Yukarıda izah ettiğimiz üzere kambiyo senetleri resmî belge hükmündeki belgeler olarak sayılmıştır. Bu belgeleri sahte olarak düzenlemek, değiştirmek ve kullanmak resmî belgede sahtecilik suçunu oluşturur.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
belgeler, hisse senetleri, tahviller ve vasiyetnameler resmi belge hükmünde belgeler olarak belirlenmiştir. 6100 Sayılı Kanun.
Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetleri, vasiyetname, tahvil vs. gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunun özel hükmü gereği (TCK md. 210) resmi belge olarak kabul edilmektedir.
Resmi belgelere örnek vermek gerekirse; noter tarafından düzenlenen belgeler, duruşma tutanakları, mahkeme ilamları resmi belge olarak kabul edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Tutanak, belgelenmesi gereken bir duruma dair bilgilerin yer aldığı, tarafların da imzaladığı, resmi belge niteliği taşıyan bir belgedir.
Fatura resmi bir evraktır, bu yüzden düzenlenmesi ve saklanmasına dikkat edilmelidir. Fatura kesebilmek için gerekli bilgiler doldurulduktan sonra kaşe basılır ve şirketinizdeki yetkili tarafından imzalanır.
Resmi Belge, Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla oluşturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları belirli bir standart ve içeriği olan belgelere resmi belge denilmektedir.
Kamu görevlisinin görevinin gereği düzenlediği belgeler resmi belgedir. Ancak bu belgenin resmi belge olarak kabul edilebilmesi için usulüne ve mevzuata uygun düzenlenmiş olması gereklidir. Kamu görevlisinin usulüne ve mevzuata uygun olarak düzenlediği belgeler dışında kalan tüm belgeler özel belge olarak kabul edilir.
Resmi belge ise kamu görevlisi veya hukuken yetkili kabul edilen görevli tarafından yasa gereğince yerine getirdiği fonksiyona dayanılarak düzenlenen belgedir.” 2 Resmi belgede bulunması gereken kurucu unsurlar olarak, tarih, sayı, düzenleyen kurumun adı (varsa mühür) ve düzenleyenin unvanı, ismi, imzası gibi ...
Bono, belirli miktar paranın ödenmesi taahhüdünü içeren ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) uyarınca sıkı şekil koşullarına tabi bir kıymetli evrak türüdür. Ticari ilişkilerde çok sık uygulama alanı bulan bono, uygulamada senet olarak anılmaktadır.
Hekimler görevlerini yaparlarken çok sayıda resmi belge düzenlemektedirler. Bu belgelerin en çok düzenlenenleri, reçete, ilaç ve malzeme kullanım raporu, sağlık kurulu raporu, iş görmezlik (istirahat) raporu ve sağlık durumunu bildirir rapordur.
Ehliyet, sadece resmi kurumların düzenleyebildiği bir evrak olduğu için, resmi belge olarak nitelendirilmektedir. Sahte ehliyet düzenleyen birisi, TCK Madde 204/1 kapsamında, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Mahsus evrak, özellikle belli bir konuda delil olarak düzenlenen resmi belgedir. Örneğin, noterden verilen vekaletname, mahkeme ilamı, icra dairesi ödeme emri, nüfus cüzdanı, pasaport, araç ruhsatı vs. gibi evraklar mahsus evrak niteliğindedir.
Kira kontratı, ev sahibi ile kiracı arasında mutabık kalınan, koşulların yanı sıra evin genel şartlarını da belirleyen resmi evraktır. Yani bu anlamda kira kontratı, her iki tarafı da bağlayan bir evraktır.
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu TCK 204
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Özel belgeler, kamu görevlisinin kamu görevi nedeniyle düzenlemediği belgelerdir. Yani resmi belgeler haricinde belge vasfını taşıyan yazılı evraklar özel belge kabul edilir. Özel belgenin unsurları; yazılı olması, hukuken korunan bir içeriğe sahip olması ve düzenleyenin kim olduğunun bilinmesidir.
Resmi belge, bir kamu görevlisi tarafından görevi gereği olarak düzenlenen yazıyı ifade etmektedir. Bu itibarla, düzenlenen belge ile kamu görevlisinin ifa ettiği görev arasında bir irtibatın bulunması gerekir.
Resmi Evrakta (Belgede) Sahtecilik Suçu Paraya Çevrilir Mi? Adli para cezası, 1 yıl veya altında olan hapis cezalarında çevrilmektedir. Ancak resmi belgede sahtecilik suçundan verilecek cezanın sınırı nedeniyle faile verilecek ceza adli para cezasına çevrilemeyecektir.
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
Doğrudan fotoğraf yöntemi, konusunu nesnel gerçekliği içinde yansıtır ve belge/kanıt niteliği taşır. Bu anlamda her belgesel fotoğrafın doğrudan olduğu söylenebilir.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde evrak “ Resmî kurumlarda işlem gören belgeler” olarak tanımlayarak evrakın resmi kurumlarda işlem görmesiyle oluşacağını belirtmiştir.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Özel belgede sahtecilik suçu kasten işlenebilen bir suç olduğu için para cezasına çevrilmesi ancak 1 yıl ve altındaki ceza hükümleri için geçerli olmaktadır. Özel belgede sahtecilik suçu cezası 1 yıl veya altında olduğunda hükmedilen hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkündür.
“Tüketiciler de faturasız bir ürün aldığında suç işlemiş sayılıyor mu?” diye merak ediyorsanız cevabımız, evet. Faturasız ürün almak da suç teşkil eder. Faturasız satın alınan ürünün çalıntı ya da kaçak olma ihtimali de göz önünde bulundurulması gerekenler arasındaıdr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri