Bu nedenle, adetlerden sonra kızların boyu az uzar. Düzenli adet görenlerde boy artışı, ilk adetten sonra ancak 5-6 santimetre civarında olur. 5) Cinsiyet: Erkekler kadınlardan daha uzun olma eğilimindedir. Erkekler aynı zamanda kadınlardan daha uzun süre büyümeye devam edebilir.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Kadınlar 20 yaşına, erkekler ise 22 yaşına kadar uzarlar.
Bunun yanında boy uzatmak için beslenme şeklinde önemli değişiklikler yapılabilir ve ayrıca düzenli egzersiz ile bu durum daha da etkili olabilmektedir.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Kız ve erkeklerde büyüme hızı ortalama olarak İlk 1 yaşta; yılda 25cm, 1-2 yaş arası yılda 10-14cm, 2-4 yaş arası yılda 10 -12 cm, 4-12 yaş arası yılda 5 cm, ergenlik dönemi boyunca kızlar 20-25cm, erkekler 25-28 cm uzar.
İlgili 44 soru bulundu
Erkek çocuklarında ise ergenliğin ortası ve ortadan sonraki dönemde en çok gelişim görülmektedir. Kız çocuklarında meme gelişiminden adet kanamasına kadar olan süreçte boy çok hızlı uzamaktadır. Fakat adet kanaması sonrası da 2 seneye kadar boy büyümesi az da olsa devam edebilmektedir.
Çocuklar, ergenlik dönemine girince tekrar hızlı büyümeye başlıyorlar. Kızlarda 10- 11, erkeklerde ise 13-14 yaş ergenlikte büyümenin en hızlı dönemdir.
Kızlar adet görmeye başladıktan sonra, genellikle 2,5-7,5 cm daha büyürme potansiyeline sahiptirler ve yaklaşık 16 yaş civarında yetişkin boyuna ulaşmış olurlar.
14 yaşındaki kız çocuklarında yavaş yavaş ergenlik belirtileri görülmeye başlar. Ergenlik döneminde kız çocukları erkek çocuklarına göre daha az uzar ve daha az kilo alımı yaşar. 14 yaşındaki bir kız çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 160,4 cm'dir. Bu yaştaki kız çocuğunun ortalama ideal kilosu ise 53,3 kilogramdır.
13 yaşındaki bir çocuğun ortalama kilosu 50 kg olmalıdır. Bununla birlikte boy ortalaması 158 cm olmalıdır.
En hızlı büyüme doğum sonrasında ilk 2 yılda ve ergenlik döneminde görülmektedir.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
12 yaşında regl olmak normal olarak kabul edilse de 10 yaşında ya da 13 yaşında kanaması başlayan kişilerin de olduğu görülür. 10 yaşında regl olmak vücudunda herhangi bir problem olduğunu göstermez, sadece vücudunun ortalama süreden daha erken geliştiğini belirtir.
Adet dönemi de her bireyde farklı olabilir ancak tipik olarak 3 ila 7 gün arasında sürer. Adet döneminin 7 günden fazla olması ise uzun bir adet dönemi olarak kabul edilir ve altta yatan başka bir tıbbi duruma işaret ediyor olabilir.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Ergenlik dönemi, hormonların etkisiyle kemiklerin ve kasların büyümesini hızlandırır. Ancak, 15 yaşından sonra, ergenlik dönemi sona erer ve büyüme hızı önemli ölçüde yavaşlar. 15 yaşından sonra, bireylerin boy uzunluğu artışı büyük olasılıkla sınırlı olacaktır.
14 Erkek ve Kız Çocukların Ortalama Kiloları
14 yaşında bulunan bir erkek çocuğun sahip olması gereken ortalama kilo 53'tür. En düşük kilo 32 iken en yüksek kilo 70'tir. Kız çocukları için ortalama kilo 51'dir. En düşük kilo 37 iken en yüksek kilo değeri 66'dır.
Bu nedenle, adetlerden sonra kızların boyu az uzar. Düzenli adet görenlerde boy artışı, ilk adetten sonra ancak 5-6 santimetre civarında olur.
Erkeklerde büyüme hamlesi ise kızlardan 2 yıl sonra başlar. Kızlarda meme büyümesi ile başlayan ergenlik büyüme hamlesi veya ergenlik boy artımı ilk âdete kadar genellikle tamamlanmıştır. Adetten sonra kızlar ortalama 5–6 cm uzarlar.
Ama mesela, 13 yaşında ergenlik belirtileri yeni başlayan, 15 yaşında da adet gören bir çocuk 17-18 yaşına kadar uzamasını sürdürür. Erkek çocuk için de kriterimiz, sakal tıraşına başlamış olması. Sakal tıraşından sonra artık 1-2 santim ya uzar ya uzamaz.
Ergenlik döneminde kız çocukları yaklaşık 16 - 20 cm, erkekler ise 25 - 28 cm civarında uzuyorlar. Kız çocuklarda büyümenin adet gördükten sonra durmadığı belirtiliyor. Erken adet gören kızlarda boy yaklaşık 10 cm, normal zamanda adet gören kızlarda ise yaklaşık 5 cm daha uzayabiliyor.
Boy uzatan vitaminler arasında yer alan A vitamini, sağlıklı kemik gelişimi için gereklidir. A vitamini en çok kırmızı ette, yumurtada, tam yağlı süt ürünlerinde bulunur. Havuç, tatlı patates, kış kabağı ve biber gibi turuncu, kırmızı ve sarı sebzelerde ve yeşil yapraklı sebzeler de A vitamini yönünden zengindir.
1 yaşındaki bir çocuk ortalama 10 kg'dır. Bununla birlikte tamamen sağlıklı çocuklarda bile genetik yatkınlığa bağlı küçük sapmalar olabilir. Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri