Okumak ve öğrenmek sevaptır çünkü Allah'ın emri.
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Bu itibarla namazda kıraat yani Kur'an okumak, kitap, sünnet ve icma ile sabit bir farzdır.
İlgili 37 soru bulundu
Şaşırtıcı bir şekilde, kitap okuyarak yarattığınız her yeni bellek, yeni nöron(beyin yolları) oluşturur ve ruh hallerini dengelemenin yanı sıra kısa süreli hafıza hatırlamaya yardımcı olan mevcut olanları güçlendirir. Büyüyen bir araştırma grubu, okumanın kelimenin tam anlamıyla fikrinizi değiştirdiğini gösteriyor.
En verimli kitap okuma saatleri sabah ve gece uyumadan önceki zaman dilimidir. Sabah kitap okumak yeni bir güne pozitif başlamanıza, gece yatmadan önce okuduğunuz kitap ise kafanızı boşaltmanıza ve rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olur.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
Yapılan birçok araştırma, düzenli kitap okuyanın daha fazla fikir sahibi olduğunu, okumanın fikirlerimizi değiştirdiğini gösteriyor. 2013 yılında yürütülen bir çalışmada araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
Bolca okuma yapmalısınız çünkü okumak zihni esnekleştirir, esnek bir zihin de unutkanlığı önler. Uzmanlar kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin zihinlerinin çokça uyarıldığını ifade ediyor. Ayrıca zihinsel olarak uyarılmanın ileride alzheimer riskini azalttığı da birçok uzman tarafından belirtiliyor.
Bu sebeple daha makul başlangıçlar yapmak, kazanmak istediğimiz alışkanlığın kalıcılığı açısından çok önemli. Ben kitap okuma alışkanlığı için başlangıç süresini 20 dk olarak öneriyorum. Ne olursa olsun, bayram-seyran, ölüm-kalım demeden asla aksatmadan günlük 20 dk kitap okumak, ideal bir başlangıç oluşturacaktır.
sonuçlarına göre Türkiye'de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor.
Yunanca kitapsever anlamına gelen Bibliyofil TDK sözlükte kitap dostu, kitaplara düşkün olan kimse olarak açıklanmıştır. Kitap okumayı seven kimselere bibliyofil denir.
Farklı hayatları, görüşleri tanımanızı sağlar; empati yeteneğinizi güçlendirir. Kitap okumak, sabır ve odaklanma gerektiren bir eylemdir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra bir soruna ya da konuya odaklanma konusunda daha başarılı olabilirsiniz. Bilgi birikiminiz artar, kendinizi geliştirirsiniz.
Stres ve depresyona elveda
Yapılan bir araştırmaya göre, stresi azaltan en etkili yol kitap okumak! Kişisel gelişim kitaplarının ise depresyondaki insanlar için faydalı olduğu, yine araştırmalarla kanıtlanmış. Aynı zamanda, ruhun doyuma ulaşmasına da yardımcı bir araç.
Akıcı konuşmayı sağlar. Okuduğunuzu aynı zamanda duyduğunuz için kendinizi düzeltir ve diksiyonunuzun da doğru olmasını sağlarsınız. Konuşma bozukluğu olan kişilerin mutlaka kitabı sesli okumaları gerekir. Bu sayede vurgu ve tonlamalara da dikkat edebilirsiniz.
Araştırmalara göre, genç yaştan başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş geniş kelime dağarcığı gelişir ve kelime hazinesi, standart testlerdeki puanlardan üniversiteye kabul ve iş fırsatlarına kadar hayatın birçok alanını etkileyebilir.
Kitap okuyan genç kendini kişisel ve psikolojik olarak daha hızlı geliştirir. Çocukluktan beri belli disiplinle kitap okuyan gençler daha olgu olurlar. Olaylara yaklaşımı daha bilinçli ve düşünerek olur. Okuma eylemi beynin büyük kısmını çalıştıran bir faaliyettir.
Kaliteli Uyku Sağlar
Kitap okumak, âdeta zihni tozlardan arındırmak gibidir. Günün stresini ve kötü anılarını geceleri kitap okuyarak yok edebilir, zihninizi boşaltabilirsiniz. Kötü durumlardan arınmış, rahat bir zihinle uykuya rahatça dalabilir ve verimli bir uyku uyuyabilirsiniz.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Cengiz Akkaya, uykunun ritmini olumsuz etkileyebileceği için yatakta kitap okumanın önerilmediğini söyledi. Yatarken kitap okuma alışkanlığının uykunun kaçmasına neden olabildiğini ifade eden Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof.
Hafızayı güçlendirir. Stresi azaltır. Sözlü ve yazılı yeteneğin gelişmesine katkı sağlar. Bilgi birikimini arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri