Türkiye Türkçesinde kullanılan ve TDK Türkçe Sözlük‟te yer alması gerektiğini düşündüğümüz bedel biçmek “herhangi bir mala değer tespit etmek, değer, paha, fiyat belirlemek” deyimleşmiş bir birleşik fiildir.
Fiyat biçmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyin değerini belirlemek, para karşılığını tespit etmek.
[1] Henüz gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belli olmayan bir şey için önceden hazırlık yapmak.
Herkes Ektiğini Biçer atasözü, en çok kullanılan atasözleri arasında yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Herkes Ektiğini Biçer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Doğmamış Çocuğa Don Biçilmez
Bu söz “Ele geçeceği, ortaya çıkacağı daha belli olmayan şey için önceden hazırlık yapmanın doğru olmadığı” (Aksoy 1993: 244) anlamına gelmekte ve bu yönüyle hâlâ geçerliliğini korumaktadır.
İnsani bir duygu olan acı çekmek gündelik hayatta oldukça fazla kullanılan bir deyimdir. Acı çekmek deyimi hem insan hem de hayvanlar için kullanılabilen üzüntülü durum ve halin davranışlara yansıması olarak tanımlanmaktadır.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
[1] Piyasanın altında bir fiyata satış yapmak. [2] İndirim yapmak.
"İş işten geçti, artık yapacak bir şey kalmadı" anlamında kullanılan bir söz.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
Deyim. [2] çok üşümek.
[1] Dalkavukluk etmek. [2] (argo) Yağcılık yapmak. İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
Kafa ütülemek deyimi, sürekli şikayet ve veryansın etmek manasında da kullanılır.
Fol yok yumurta yok DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ortada (bir konu ile ilgili) hiçbir belirti olmadığı hâlde varmış gibi bir kuşkuya düşmek.“Henüz ortada fol yok yumurta yok, sen adama para ödemeye kalkışıyorsun.”
Dut yemiş bülbüle dönmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Susmak; konuşkanlığını, sevincini, neşesini yitirmek; sesi çıkmaz olmak. “Onu dut yemiş bülbüle döndürmezsem bana da Hasan demesinler!”
Deyim. [1] Rakibiyle göğüs göğse mücadele etmektense onu yenmeye yarayacak bir fırsat kovalamak. [2] Güreşi kurallarına göre güreşmemek. [3] Bir kapışmada, oyunda hile yapmak.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir.
Bir işe girişmek. 2. #El atmak 1.
Eylemek kelimesi, anlam bakımından gönül yapmak yani hatır kazanmak gibi anlamlara gelir. Gönlünü eylemek, nazını eylemek şeklinde kullanılır.
Ani bir şekilde konuşmak, beklenmedik bir anda gelmek gibi durumlar için damdan düşer gibi deyimi kullanılmaktadır. Damdan düşer gibi deyimi bir kişinin bir konu ile ilgili olarak ani çıkışlar yapması, bir yere bir ortama aniden girmesi durumunda söylenen bir deyimdir.
Rüyada komşuyla kavga etmek, rüya tabirlerinde mutluluk ve bol kazanç anlamlarına gelmektedir. Rüyasında şu anki komşusuyla kavga ettiğini gören bir kişinin iş hayatındaki başarıları ön plana çıkacak ve istediği konuma gelecektir.
Bireylerin kavga etmesi ile genellikle kasten yaralama suçu işlenmektedir. Kavga esnasında tarafların birbirlerine yönelik olarak tehdit veya hakaret içerikli sözler söylemeleri, herhangi bir taşınır veya taşınmaz mala zarar vermeleri halinde elbette bu suçlardan dolayı ayrıca cezalandırılacaklarını belirtelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri