Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
Taze kıyma parlak ve kırmızı rengindedir. Kıyma bozulmaya başladığında kararmaya ve grileşmeye başlar. Bu yüzden rengi solan kıymanın tüketilmemesi önerilir. Özellikle kıymanın üzerinde siyah veya yeşil noktalar varsa kıymayı kesinlikle tüketmemelisiniz.
Oksijen, kaslarda bulunan bir protein olan miyoglobin ile reaksiyona girerek etin kararmasına neden olur. Et, yaklaşık 15 dakika havayla temas ettikten sonra, kasap reyonlarında görmeye alışık olduğumuz parlak kırmızı renge döner. Buzdolabında yaklaşık 5 gün bekledikten sonra ise kahverengileşmeye başlar.
Soluk kahverengi veya gri renkte olan kıyma bozulduğunu göstermektedir. Bozuk bir kıyma keskin, çürük ve ekşimsi bir kokuya sahiptir. Böyle bir kıyma tüketilmemelidir.
Kıymanın bozulup bozulmadığına dair ilk ve en belirgin bilgiyi rengine bakarak anlayabilirsiniz. Uzun süre bekleyen kıyma, parlak kırmızı rengini kaybeder ve grileşmeye başlar. Eğer kıymanızın rengi neredeyse tamamen gri/soluk ise artık kullanmamanız daha iyi olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
KIYMA NEDEN KAHVERENGİ OLUR? Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir. Kıyma Kaç Günde Bozulur? Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa ve kıvamı yapışkan bir yapıya dönüşmüşse muhtemelen kıymanız bozulmuştur. Kıyma buzdolabında 2 günden sonra bozulmaya başlayacaktır.
Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız. KESİNLİKLE tüketmeyiniz. - Parlak bir görünüme sahip olan taze et, elde yapışkan bir his bırakıyorsa bozulmaya yüz tutmuş anlamına gelmektedir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Taze et genellikle elastik bir yapıya sahiptir ve parmaklarınızla hafifçe bastırdığınızda orijinal şeklini hızla geri alır. Nemlidir ve taze bir hissiyatı vardır. Ancak bozulmuş et, sulu veya yapışkan bir dokuyla birlikte gevşek olabilir. Bakteri üremesi de başladıysa oldukça kaygan olması dikkatinizi çekecektir.
Eğer kıymanın rengi kırmızıdan siyaha veya griye doğru dönmüş ve hatta yeşilimsi bölümler varsa, kokladığınızda burnunuza keskin ve ekşi bozuk et kokusu geliyorsa kıymanız bozulmuş demektir. Unutmamak gerekir, kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Taze Etin rengi
Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Etin kırmızı rengi, bir protein olan miyoglobin'in sorumluluğundadır. Miyoglobin dolaşım kanında bulunmaz ancak dokularda sabit ve morumsu renkte depolanır. Et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlar ve bu gayet normaldir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Yani, etinizi tezgahta tamamen çözülene kadar beklettiyseniz, sonrasında tekrar dondurucuya koymamalısınız. Dahası kokusunda bir farklılık ya da garip bir renge dönüştüğünü fark ederseniz, güvenliğiniz için eti atmalısınız.
Donan kıymada bozulmayı sağlayan bakterilerin çoğalması engellenmiş olur. Kıyma buzluğa atıldıktan sonra 3-4 ay boyunca bozulmadan durabilir. Bu süre içinde buzluktan çıkarılan kıymanın da belirli bir süre içinde tüketilmesi gerekir. Kıyma buzluktan çıkarıldıktan sonra buzunun erimesi için dışarı bırakılır.
En yaygın görülen belirtiler mide ve bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, susuz kalma, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.
Bozuk kıymanın tadı, normalde taze ve etli olan kıymanın yerine kötü veya ekşi bir tat alabilirsiniz. Ekşi veya Acı Tat: Bozulmuş kıyma sıklıkla ekşi veya acı bir tat taşır. Bu tatlar, kıymanın bozulduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Metalik Tat Ayrıca, bozuk kıyma bazen metalik bir tat taşıyabilir.
Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
Taze ürünler için renk değişimi normaldir. Bozulmada gözlenen renk değişimi genellikle solma veya kararma şeklinde olur. Renk değişimine ek olarak, bozulma durumunda etlerde koku, yapışkanlık ve çamurlaşma gözlenir. Bu özelliklere sahip etlerin tüketilmemesi gerekmektedir.
Ortalama 15 dakikalık havayla temastan sonra etteki miyoglobin hücreleri oksijeni alır ve etin rengi parlak kırmızıya döner. Buzdolabında 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden dolayı kahverengiye dönebilir.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Çiğ kıymayı buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Kıymanızı hemen pişirmeyi planlamıyorsanız, buzdolabında bakteri üremeye devam edebileceğinden onu dondurmalısınız. Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir. ➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Buzdolabında Kıyma Nasıl Çözdürülür? Kıymanın tamamen çözünmesi için önceden planlayarak dondurucudan çıkarmanız gerekir. Kıymayı 5 cm'lik ince paketler halinde dondurduysanız kıyma 1 saat içerisinde çözünecekti ancak daha kalın ise bu süre 24 saate kadar çıkabilir.
En belirgin değişimler renkte başlar ve normal şartlarda kıymanın rengi parlak kırmızıdır. Uzun süre bekleyen kıymanın rengiyse canlı kırmızıdan uzaklaşıp grileşmeye başlar. Eğer kıymanız soluk bir görünümdeyse ve tamamen grileşmişse büyük ihtimal bozulmuştur ve kullanılmaması daha doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri