu ödeme takvimine uygun bir şekilde ödüyorsanız bu durum kredi notunuzu arttıracaktır.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır. Sürekli asgari tutar ödediğinizde katlanarak büyüyen bir borç oluşur ve bu borcu kapatmanız çok uzun sürebilir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır.
Mükellefler başvurularını 31 Mayıs 2023'e kadar (bu tarih dahil) Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilecekleri gibi bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabilecek.
Gelirler İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına giriş yaparak e-Devlet ile giriş seçeneğine tıklanıyor. e-devlet sistemine giriş bilgileri girildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığının sayfasındaki yönlendirmeleri takip ederek KYK borcu bulunan kişiler kolaylıkla taksitlendirme işlemi başvurularını ...
Bunu yapmak için e-devlet üzerinden "Kredi Geri Ödeme Erteleme Başvurusu" seçeneği aratmalı ve çıkan ekranda Yeni Başvuru" düğmesini kullanarak borç erteleme başvurusunda bulunmalısınız. Sonraki adımlarda sistem; talep türü seçimi, başvuru ekranı, onay ekranı ve işlem sonucu gibi adımları önünüze getirecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri