Sonuçta kıyma rengini kaybederken, kıymanın yıkandığı su da etten yani kıymadan geçen myoglobin sebebiyle daha kırmızı veya pembe renk alabiliyor. Etten geriye ise, myoglobin proteininden yoksun ve yağ ile birlikte beyaz renk almış bir kısım kalıyor.
Bozuk kıyma öncelikle renginden anlaşılır. Kıymanın bozulup bozulmadığını anlamak için rengini kontrol edin. Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru saklanmamışsa ve havayla temas etmişse bozulur. Eğer rengi griye dönükse, bu kıymanın bozulduğuna işaret eder.
Kıymanın Yapışkanlığına Bakın.
İlk olarak ellerinizi yıkayın ve parmak ucunuzla kıymadan bir parça alın. Elinizle hafifçe bastırın. Parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde cıvık, sıvı bir kalıntı kalıyorsa, kıyma büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
Türk Gıda Kodeksi'nin 6. maddesine göre çiğ kırmızı et, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları kendine has tat, koku, görünüş ve yapıda olacaktır. Miyoglobin oksidasyonuna bağlı olarak et kırmızı parlak bir renk görünümünde olmalıdır.
Bozuk kıyma tüketildikten sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bozuk kıyma tüketildi ise bu durumda yüksek ateş, kusma, mide krampları ya da kanlı ishal belirtileri ortaya çıkabilir. Kanlı seyreden ishal belirtiler arasında en ciddi olanıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir. Kıyma Kaç Günde Bozulur? Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa ve kıvamı yapışkan bir yapıya dönüşmüşse muhtemelen kıymanız bozulmuştur. Kıyma buzdolabında 2 günden sonra bozulmaya başlayacaktır.
Kıyma, eğer paketin üzerindeki son kullanım tarihi geçmediyse ve sürekli buzdolabında saklandıysa satın alındıktan sonraki 2 gün taze ve güvenli kalır. Çöpe gitmemesi için kıymayı aldıktan sonra kısa bir süre zarfında kullan. Çiğ kıymayı dondurucuda 4 aya kadar sakla.
Havayla temas sonrasında, miyoglobin adı verilen hücreler oksijenle temas eder ve etin rengi kırmızı halini alır. Buzdolabında saklanan kıyma yaklaşık 2 günün sonunda renk değiştirmeye başlar. Bu değişimin sebebi miyoglobin hücrelerinin kimyasal değişimleridir. Bekleyen kıymanın rengi kahverengiye döner.
Kıyma suya konarak yıkandığında, etin parçalanması nedeniyle açığa çıkan myoglobin kolayca suya geçiyor. Sonuçta kıyma rengini kaybederken, kıymanın yıkandığı su da etten geçen myoglobin nedeniyle kırmızı – pembe bir renk alıyor.
Taze et normalde hafif bir tada sahiptir, ancak bozulmuş et tat olarak ekşi, metalik, acı veya kötü bir şekilde farklılık gösterebilir. Aynı zamanda ağızda metalik veya acı bir tat bırakabilir. Bozulmuş et genellikle hoş olmayan ve rahatsız edici bir koku yayabilir. Kokusu ekşi, amonyak gibi olabilmektedir.
Bozuk kıymanın tadı, normalde taze ve etli olan kıymanın yerine kötü veya ekşi bir tat alabilirsiniz. Ekşi veya Acı Tat: Bozulmuş kıyma sıklıkla ekşi veya acı bir tat taşır. Bu tatlar, kıymanın bozulduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Metalik Tat Ayrıca, bozuk kıyma bazen metalik bir tat taşıyabilir.
Kıymayı 1 veya 2 gün içerisinde kullanın. Kıymanın buzdolabında çözülmesi en yavaş yöntemdir, ancak aynı zamanda eti sabit ve soğuk bir sıcaklıkta tutulduğu için en güvenli yöntemdir. Bu şekilde çözüldüğünde, kıymayı çözdükten sonra 24 ila 48 saat daha buzdolabında tutabilirsiniz.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Ek olarak, küf pişmiş kıymayı bozabilir, bu nedenle bulanık mavi, gri veya yeşil lekeler fark edilirse hemen atılmalıdır. Çiğ kıyma dana etinin dışı parlak kırmızı, içi kahverengimsi olmalıdır. Yüzeyi tamamen kahverengiye veya griye dönmüşse veya küflenmişse, kötüleşmiştir ve atılmalıdır.
Köftelik kıyma orta yağlı etten yapılmalıdır. Köftelik kıymaya kesinlikle kuyrukyağı konmamalıdır. Köftelik kıyma normalde bir kez çekilir. Kıymayı iki kere çekmek renginin daha güzel görünmesini sağlar.
Son kullanma tarihi, ürünün aslında tam olarak ne zaman kötüleşmeye başlayacağını göstermiş oluyor. Dolayısıyla son kullanma tarihi geçen herhangi bir ürünü doğrudan çöpe atmak gerekiyor.
Parmaklarınızda yapışkan bir doku ve cıvıklık kaldıysa muhtemelen o kıyma bayattır. Taze kıymanın dokusu sağlam olur, ele yapışmaz ve sünmez.
Uzmanlar kıyma çektirmeden önce etin iyice dinlenmesi ve kanının süzülmesi gerektiğini belirtiyor. Kesimden gelen etin poşetten çıkarılması ardından da buzdolabında 2 gün dinlendirilip kanı süzüldükten sonra kıyma çektirilmesinin daha iyi olacağını belirtiyor.
Eti işlemek için doğru zaman bu zamandır. Yani kesimden yaklaşık 3-4 saat sonrasıdır. Eti işlerken kirli yüzeylere karşılaşılırsa bu kısımları yıkanmak yerine kesilmeli. Yıkama hem kirlilik içindeki bakterileri her yere yayar, hem de eti ıslattığı için bakterilerin rahat çoğalması için zemin oluşturur” dedi.
Eğer normal havlu kullanıyorsanız bu durumda havlunuzu sık sık sabunlu sıcak su ile yıkayınız. Etin Yıkanması: Etin pişirilmeden önce yıkanması gerekli değildir. Yüzeyde bulunması muhtemel her tür bakteri pişirilme esnasında yok olur. Ayırma: Çiğ eti ve etten sızan suları yenmeye hazır, pişmiş gıdalardan uzak tutun.
Canlı kasaplık hayvan kaslarının pH'sı 7.0-7.3'dir. Kesimle birlikte kaslardaki glikojen miktarı ve yıkımlanma derecesine göre pH dü- şer, pH'nın düşme derecesine göre “ölüm sertliği=rigor mortis” üç fark- lı derecede meydana gelir ve farklı renkte et rengi oluşmasına neden olur (Resim 3).
KIYMA NEDEN KAHVERENGİ OLUR? Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Genellikle, malzemeleri buzluktan çıkardıktan sonra yeniden dondurmaktan kaçınılması gerekir. Tazeliklerini korumaları için, yalnızca tüketeceğiniz kadarını eritmeye çalışın. Bunun için özellikle et ürünlerini paketlerken küçük parçalar halinde tek öğünlük hazırlamanız en iyisidir.
Kıymanın en ideal saklama yeri buzluk ve derin donduruculardır. Donan kıymada bozulmayı sağlayan bakterilerin çoğalması engellenmiş olur. Kıyma buzluğa atıldıktan sonra 3-4 ay boyunca bozulmadan durabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri