E-ihracat kargo gönderileri için dolaylı temsil yetki belgesi, ihracat bilgi formu (iş emri), Maliye onaylı fatura (Türkçe, İngilizce) gibi evraklar gerekir. Gönderilerin KDV vergilerinin indirim konusu yapılmayan kısmı iade olarak alınabilir. E-ihracat kargo için ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) gerekir.
Mikro ihracat ETGB ile yapılabilir. ETGB, gümrük müşavirine gerek duymadan taşıyıcı firmalar ya da yetkili operatör firmalar tarafından düzenlenir. E-İhracatta ödemeler, online ödeme platformları banka transferleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
Söz konusu kurallara uyan ve şartları karşılayan herkes e-ihracat yapabilir. Bu işe girmek isteyen kişilerin öncelikle e-devlet üzerinden ihracatçı olarak kayıt yaptırmaları gerekir. Ancak mikro ihracat ile satılacak ürün 15.000 Euro değerini ve 300 kg ağırlık sınırını aşmamalıdır.
Şahıs şirketi sahibiyim ihracat yapabilir miyim? İhracat yapabilmek için tek vergi numarası ve İhracatçı Birliği'ne kayıt yeterlidir. Şirketinizin şahıs veya ortaklık şirketi olup olmadığının bir önemi bulunmamaktadır. Yani şahıs veya ortaklık tüm şirketler serbestçe ihracat yapabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bireysel ihracat işlemlerinde kişilerin herhangi bir firma adı altında işlem yapmasına da izin verilmektedir. İhracat yapmak isteyen kişilerin şirket sahibi olmadan bu işlemleri gerçekleştirebilmesi için vergi dairesinden kendine özel vergi numarası alması, T.C kimlik numarası ile ihracat yapabilmesi için yeterlidir.
"3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir."
İhracat Belgesi: İhracat belgesi için öncelikle İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine imza sirküleri ve beyannamesi, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi mükellefiyet yazısı, vekaletname, kimlik belgesi ile başvurmalısınız; onaylandıktan sonra ticaret odasından alabilirsiniz.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
İhracat yapabilmek için her zaman bir şirket sahibi olmanıza gerek yoktur. TC kimlik numaranız ile birlikte vergi dairesinden vergi numarası alarak, bir muhasebeci tutarak, bir gümrük müşavirine yetki vererek ve bulunduğunuz bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olarak ihracat yapabilirsiniz.
Tax free olarak fatura düzenleyen her mükellefin e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak e-Fatura portalını kullanan mükelleflerin, ihracat işlemleri ile tax free işlemlerinde e-fatura kesmesi gerekiyor.
Dijital Pazaryeri Tanıtım Desteği
Dijital Pazaryeri Tanıtım Desteğinden şirketler, perakende e-ticaret siteleri, konsorsiyumlar yararlanabilmektedir. Böylece e-ihracat teşvikleri arasında toplam satışların yüzde 20 oranını aşmayan dijital pazaryeri tanıtım giderlerine yüzde 50 oranında destek verilir.
E-İhracatta Devletin Teşvik Verdiği Alanlar
E-ihracat devlet destekleri de yurt dışı pazarlara adım atmak isteyen firmaları ihtiyaç duydukları kalemlerde desteklemeye odaklanmaktadır. Teşvik ve destekler, e-ihracatta yurt dışına açılma sürecinde her aşamada destek sağlamayı amaçlamaktadır.
Yani e ihracat gelir vergisi de aynı bu şekilde hesaplanır. Kurumlar vergisi oranı, 2017 yılına kadar %20 olarak uygulanmaktaydı. 2018 itibariyle çıkan geçici bir madde ile bu oran %22 çıkarılmıştır.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, tacirlerin yanı sıra isteyen esnaf da kayıtlı olarak ihracat yapabilecek. Kayıtlı İhracatçı Sistemi'ne kaydolmak için imza sirkülerinin ibrazına gerek olmayacak.
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar, http://eticaret.gov.tr adresi üzerinden kayıt işlemelerini tamamlayabilir. Kayıt işlemleri için şu adımlar takip edilir; http://eticaret.gov.tr adresi üzerinden “ETBİS GİRİŞ” alanına tıklanır. Sistem “E-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi”ne yönlendirecektir.
İhracat Bedellerinin 180 Gün İçerisinde Yurda Getirilmesi Zorunluluğu. [Tek Cümlede Özet: 15.000 USD'yi aşan ihracat bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilerek, bankalardan İhracat Bedeli Kabul Belgesi alınması zorunludur.]
Belirli şartlar altında yapılan ihracatlarda ÖTV ve KDV istisnasından yararlanarak o eşya için ödediğiniz ÖTV ve KDV'yi ihracat gerçekleştikten sonra geri alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, ayrıca, ihracatta gümrük vergisi uygulanmaması esastır. İhraç ettiğiniz mallar için gümrük vergisi ödemezsiniz.
E-İhracat yaparak ürünlerini yurt dışına satan şahıs ve firmalar için, 7256 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile Internet üzerinden yurtdışına satış yapan mikro ihracatçı firmalara yüzde 50 oranında vergi muafiyeti getirildi.
Yurt dışı piyasasında talep gören ve ihraç amacıyla satıldığı belgelenen mamüller için ihracat kayıtlı fatura düzenlenebilir. Yani “İhraç kayıtlı fatura kimler kesebilir?” sorusunu üretici firmalar olarak yanıtlayabiliriz. Söz konusu belge, doğrudan imalatçı tarafından satılan ürünler için geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri