Kız Çocuğu Mirastan Ne Kadar Pay Alır? Kapatmak için Tıklayınız! Mirasçılık sırasına göre miras bırakan kişinin mirası öncelikle eş ve çocuklar arasında paylaştırılır. Buna göre mirastan eş ¼ oranında pay alırken diğer ¾ oranındaki miras her çocuğa eşit olarak paylaştırılır.
Nitekim bu hususta Kur'ân'da; “Allah size çocuklarınız hakkında erkeğe, kadının payının iki misli (mirastan pay) vermenizi tavsiye eder (emreder)” (en-Nisa 4/11) denilmektedir.
Eş hayatta ise, mal varlığının 4'te 1'i eşe verilir. Kalan 4'te 3'lük kısım ise çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılmaktadır. Eş hayatta değil ise mal varlığının tamamı çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır. Çocuklardan biri miras bırakandan önce ölürse, ona düşen pay kendi çocuklarına aktarılacaktır.
Özetle, çocuklar erkek ve kız oldukları takdirde erkek, kızın iki katını alır. Eğer çocuk sadece bir kız ise, yarısını alır. Eğer iki ve daha fazla çocuk varsa, cumhurun görüşüne göre üçte iki alır. Tek başına erkek çocuk bulunursa, terekenin tamamını alır.
İKİYE BİR DEĞİL, EŞİT
Miras bırakanın birinci derece mirasçıları, o kişinin alt soyu olarak kabul edildi. Evlat edinilmiş çocuklar ile evlilik dışı doğmuş çocuklar da evlilik içi hısımlar gibi mirasçı kabul edildi. Miras bırakanın çocukları arasındaki mal paylaşımı cinsiyet ve yaş ayrımı olmaksızın eşit kılındı.
İlgili 18 soru bulundu
Miras, murisin eşi ile paylaşılıyorsa, eşin miras payı 1/2 olur. Geriye kalan 1/2 ise kardeşler arasında eşit paylaşılır. Anne veya babadan biri sağ ise kardeşin payı 1/4, anne babanın payı 1/4 olur. Miras murisin eşi ile paylaşılmıyorsa ve anne baba hayatta değil ise mirasın tamamı kardeşler arasında eşit paylaşılır.
Baba mirasını tek çocuğa verebilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Yani muris hayattayken malvarlığını istediğini çocuğuna verebilir. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
Din İşleri Yüksek Kurulu
İslâm miras hukukunda mülkiyeti, mûrise (miras bırakan kişiye) ait malların tamamında, erkek ile kız evlatlar mirası ikili birli paylaşırlar (en-Nisâ, 4/11). Bu konuda miras olarak kalan malın taşınır olması ile taşınmaz olması arasında fark yoktur.
Muris, saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmemek şartıyla istediğine malvarlığı bırakma hakkına sahiptir. Dolayısıyla baba sağlığında oğluna mal verebilir mi diye bakıldığında, saklı paylı mirasçıların saklı pay oranları ihlal edilmediği sürece bir baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Mirasın payının kardeşe devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanmasıyla yapılmaktadır.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Sağ olan eşi ¼ oranında paya sahip olurken, kalan ¾ oranı çocukları arasında paylaştırılmaktadır. Eğer mirasçının nikahlı bir eşi bulunmuyorsa ya da ölmüşse pay direkt altsoyuna kalır. Örneğin baba öldüğünde miras nasıl paylaşılır? sorusunun cevabı; ¼ oranında anneye, ¾ oranında pay ise çocuklarına kalır.
Ölen kişinin çocuğu olmaması durumunda miras, ölen kişinin eşine ve/veya anne-babasına ve kardeşlerine kalır. Eğer ölen kişinin eşi yoksa, miras anne ve babası ile kardeşleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Bekar olarak ölen birisinin mirası, anne ve babasına eşit olarak paylaştırılır.
Buna göre; – Sağ kalan eş, miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa mirasın 1/4'ünü alır, kalan 3/4'ünü ise miras bırakanın altsoyu yani çocukları alır ve eşit olarak paylaşır.
2700- Ölenin aynı anne ve babadan erkek ve kız kardeşi olunca, aynı babadan ve ölenle farklı analardan olan erkek ve kız kardeşler artık miras almazlar. Eğer ölenin anne ve babası bir olan erkek ve kız kardeşleri olmaz, yalnızca aynı babadan olan bir kız kardeşi veya erkek kardeşi olursa, terekenin tamamı ona düşer.
Mirasbırakan evli değil ise tüm mirası çocuğa kalır. Mirasbırakan evliyse eşin miras payı ¼ olur. Geriye kalan ¾ miras payının tamamı çocuğa kalır.
Erkekler ve kızlar/kadınlar birlikte vâris olduklarında erkeğe iki, kıza bir hisse verilmesi nimet-külfet dengesi hikmetine bağlıdır. Miras nimettir, vârisin yüklendiği aile vb. giderleri ise külfettir. Erkek, kızın iki misli hatta daha fazla külfet yükleniyorsa ikisine mirastan eşit hisse vermek adalete sığmaz.
Çocuğu olmaksızın ölen kadının mirası eşine ve/veya anne-babası ile kardeşlerine kalacaktır. Bekar olarak ölen kadının eşi olmayacağı için mirası anne ve babası ile kardeşleri alacaktır. Bu halde mirasının yarısı annesine, yarısı babasına kalacaktır.
Yargıtay mirasçılar ile miras bırakan arasında yapılan satışlarda öncesinde kural olarak muris muvazaasını kabul ederek yapılan temlik işlemini iptale mahkum kabul ederken artık minnet duygusuyla yapılan temlikin varlığı halinde iptal edilemeyeceğini kabul etmiştir.
Halk arasında “mirasçılıktan çıkarma” eylemi, “evlatlıktan ret” olarak algılanmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510.-511. maddeleri hükümleri uyarınca yasal şartları sağlanması hâlinde, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir.
Mirastan mal kaçırma olarak bilinen muris muvazaası, miras bırakanın diğer mirasçıları, miras hakkından yoksun bırakmak ve amacıyla mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye yaptığı karşılıksız kazandırmaların, gerçeğe aykırı şekilde satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi göstermesidir.
Miras bırakanın başka evliliklerinden olan ya da evlilik dışı dünyaya gelip soy bağı kurulmuş olan tüm çocuklar mirastan pay alır. Eşin birinci sınıf mirasçılarla birlikte pay alması halinde miras payı mirasın tamamının 1/4'ü olacaktır. Kalan 3/4'ü ise iki çocuk arasında 2/8'er oranında paylaştırılır.
Kalan miras payı ise kardeşler arasında eşit şekilde paylaştırılır. Ana ya da babadan birinin sağ olması halinde, sağ olan ana ya da babanın 1/4; kardeşin payı ise 1/4'tür. Mirasın mirasbırakanın eşi ile pay edilmemesi durumunda, ana ve baba yaşamıyorsa mirasın tamamı kardeşler arasında eşit şekilde paylaştırılır.
Anne ve babanın miras pay oranları için ¼'ü saklı paydır. Gene ölen kişi bu miras paylarını aşacak şekilde tasarrufta bulunamaz. Ölen kişinin eşi 1. ve 2. zümre ile birlikte mirasçı ise miras hakkının tamamı, 3. zümre ile birlikte mirasçı ise ¾'ü oranında saklı pay hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri