Alyeska, kıyıya vuran dalgaya denir."
Karalarla denizlerin karşılaştığı yerler olan kıyılarda dalgalar ve gelgitler karaları şekillendirirler. Bu, akıntılarla kıyıdaki kayaları aşındırma ve bu aşınan parçaları taşıyarak plajlara veya kıyıya yakın sığ sularda çökeltme şeklinde olur.
Deniz suyu, kıyıya bitişik alanda dalgalarla dövülürken çetin koşullar altındaki bu yüzey aktif maddelerin varlığı, yüzey gerginliği aracılığıyla birbirine yapışan kalıcı baloncuklar oluşturan havayı tutar. Düşük yoğunluğu ve az dayanıklılığından dolayı denizden esen kuvvetli bir imbatla köpükler açığa çıkar.
Bu yer değiştirme fay hareketlerinden ya da bir yamacın hızla aşağı doğru kaymasından kaynaklanabilir. Deniz tabanı yükseldiğinde yakındaki kıyıya ve açık denize doğru olmak üzere iki yönde bir tsunami dalgası gönderir. Tsunami kıyıya yaklaştıkça sığ sularda kırılmaya başlar ve birkaç metre yüksekliğine ulaşabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yıkıcı dalgaların tersini yaparlar ve tortuyu berm üzerine yığarak plajın boyutunu arttırırlar. En önemli taşıma mekanizmalarından biri dalga kırılmasıdır. Dalgalar nadiren dik açılı bir kıyıya kırıldığından, suyun sahile doğru yukarı hareketi (eğiklik) eğik bir açıda meydana gelir.
Alışılagelmiş dalgaların aksine nadir görünen ancak oldukça tehlikeli olan 'kare dalga' mükemmel bir tatili zehir edebilir! Bu dalgalar genellikle iki farklı denizin veya okyanusun birleştiği kara yarımadalarında oluşur. İki farklı yönden ve iki farklı hava sisteminden gelmeleri sebebiyle tehlikelilerdir.
Öncelikle rüzgâr, dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.
Dalgaların oluşmasında birden fazla faktör rol almaktadır. Fakat rüzgarlar denizlerin üzerinden estiği için, dalgaları oluşturan da çoğunluklaa rüzgarlardır. Bununla birlikte bazen de deniz tabanında gerçekleşen heyelanlar, depremler, volkanik faaliyetler de dalga oluşumuna sebep olmaktadır.
Gün boyunca, rüzgar hızı arttıkça rüzgar dalgalarının boyutu da artar. Öğleden sonra ve akşamları da bu durum en üst seviyeye ulaşır. Aynı zamanda rüzgarın estiği yön de dalgaların oluşumun büyük rol oynuyor.
Dev dalgalar, boyları 18 ve 500 metre arasındaki dalgalara denir. Genelde kasırgalardan sonra oluşurlar. Okyanusun ortasında genelde 30-60 metre arası dalgalar olur ve 500 metreye kadar büyür ama bu kadar büyük dalgaların sebepleri genelde tsunamiler ve bombalar olur. İşte dev dalga.
Dalgalar açık denizlerde oluşur ve kıyıya çarpmadan önce uzun mesafeler kateder. Açık denizden sahile doğru yaklaşan dalgalar derin sulardan sığ sulara ulaştığında dalganın alt kısmı deniz tabanına temas eder. Sürtünme nedeniyle dalganın alt kısmı yavaşlar. Bu durumda dalganın yüksekliği artar ve şekli değişir.
Dünyanın en büyük dalgaları Tahiti Adası'nın çevresinde oluşuyor. Çünkü Güney Okyanusu'nda kış mevsiminde ortaya çıkan fırtınalar sonucu oluşan dalgalar neredeyse hiçbir engelle karşılaşmadan Tahiti'nin güney kıyılarına ulaşıyor.
Kapiler dalgalar
Bu dalgaların meydana gelebilmesi için rüzgâr hızı V = 0.25-1.00 m/s olmalıdır. Rüzgâr hızı artarak kapiler dalgaların dalga boyu L=1.75 cm. ve hızı S = 0.25 m/s ye ulaştıklarında yerçekiminin etkisi görülmeye başlar ve “ağırlık dalgaları” oluşur.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Dr. Serdar Beji, hava sıcaklıklarının artmasıyla serinlemek için İstanbul'un Karadeniz sahillerinde denize giren vatandaşları "çeken akıntı" konusunda uyararak, "Kötü hava şartlarında, dalga ve rüzgar varken kesinlikle denize girilmemeli" dedi.
Birleşmiş Milletler'in (BM) meteoroloji örgütü, İzlanda ve İngiltere arasında Kuzey Atlas Okyanusu'nda şamandıradan ölçtüğü 19 metrelik dalga şimdiye kadarki en yüksek dalga olarak kayıtlara geçti.
Yağmur yağdığı zaman rüzgâr hafiflediği için deniz sakinleşir. Bir başka deyişle, yağmurlarla gelen tatlı su, denizdeki acı-tuzlu suya değince hava sakinleşir, dalgalar durulur. Karadeniz'de fırtına çıktıktan sonra denizin kabarması arasında 4-5 saatlik bir süre vardır.
Özellikle 'kare dalga' konusunda okyanus çevresindeki kişilerin oradan uzaklaşması gerektiğini belirtiyor. Okyanus üzerinde oluşan bu kare görüntünün bir sebebi var. Üstelik uzmanlar ve güvenlik görevlileri bu durum için herkesi uyarıyor.
Rüyada dev dalgalar görmek, büyük sorunlara işaret eder. Kişinin hayatında büyük sorunlar olduğunu, bu sorunlar ile başa çıkamadığını ve kendini kötü hissettiği bir dönemde olduğuna yorumlanır. Ancak kişinin iş hayatında başarılı olduğuna ve kısa sürede toplanacağına delalet eder.
Işığın bir kısmını soğuruyor, belli bir dalga boyundaki ışığı yansıtıyorsa, yansıttığı ışığın renginde görünür. Eğer cisim görünür dalga boyundaki ışık ışınlarının tamamını yansıtıyorsa beyazdır.
DENİZ TAŞKINI (TSUNAMİ) NASIL GERÇEKLEŞİR ? Tsunami ilk oluştuğunda tek bir dalgadır, ancak kısa bir süre içerisinde üç ya da beş dalgaya dönüşerek yayılmaya başlar.
Hem enine hem de boyuna yayılan dalgalar deprem, su ve yay dalgaları olmaktadır. Bu dalgaların ortak özelliği hepsinin maddesel ortamlarda meydana gelmiş olmasıdır. Yay dalgaları yayda, su dalgaları suda, ses dalgaları ise maddesel katı, sıvı ve gaz ortamlarında oluşmaktadır.
Dalga tanımı 4: Deniz, göl ya da okyanus gibi büyük su birikintilerinin yüzey kısımlarında rüzgâr, deprem veya akıntı gibi dış etmenler tarafından oluşturulan harekete dalga denirmiş.
Not: Elektromanyetik dalgalar enine, Ses dalgaları boyuna ,Deprem, Yay ve Su dalgaları hem enine dalga hem de boyuna dalga sınıfına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri