Kahve ikramının ardından kız isteme konuşması yapılır ve aileler çiftin evliliklerini onayladıklarını ilan ederler. Gelin ve damat adayı büyüklerin ellerini öptükten sonra yüzükler takılır. Aile büyüklerinden takı takacak olanlar varsa onlar da merasime katılır. Sonrasında da söz töreni ikramlarla devam eder.
Günümüzde kız isteme ve söz bir arada, nişan ayrı yapılabildiği gibi, bazı çiftler söz ve nişanı beraber de yapabiliyorlar. Ayrıca isteme nişan bir arada da yapılabiliyor.
Genellikle damat adayının babası ya da aile büyüğü tarafından başlanan söz, Allah'ın izniyle cümlesiyle başlar. Türk geleneğinin yüzyıllardır değişmeyen kız isteme ritüelinde, erkek tarafından iste yapılır. Gelin adayının ailesi bir sakınca görmüyorsa bu evliliği beyan ettiğini onaylar ve anlaşılır.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
İlgili 23 soru bulundu
Erkek tarafına verilecek olan söz bohçası damadın kişisel kullanımına uygun hediyelerden oluşur. Pijama takımı, terlik, çorap, mendil, havlu gibi hediyelerin yanı sıra cüzdan, tıraş takımı, parfüm gibi hediyeler de konabilir.
Kız tarafı söz sırasında söz yüzüklerinin konulduğu tepsiyi alabilir. Yüzüklerin konulacağı tepsi süslü ve şık olmalıdır. Tepsiyi kız tarafının kendisi süsleyebilir ya da hazır olarak satın alabilirler. İkram servisi yapılacağı için eğer evlerinde uygun takımlar yoksa buna göre birkaç parça eşya alabilir.
Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Yani kızı isteme babanın konuşması ile gerçekleşir.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Kız isteme merasiminde aileler birbirlerine hal hatır sorar ve günlük sohbetler edilir. Bu esnada müstakbel gelin ve arkadaşları mutfakta kahve pişirmekle meşgul olur. Hazırlanan kahveler yaşı büyük aile bireylerinden başlanarak ikram edilir. Kahve faslını kız isteme konuşması takip eder.
Babanız “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı istiyoruz” şeklindeki klasik bir isteme konuşmasını da tercih edebilir. Şu öneriler de o gün babalara yol gösterebilir: “Gençler birbirleri ile anlaşmış ve yuva kurmaya karar vermiş. Biz de kızınızı oğlumuza isteyerek bu fikirlerini desteklemek istiyoruz”
Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Misafirlerin karşılanması, yemek ikramı, söz ile birlikte olacaksa kız isteme konuşması, yüzük takma ve pasta merasimi, kahve ikramı gibi anlar, ortalama 2-3 saat sürüyor.
Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
Bismillahi ve ala sünnet-i resulillah.
nişan alınır, söz verilir.
Nişanlanma, ancak evlenme vaadiyle olur. Evlenme vaadi bulunmadığı takdirde, tarafların iradeleri nişanlanmayı doğurmaz. Evlenme vaadinin herhangi bir şekli bulunmamaktadır. Yazılı ya da sözlü olarak ortaya konulabilir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Aileler sohbet etmeye başladığında gelin adayı ise kahve hazırlar. Gelin adayı ile birlikte yanında yer alan arkadaşları mutfakta Türk kahvesi yapmaya başlar. Gelin tarafından kahveler sunulur ve istemeden önce bu eylem gerçekleşir. Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir.
zira erkek tarafı "kahve ikram edildikten sonra kız istenir" bilgisine sahiptirler. kız tarafı ise "önce kız istenir, arkasından hayırlı olması için kahveler içilir" prensibini benimsemiştir.
Peki kız istemeye giderken kaç tane gül alınmalı? Bu sorunun bir tane cevabı yoktur. Kız istemeye giderken genellikle 41 tane gül tercih edilse de farklı sayılar da karşımıza çıkar. 41 tane gül, sevdiğinizin sizin için çok özel olduğunu ifade eder.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Söz masrafları kime ait, diye merak ediyorsan geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir.
NİŞAN TÖRENİ
Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar. Kız tarafı erkeğe pijama takımı, robdeşambr, el yüz havlusui bornoz takımı, seccade, kemer ve cüzdan alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri