İşveren olarak İŞKUR sistemini internet üzerinden kullanabilmek için işveren yada işveren temsilcisi adına sistem üyeliği yapılması gerekmektedir. Sistem üyeliğinden sonra işveren kaydı yapılabilir. İşyeri kaydı aşamasında güncel SGK ve Vergi numarası ile kayıt yapılabilmektedir.
İşveren kaydımı nasıl oluşturabilirim? Anasayfamızdaki işveren için olan "üye ol" bağlantısına tıklanarak veya anasayfada üstte yer alan "kısayollar" bölümünden "işveren üyeliği" bağlantısına tıklanarak kimlik bilgileriniz ve işyeriniz ile ilgili olan alanlar doldurularak işveren kaydını oluşturabilirsiniz.
İŞKUR kayıt belgesi işletme sahiplerinin İŞKUR'a kayıtlı personel istihdam ettiklerini ispatlamalarını sağlayacağı için işverenlerce talep edilmektedir.
Normalleşme Teşviki
Bu destek kapsamında SGK primleri, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanır. Destek tutarı aylık 1,341.56 TL olarak belirlenmiştir. Bu desteğin süresi ise sigortalı işçinin kısa çalışma ödeneği ya da nakdi ücret desteğinden yararlandığı aylık gün sayısının ortalaması ile sınırlıdır.
İşkur'un düzenlediği İşbaşı Eğitim Programı ile personelin altı aya kadar olan maaşını İşkur ödüyor.
İlgili 20 soru bulundu
İşbaşı Eğitim Programlarının Süresi
Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır. Geleceğin mesleklerinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarında ise program süresi en fazla 9 ay olarak uygulanabilmektedir.
2023 İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaş Tablosu
Ayrıca geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir.
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, - 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.
1 Aylık Sigorta Primi Ne Kadardır? Asgari ücret işveren maliyeti dâhilinde sağlık ve işsizlik primleri bulunur. İşsizlik ödeneği dışında kalan tutar sigorta primi olarak adlandırılır. Temmuz ayından itibaren geçerli olmak kaydıyla 2023 aylık sigorta primi 2.749,87 TL'dir.
İŞKUR Kursiyerleri 4/a kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar. Ancak Emeklilik sigorta primi ödenmediğinden, söz konusu dönemlerde kursiyerler emeklilik hizmetinden yararlanamaz.
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primi ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.
İŞKUR'un sunduğu hizmetlerden yararlanabilmeniz için kayıtlı kullanıcı olmanız gerekmektedir. İş aramanın ilk adımı kayıttır.
1) İşverenin Adı: Kamu İdaresinin açık adı bağlı bulunulan üst kuruluş ile birlikte eksiksiz olarak yazılır. 2) İşyeri Adresi: İşyerinin açık adresi tam ve eksiksiz olarak yazılır. 3) Telefon, fax, e-mail: Telefon ve fax numaraları alan kodu ile birlikte, varsa e-mail adresleri yazılır.
Sigortalı olarak çalışmakta iken işsiz kalan işçi işsizlik maaşını şahsen İŞKUR'a başvurarak ya da elektronik ortamda başvurarak alabilirler.
TYP'lere başvurular 25.08.2023 Cuma günü başlayıp, 29.08.2023 Salı günü sona erecek şekilde 5 gün olacaktır. Başvurular Kuruma gelmeden E-Devlet üzerinden, ALO 170 üzerinden ya da https://esube.iskur.gov.tr/ internet adresi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre kullanılarak yapılacaktır.
İş arayan kaydı, sistem üyeliği anlamına gelmektedir ve sizin internet üzerinden, kendi adınıza işlem yapabilmenizi sağlayacaktır. İş arayan kaydı oluşturduktan sonra, TC Kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilir ve kurum hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Sigorta primi hesaplama ilk aşamada karışık gibi görünebilir. Ancak sigorta prim oranlarını brüt maaşınız üzerinden kolay bir örnekle açıklayabiliriz. Söz konusu brüt maaş 10.000 TL olsun. Hesaplama sonucunda, 10.000 TL brüt ücretli bir çalışan için SGK'ye ödenmesi gereken sigorta primi 3.750 TL'dir.
Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 15 bin 762 lira 4 kuruş oldu. Bu rakamın, 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşu SGK primi (işveren payı), 268 lira 29 kuruşu işveren işsizlik sigorta primi kalemlerinden oluştu.
İşverenler başvuru sonucunu e-Devlet üzerinden takip edebilecektir.
KAÇ AY MAAŞ ALINIYOR
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor.
EMEKLİLİK GÜNÜNÜZÜ DE ETKİLİYOR
İşsizlik maaşı alırken 90 gün içinde iş bulup 12 ay kesintisiz çalışanlar Türkiye İş Kurumu'na (İşkur) talepte bulunarak sigorta primlerinin eklenmesini sağlayabilir. Çalışanlar talepte bulunmadıkça bu süreler prime eklenmiyor.
İŞKUR'da kaç saat çalışma vardır? İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı kapsamında işe alınan çalışanlar, günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde çalışmaktadırlar.
31.12.2023 tarihine kadar işsiz olan kişileri istihdam eden özel sektör işverenlerin prime esas kazanç üst sınırına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları (2023 Temmuz – Aralık dönemi için 2.749,97 ila 20.624,79 TL) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.
👉İŞKUR'dan Kaç Kere Faydalanılır? İŞKUR aracılığı ile iş başvurusunda bulunabilme imkanı, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için toplamda 3 kez olmak üzere düzenlenmiştir. İşçi alım başvurusu tarihleri arasında her vatandaş, toplamda 3 kez başvuru yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri