01.10.2008 tarihinden önce bekar kız çocuğu evlenene kadar babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyorken, 01.10.2008 tarihinden sonra öğrenim durumuna göre en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilecektir.
25 YAŞINA KADAR
Eğer anne veya babanın sigortası aktifse sistem, öğrencilik bilgisini otomatik işliyor ve öğrenci anne ya da babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabiliyor. İşlem otomatik gerçekleşmezse Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak aktifleştirilmeli.
18 yaşın üzerindeki kız çocuklar, 01.10.2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanmıyorsa; erkek çocukları gibi yaş ve eğitim durumlarına göre anne veya babasının sağlık sigortasından yararlandırılacak.
18 YAŞINDAN KÜÇÜK HER ÇOCUK BEDAVA GSS'LİDİR 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince kız-erkek fark etmez çocuklara en fazla 18 yaşına kadar sağlık hizmeti verilmektedir.
* Anne veya babası hayatta olup genel sağlık sigortası kapsamında olan 18 yaş altındaki tüm gençler sağlık hizmetlerini anne veya babası üzerinden alabilmektedirler. * Anne ve babası hayatta olmayan 18 yaş altı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ise devlet tarafından ücretsiz genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
18 yaşını dolduran öğrenci Sgk kapsamında anne/babasından yararlanabilir.
Bu arada üniversiteye başlarsa, 25 yaşını dolduruncaya kadar sağlık hizmetinden yararlanmaya devam edebiliyor. Üniversiteden mezun olan 23 yaşındaki bir genç 2 tam yıl süreyle GSS primi ödemeden sağlık hizmetinden yararlanabilirken, mezuniyet tarihinde 24 yaşında olan genç için bu imkan 1 yıl sağlanıyor.
18 yaşından büyük kızlar, GSS primi ödemek zorunda
Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 gününden itibaren, çalışan veya emekli olarak herkes GSS''li ve bunların bakmakla yükümlü oldukları çocukları (18 yaşından küçük çocukları) ise prim ödemeden GSS sigortalısıdır.
Kardeşiniz sizin sigortanızdan yararlanamaz . Ancak GSS 18 yaş altı tüm çocukları kapsadığından kardeşinizin gelir testi yaptırmasına gerek yok.
Sosyal güvencesi olmayan anne-babanın 18 yaşından küçük çocukları genel sağlık sigortası kapsamına alındıklarından, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın T.C. numaralı kimlik belgeleri ile sağlıktan yararlanabileceklerdir.
506, 1479, 2925, 2926 ve 5434 sayılı Kanunların tamamında da yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan ve sigortalı olarak bir işte çalışmayan, buralardan gelir veya aylık almayan kız çocukları anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmektedir.
17 yaşında sigorta başlangıcı olur mu? 17 yaşındaki bir bireyin ilk sigortalılığı, sigorta başlangıcı olarak kabul edilmez. Ancak, kişi 18 yaşını doldurduğunda sigorta başlangıcı olarak kabul edilir. Bu durumda, 18 yaş altındaki çalışmaların primleri dikkate alınır ve toplam primine eklenir.
Yani e-devlet sitesinin sosyal güvence ya da sosyal güvenlik kurumu sayfasına girmek gerekir. Sonrasında e-devlet sitesine TC kimlik no ve şifre ile giriş yapmak gerekir. En son primleriniz hangi sigorta biriminden ödeniyorsa onu bulmanız ve buna göre sosyal güvencenizi öğrenmeniz mümkündür.
Üniversite öğrencisi babanın sigortasından yararlanma yaşı kaçtır? Üniversitede öğrenim görenler; 25 yaşını tamamladığı tarihe kadar anne ve ya babasından sağlık hizmeti alabilmekte.
Üniversiteden mezun olan bir genç, 24 yaşındaysa iki yıl değil bir yıl prim ödemeden sağlık hizmeti alabilir, yaş 25'i geçti mi primini kendi ödemek durumunda.
Hane içerisinde sigortalı olmayan eş ve çocuklar, diğer eş ve ebeveyninin sigortasından faydalanabilirler. Anne-babasının sigortası olmasa bile 18 yaşının altındaki çocukların primleri devlet tarafından ödenir. Öğrenimine devam eden kişiler ise 25 yaşına kadar ebeveyninin sigortasından yararlanabilir.
Başvuru değerlendirilirken nüfus kayıtları esas alınır. Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda şartları taşıyan anne ve babanın çocukları üzerinden GSS aktivasyonları yapılır. Birden fazla sigortalı çocuğu olan ana ve babanın ikisinin de aynı çocukları üzerinden sağlık yardımı almaları zorunlu değildir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi olan 170'i arayın. Ardından operatörün yönlendirmelerini takip ederek "Sigortalılık hizmet süresi" hakkında bilgi almak için 2'yi tuşlayın.
Genel Sağlık Sigortası Ne Zaman Biter ? Genel sağlık sigortası, ömür boyu sağlık hizmetinden yararlanmanı sağlayan bir sistem olduğu için net bir bitiş tarihi yoktur.
GSS prim ödeme zorunluluğundan muaf tutulan kişiler arasında; tutuklular, er ve erbaşlar, Anayasa Mahkemesi üyeleri, sigorta şirketi üyeleri, kendi hesabına çalışan ve sigorta kapsamında çalışan fertler öncelikli olarak sıralanabilir.
Cevap: SSK'dan prim gün sayısını ve hizmet yılını doldursanız bile Bağ-Kur prim borcu olduğu için emekli olamazsınız. Yeni yasadan yararlanıp Bağ-Kur prim borçlarınızı yapılandırırsanız, emekli olabilirsiniz.
Sağlık Güvencesi Olmayanlar Nereye Başvuracak? Sağlık güvencesi olmayan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak Genel Sağlık Sigortası (GSS) sisteminden faydalanmak istediklerini belirtmesi gerekmektedir. İsteyen vatandaşlar online olarak da başvuru yapabilirler.
İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimi tamamlayan gençler herhangi bir işte çalışmaya başlarlarsa, sağlık hizmetlerini zorunlu sigortalılık kapsamında alacaklar. İşe giremeyen gençlerin ise 2 yıl boyunca genel sağlık sigortası (GSS) primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları bulunuyor.
İşsiz kalan bir kişinin son bir yıl içinde 90 gün ödenmiş primi varsa bu kişi 90 gün daha sağlık hizmetlerinden prim ödemeden yararlanabilir. Bütün işsiz kalanlara sağlanan 10 günlük süreyle birlikte bu durumdaki kişinin toplamda 100 gün prim ödemesi gerekmez.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri