Münacaat: Allah'a dua etmek, yalvarmak amacı ile yazılmış olan kaside türüdür. Hicviye: Dönemin yöneticilerinin eleştirildiği kaside türüdür. Medhiye: Dönemin ileri gelenlerinin övüldüğü kaside türleridir.
Bunların dışında Allah'ın birliğini anlatan kasidelere Tevhid, günahların bağışlanması İçin yazılanlara Münacat, Hz.
Şairin mahlasının bulunduğu beyite taç beyit denir. Kasidenin en güzel beyiti beyt-ül kasid olarak isimlendirilir.
KASÎDE-İ MÎMİYYE (İBRAHİM EFENDİ)
Oğlanlar Şeyhi İbrahim Efendi'nin, vücud-ı mutlakın tecellisini anlattığı 196 beyitlik kasidesi. Abdülbaki Gölpınarlı, içerisinde Hacı Keyvan Kabaî'nin vefatından bahsedilmesinden yola çıkarak kasidenin yazılış tarihinin H. 1037/ M.1627-28'den sonra olduğunu tespit etmiştir (2017: 93).
taşlama. kişilerin veya toplumun kötü yönlerini, kusurlarını, gülünç durumlarını alaylı bir dille ortaya koyan manzum yazılar da diyebiliriz. birisini yermek için yazılan kaside şekline uygun şiir.
İlgili 31 soru bulundu
İlahi: İlahiler, tasavvuf görüş ve anlayışını anlatan bunun inceliklerini, ilahi hikmetleri ve sırları dile getiren manzumeler olup herhangi bir tarikatın izini taşımaksızın Tanrı'yı öven, Tanrı'nın büyüklüğü ve gücünü telkin eden şiirlerdir.
Arapça şitâ (kış) kelimesinden türetilen şitâiyye “kışla ilgili, kışa ait” mânasına gelir. Kış, kasidelerin teşbîb (nesîb) bölümlerinde asıl methiyeye giriş yapılırken çok yaygın olmamakla birlikte işlenen konulardan biridir (bk. KASİDE).
Methiye, edebiyatta bir kimseyi veya bir şeyi övmek için yazılmış şiirlerdir. Methiyeler, genellikle padişahları, sadrazamları, devlet ileri gelenlerini ve din büyüklerini övmek için yazılan kasidelerdir. Ancak kaside şeklinden başka nazım şekilleri ile söylenmiş methiyeler de vardır.
Divan edebiyatında ramazan ve kurban bayramları vesilesiyle yazılmış kaside. DOSYALARINDA YER ALMAKTADIR. Arap, Fars ve Türk şiirinde en çok kullanılan eski ve uzun bir form.
Kasidenin başında konusundan hareketle şiirin adını belirlemeye yarayan ve nesîb de denilen giriş bölümü. Arap, Fars ve Türk şiirinde en çok kullanılan eski ve uzun bir form.
Peygamber için yazdığı kasideyi ister; Bûsîrî de hangi kasideyi istediğini sorunca Ebü'r-Recâ: "Hani bu gece Resûlullah'ın huzurunda okuduğun kaside, işte onu" der. ve bu olayla beraber Busirî'nin kasidesi rüyadaki Hz. Peygamber (s.a.v)'in hırkasına isnaden "Kasîde-i Bürde" olarak anılmaya başlamış ve meşhur olmuştur.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Kasidede ilk beyte matla', son beyte makta' denir. Kasidenin içinde her iki mısraı kafiyeli başka beyit veya beyitler varsa tecdîd-i matla', birkaç matla' beyti taşıyan kaside de zü'l-metâli' (zâtü'l-metâli') adını alır.
Fahriye (şâirin kendini övdüğü bölüm): Şairlerin genellikle kasidede övdükleri kişiden hemen sonra birkaç beyitle kendi şairlik yetenekleriyle övündükleri bölümdür. Bu bölümde genellikle kendilerinin diğer şairlerden üstün oldukları vurgulanarak bunun medhiyede övülen kişiye hatırlatılması amaçlanmaktadır.
1-)Nesib (Teşbib):
*Kasidenin başlangıç bölümüdür. *Kasideye ismini veren bölümdür. *Eğer söz konusu bölümde herhangi bir tasvir yapılıyorsa “Teşbib”; âşıkane söyleyişler bulunuyorsa “Nesib” adını alır. *Bahar mevsimi, kış manzaraları betimlenir ya da Kurban ve Ramazan bayramı anlatılır.
Allah'ın Birliği İle İlgili Ayetler Nedir? Bakara Suresi, 163. ayet: Sizin İlahınız tek bir İlah'tır; O'ndan başka İlah yoktur; O, Rahman'dır, Rahim'dir (bağışlayan ve esirgeyendir).
(ﺭﺧﺸﻴّﻪ) i. (Fars. raḫş ve nispet eki -і ile raḫşі “atla ilgili”den raḫşiyye) Dîvan edebiyâtında atlar için yazılan kasîde veya mersiyelere verilen isim: Başka şâirler de rahşiye yazmışlarsa da Nef'î'nin kâbına yetişememişlerdir (Mehmet Z. Pakalın).
kişilerine yahut dostlarına yazdığı kaside tarzındaki bu şiirlere "Ramazaniye" denir. Ramazaniyeler çogunlukla kasidelerin nesib kısımlannda konu edilirler.
İdiyye kelimesi söz lük anlamı itibariyle de "bayramlık, bayram bahşişi" demektir (Devellioğlu 2003: 409, 410). Klâsik Türk edebiyatı şairleri, dinî bayramları ve bayramlar da yaşananları, divanlarındaki birçok beyitte de söz konusu etmişlerdir.
Bir kimseyi ya da bir nesneyi övme anlamına gelen methiye Edebiyat Tarihi boyunca pek çok şair tarafından sıkça kullanılmıştır. Methiye, daha çok kaside nazım şekli ile yazılsa da diğer nazım şekillerinde de örneklerine rastlanmaktadır. şairlerimizden seçtik.
Giriz giriş anlamına gelirken gah yer ve mekan demektir. Sözlük anlamı giriş yeri olan bu kelime, söylenmek istenen şey, maksat ve başlangıç noktası manasına gelir. Divan Edebiyatı nazım türlerinden biri olan kasidelerin en 1 bir en fazla 2 beyitten oluşan giriş kısımlarına da kaside denir.
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir.
2 Tahmis: Başka bir şahsın gazelinin, her beytinin üst tarafına üçer mısra eklemek suretiyle meydana getirilen şekildir. En başa eklenen üç mısra, matla ile aynı kafiyede olur. Diğer beyitlere eklenen üçer mısra ise o beyitlerin (ikinci değil) birinci mısraları ile kafiyelenir.
Özet Nesip bölümünde sonbahar ile ilgili unsurlara yer veren kasidelere hazarıiye adı verilmektedir. Toplam on hazaniyenin ele alındığı bu yazıda Baki'nin haziiniyesi ayrıntılı olarak, diğerleri ise ana hatlarıyla incelenerek, Divan şairlerinin sonbahar mevsimine nasıl baktıkları tespit edilmeye çalışılmaktadır.
Kendisi mutasavvıf bir şair olan Ahmed Kuddûsî hazretlerinin Divanı'nda yer alan bir şiir de 1248/1833 yılı kışının zorluklarını anlatmaktadır. Şair bu şiirinde yaşanan şiddetli kışın zorluklarını anlatırken tabiattaki değişiklikleri de tasvir eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri