Çocuklar, ergenlik dönemine girince tekrar hızlı büyümeye başlıyorlar. Kızlarda 10- 11, erkeklerde ise 13-14 yaş ergenlikte büyümenin en hızlı dönemdir. Kız çocuklarının büyümedeki hızlanması; meme gelişmesinin başladığı ve yavaş yavaş geliştiği erken döneme rastlıyor.
Lineer büyümenin en fazla olduğu dönem ilk 2 yıl ve puberte dönemidir. İlk yıl bebekler 25 cm; 2. Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Boyun Uzaması Kaç Yaşına Kadar Sürer? Ortalama boy uzaması kadın ve erkekte farklılık gösterir. Kadınlar 20 yaşına, erkekler ise 22 yaşına kadar uzarlar. Bunun yanında boy uzatmak için beslenme şeklinde önemli değişiklikler yapılabilir ve ayrıca düzenli egzersiz ile bu durum daha da etkili olabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
REGL OLDUKTAN SONRA BOY UZAR MI? Ergenlik döneminde kız çocukları yaklaşık 16 - 20 cm, erkekler ise 25 - 28 cm civarında uzuyorlar. Kız çocuklarda büyümenin adet gördükten sonra durmadığı belirtiliyor. Erken adet gören kızlarda boy yaklaşık 10 cm, normal zamanda adet gören kızlarda ise yaklaşık 5 cm daha uzayabiliyor.
Doğumdan sonra ilk üç ay ve ikinci üç ayda 8'er cm, üçüncü ve dördüncü üç aylarda 4 er cm uzar. 1 yaşında çocuğun boy uzunluğu doğum ağırlığının 0.5 katı yani 50 cm doğmuş ise 75 cm olması gerekir. 1-2 yaş arasında boy uzunluğu yılda 10-12 cm olması beklenir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Kızlar adet görmeye başladıktan sonra, genellikle 2,5-7,5 cm daha büyürme potansiyeline sahiptirler ve yaklaşık 16 yaş civarında yetişkin boyuna ulaşmış olurlar.
Adet görüldükten sonra boy uzamasının devam edip etmeyeceği konusunda kemik yaşı hekime yardımcı olmaktadır. Adet gören bir çocuğun kemik yaşı (el bilek grafisi) değerlendirilerek ergenlik sonunda ulaşacağı boyu hesaplanır. Genellikle kızlar adet gördükten sonra ortalama 5 ile 7.5 cm daha uzarlar.
Doğumdan sonra ilk yıl ortalama 25 cm, ikinci yıl 10-12 cm, üçüncü yıl 8 cm, dördüncü yıl ise 7 cm uzama beklenir. Dört yaş ile puberte başlangıcı arasındaki uzama yılda ortalama 5-6 cm'dir.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
12 yaşında regl olmak normal olarak kabul edilse de 10 yaşında ya da 13 yaşında kanaması başlayan kişilerin de olduğu görülür. 10 yaşında regl olmak vücudunda herhangi bir problem olduğunu göstermez, sadece vücudunun ortalama süreden daha erken geliştiğini belirtir.
En hızlı büyüme doğum sonrasında ilk 2 yılda ve ergenlik döneminde görülmektedir.
Tedavi edilmediğinde erken ergenlikte en önemli riski kız hem kızlarda hem de erkeklerde boy kısalığına yol açabilmesidir. Ayrıca kız çocuklarında erken adet görmenin beraberinde getirebileceği sorunlar da bulunmaktadır.
Bu plakları geliştirmek için yapılacak en etkili hareketler genellikle esnemeye olanak sağlayan hareketlerdir. İp atlamak, yüzmek, basketbol oynamak, zıplamak, voleybol oynamak gibi aktiviteler de esnemeye katkı sağladıkları için boy uzamasında çok etkili aktivitelerdir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Erkek çocuklarda 11-12 yaşlarında başlayıp 20'li yaşlara kadar devam ederken kızlarda 10-11 yaşlarında ilk adet görmeyle başlayıp 17-18 yaşlarında son bulur. Bu döneme erken girenler erken tamamlarken, geç girenler geç tamamlarlar.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür. Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider.
12 yaşa sahip olan kız çocukları için ortalama ideal boy 153,1 cm'dir. Bu yaşa sahip kız çocuklarının ortalama ideal kilosu ise 45,1 kilogramdır.
13 yaşındaki bir çocuğun ortalama kilosu 50 kg olmalıdır. Bununla birlikte boy ortalaması 158 cm olmalıdır. Ortalama değerlerle birlikte kas ve yağ oranlarının ölçüldüğü özel tartılardan yardım alınarak çocuğun sağlıklı olup olmadığı öğrenilebilir.
D vitamini vücudun kalsiyumu absorbe etmesi için gereklidir. D vitamini eksikliği kemikleri zayıflatır ve boy uzamasını engeller. Günlük 600 IU D vitaminine ihtiyacınız var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri