Teyze, annenin kız kardeşi. Anneden yaşça küçük veya büyük olabilir. Bir kişi herhangi bir teyzesinin yeğenidir.
Annemizin kız kardeşi teyzemiz, erkek kardeşi dayımızdır. Babamızın erkek kardeşi amcamız, kız kardeşi halamız olur. Dayı ve amcamızın eşlerine yenge, teyze ve halamızın eşlerine ise enişte deriz.
Annenizin kız kardeşi sizin neyiniz olur? (Annemizin kız kardeşi bizim teyzemiz olur.) Babamızın erkek kardeşi bizim neyimiz olur? (Babamızın erkek kardeşi bizim amcamız olur.)
Mesela kendimizden büyük olan erkek kardeşimize ağabey deriz. Kendimizden büyük olan kız kardeşimize ise abla deriz.
Karının kendinden küçük olan kız kardeşine baldız, büyük olan kız ,kardeşine eke denir" .
İlgili 15 soru bulundu
babanın kız kardeşi teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
Babanın bacısına hala denir. - Babanın kız kardeşine hala denir.
Bir muhabir, sokak röportajı kapsamında bir gence "Dayının tek kız kardeşi neyin olur?" sorusunu sordu. Net bir şekilde "Teyzem" yanıtını veren genç herkesi bir hayli şaşırttı.
Kardeş tipleri
Aynı anababadan olanlara öz kardeş denir. Kısmen aynı kısmen farklı anababadan olanlar, ana bir kardeş (anaları aynı, babaları farklı) ya da baba bir kardeş (babaları aynı, anaları farklı) olarak adlandırılır. Farklı anababadan olanlara ise üvey kardeş denir.
Baldız kime denir? Bu terim damat adaylarını ilgilendiriyor. Baldız, damadın eşinin kız kardeşine verilen tabirdir. Gelinin kız kardeşi varsa bu tabiri sıkça duyabilir ve sıkça kullanabilirsiniz.
“Kayınbirader - Kayınço kime denir?” diye merak ediyorsan; damadın eşinin erkek kardeşine verilen isimdir. Erkekler, kendi aralarında bu kelimeyi çok kullanırlar. Hatta iyi anlaşan kayınço ve eniştelerin çoğu zaman beraber vakit geçirdiğine tanık oluruz.
Bir kişinin halası, teyzesi ya da kız kardeşinin eşi o kişinin eniştesidir. Bir kişinin dayısının veya amcasının eşi, yengesi olur. Ayrıca erkek kardeşler de birbirlerinin eşlerine yenge derler.
Bulgulara göre, hem kadınlar hem erkekler eşlerine yalnızken en çok isimleriyle ve şu sevgi sözleriyle hitap ederler: 'sevgilim', 'aşkım', 'ba- lım', 'bitanem', 'böcüğüm', 'hayatım', 'ay göyçeyh', 'ay maral', 'ceylan', 'gu- zum', 'gülüm', 'canım', 'canem', 'elim günüm', 'ömrüm', 'gözümün nuru', 'gö- zümün ışığı', ' ...
Amca ve dayının eşine yenge denir.
Teyze, annenin kız kardeşi.
Amca en uygunu gibi.
Eskiden “oğul”, “evlât” anlamına geliyordu. Türkler “kardeş”e “karındaş” diyorlar; kardeşi de içine alan “akraba” an-lamında ise “kardaş”ı kullanıyorlardı. Babaları bir olan kardeşlere “kangdaş kadaş”, anaların ayrı olan kardeşlere de “igdiş kadaş” deniyordu.
Öz Türkçe ya da Öztürkçe; yabancı dillerin etkilerinden arındırılmış, arı durumdaki Türkçedir.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için karın maddesine bakınız.
türkçe'de büyükbaba, dedenin babasıdır. yani annenizin babasına dede, onun da babasına büyükbaba dersiniz.
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu. Yeğen sözcüğü bazı bölgelerde akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça küçük çocuklar için kullanılabilir.
büyük amca, öz amca, baba tarafından dedenin büyük kardeşinin oğlu, dedenin kardeşi, babanın öz amcası, büyük dedenin kardeşi”³¹~Kom. abaġa "Onkel, auunculus" 32 ~Tel.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
Hemşire aslında kız kardeş demektir. Farsça "beraber" anlamındaki "hem" ve "süt" anlamındaki "şîr" birleşimi. Yani hemşire, aynı sütten emmiş iki kişi. Tıp literatüründeki anlam bize özgüdür.
“Eş-Hanım” anlamındaki “Qatdïm=Qa'tïm” sözcüğünün aşağıdaki maddeleri, bilinmeyen bir kitaba ekli olan baskıdan alınmıştır: Qatdïm Qïtay [Tn]gri[m]ka “Eşim/Hanımım Qïtay [Tn]gri[m] için” Qatdïm Ütritmiš “Eşim/Hanımım Ütritmiš” Qat[dïm] Küsämiš-ka “Eşim/Hanımım Küsämiš için” [Qa]tdïm Qaqač Ïnal-qa “Eşim/Hanımım Qaqač ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri