Toplam derinliği 21 metreyi geçen kulenin içinde taşlarla kaplı bir su kuyusu bulunuyor. Kız Kulesi Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. 1960'lardan beri müze olarak faaliyet gösteriyor. 1960 yılında yapılan restorasyon öncesi ise kulenin içinde bir zemin bulunmuyordu.
Kız Kulesi'nin sağlam bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için ada, ortalama 25 metre derinlikte 201 kazık ile çepeçevre tahkim edildi, özellikle hakim dalganın yüksek olduğu kuzey, batı ve güney-batı yönünde palyeli tahkimat ile dalga etkilerine karşı korunaklı hale getirildi.
Kız Kulesi'nin üzerine oturduğu kayalığın doğal çizgileri yok edilerek, yayvan bir platform oluşturulmuştur. Gravürlerde ve eski resimlerinde Kız Kulesi adası denizden doğal olarak yükselen kayalarla tanımlanmaktadır. Son müdahalelerle kayalıkların üstü betonla doldurularak ada genişletilmiş.
İstanbul'un 2 bin 500 yıllık tarihe sahip simgelerinden Kız Kulesi'nin restorasyonunda sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz Eylül ayında başlatılan çalışmalar sürerken Kız Kulesi'nin son hali ortaya çıktı. Şurada Paylaş! İstanbul'un en önemli simgelerinden biri olan Kız Kulesi'nde geçtiğimiz Eylüy ayında restorasyon başlamıştı.
400lü yıllarda Atinalı bir general olan Alkibiadis, bugün Kız Kulesi'nin yer aldığı kaya üzerine, o günkü gemilerin duraklaması için bir istasyon inşa eder. Günümüze kadar kalabilmiş Üsküdar'daki tek Bizans İmparatorluğu eseri olan Kız Kulesi, o zamanki istasyonun üzerine eklenerek bugünkü formuna getirilmiştir.
İlgili 26 soru bulundu
410 yılında söz edilir. Bu tarihte Atinalı komutan Alkibiades, Boğaz'a girip çıkan gemileri denetlemek ve vergi almak amacıyla bu küçük ada üzerine bir kule inşa ettirir.
Kız Kulesi, lodoslara açık ve deniz kenarında rutubetli bir yer. 1944'ten beri kullanılan betonarmenin içerisindeki demirler paslanmış ve depreme dayanıklılığını yitirmişti" diye konuştu.
Evliya Çelebi, Kız Kulesi'nin dört köşe 80 arşın (takriben 5.5 m.) yüksekliğinde bir kale ve çevresinin ise 200 adım olduğunu, içinde dizdarı, 100 muhafızı, cephaneliği ve topları ve kulenin iki tarafa nazır bir demir kapısının bulunduğunu yazmaktadır. Yazara göre kule, sahilden bir ok menzili kadar uzaklıktadır.
KIZ KULESİ YIKILDI MI? BAKANLIK AÇIKLADI! Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir süre önce başlatılan İstanbul'un sembol yapı ve simgelerinden Kız Kulesi restorasyonuyla ilgili olarak sosyal medyada dolaşıma giren görüntü ve iddiaların asılsız olduğu ifade edildi.
Kız Kulesi'ne ÜCRETSİZ giriş yapacak olan MüzeKart sahipleri sadece 50 TL olan ulaşım ücretini ödeyecekler. MüzeKart'ı olmayan ziyaretçiler için bilet fiyatı aşağıdaki gibidir: Kız Kulesi Giriş Bileti: 550 TL. Kız Kulesi Ulaşım Ücreti: 50 TL.
Kız Kulesi Restaurant menüsüne göz at ve restoranın en popüler yemeklerini keşfet! Kız Kulesi Restaurant mekanında yer ayırttığında seni bekleyen atıştırmalıklardan tatlılara birçok lezzeti incele. Lezzetlerin yanı sıra seni bekleyen fiyatlara da bakabileceğini unutma.
Kız Kulesi haftanın her günü, 09:00 - 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon sürecinde hummalı bir çalışma yürütüldü. Kız Kulesi, hem özgün haline kavuşturuldu hem de depreme karşı güçlendirildi. Çevre düzenlemesi tamamlanan tarihi yapı 11 Mayıs'tan itibaren yeniden ziyaretçilerini ağırlayacak.
Ne zaman gidilirse gidilsin karşısında çılgınlar gibi fotoğraf çektiren insanlar, yürüyenler, çiçek, çekirdek, pamuk şeker vs. satanlardan dolayı sakince seyri mümkün olmayan yer. İç kısmı ise gündüz gezi, gece restorandır. İstanbulluysanız veya İstanbul'a geldiyseniz buraya bir gidip gelmeden dönmeyin.
İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi'nde restorasyon süreci tamamlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarıyla kulenin iç bölümüyle birlikte, dış cephesi, iskelesi ve çevresi de düzenlendi.
Kız Kulesi ziyaret saatleri nedir? İşte yanıtlar... Restorasyondan önce 40 lira olan Üsküdar'ın İncisi Kız Kulesi'nin giriş ücreti, Haziran ayı itibarıyla 110 liraya çıktı. Ancak Müze Kart sahipleri ücretsiz gezebiliyor.
KIZ KULESİ RESTORASYONU TAMAMLANIYOR
İstanbul'un önemli simgelerinden Kız Kulesi'ni, uluslararası restorasyon ilkeleri ve Bilim Kurulu eşliğinde restore ediyoruz. 2023 yılı ilk çeyreği itibarıyla tamamlandığında İstanbul'un güzellikleri Kız Kulesi panoramasından gözlemlenebilecek.
Kız Kulesi, yaklaşık 3 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında 11 Mayıs'ta ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapıya ulaşım ve ziyaretlerin 1 Haziran'a kadar ücretsiz olacağını duyurdu.
İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi'nde restorasyon süreci tamamlandı.
Yılanla Gelen Acı Son. İlk efsaneye göre Bizans krallarından birinin kızı olmuş ve kız hakkında bir kehanet ortaya atılmış. Prenses, 18 yaşında bir yılan tarafından sokularak ölecekmiş. Bunu duyan kral, denizin ortasındaki adada bulunan kuleyi restore ettirerek prensesin yaşayabileceği bir alana dönüştürmüş.
Çizimlerde bir yanlışlık olduğunu düşünse de biraz araştırma sonrasında Kız Kulesi altında gizli bir geçit olduğunu öğrenir.
Kralın Kızı
Kuleyle ilgili anlatılan efsanelerden en bilineni; kral ve kızının hikayesidir. Bir falcı tarafından kızının yılan sokması nedeniyle öleceği hakkında uyarılan kral, kızını koruyabilmek adına Salacak açıklarındaki kayalıklar üzerine kız kulesini inşa ettirir ve kızını bu kuleye yerleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri