2- Kavanoza konulan zeytinin üzerine eklenen su her gün değiştirilir. 3- Sürekli tatlı su ile değiştirmek, zeytinin acısını atmasını ve kısa sürede yeşil zeytinin tatlanmasını sağlar. 4- Bu işlem bir hafta, on gün boyunca yapıldığında yeşil zeytin yenilmeye hazır olur.
Mutlaka kaya tuzu kullanılmalı, sofra tuzu zeytinlerin yumuşamasına neden olur. 🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili.
Yaklaşık 6 ile 12 ay arasında değişen sürelerde olgunlaşan siyah zeytin, süzülerek havalandırma işlemi yapılır. Kuruyan zeytinler yağlanarak ambalajlanır ve yemeye hazır hale gelir.
Eğer tenekede ya da kavanozda aldığınız bol miktardaki zeytin size tuzlu geldiyse ve bir süre suda bekletip tuzunu aldırdıktan sonra tüketecekseniz hepsini bir seferde suda bekletmeyin. Her seferinde yiyeceğiniz kadar kısmını suda bekletin.
Zeytin ezmesinden çıkan yağı da alabilirsiniz benim bir su bardağına yakın zeytin yağım çıktı. Sadece o andaki süzülen yağ ezme durdukça yağını bırakıyor ister alın isterseniz yerken karıştırın. Baharatlı isteyenler için; bir diş sarımsak ezilir, kekik ,pulbiber,kimyon ve limon suyu eklenir karıştırılır.
İlgili 23 soru bulundu
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır.
Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir. Eğer kavanozun kapandığından emin olamıyorsanız, ağız kısmına bir poşet geçirip kapağı bu şekilde kapatabilirsiniz. Hem yeşil, hem de siyah zeytin güneş almayan ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Siyah sofralık zeytinlerin hasadı, tanenin iyice siyahlaştığı; et kısmında menekşemor renk almağa başladığı zaman ve tane buruşmadan yapılır. Zeytin tanesinin, bir ucundan basıldığında, diğer ucundan çekirdeğin çıkması, hasat zamanının geldiğini gösterir.
Çizme ve kırmadan yeşil zeytin yapımı çok kolaydır. Yeşil zeytinlerin olgunlaşma süreleri uygulanan yöntemlere göre değişiyor. Çizilerek yapılan yeşil zeytinlerin olgunlaşma süresi 2 – 3 hafta olurken, çizmeden kırmadan yapılan yeşil zeytinlerin acısının çıkması ve olgunlaşması ise 6 -7 haftayı bulabiliyor.
Zeytinleri bidona doldurun ve üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Dilerseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de kullanabilirsiniz.) Zeytinleri doldurduktan sonra bidonların ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırarak iyice sallayın.
Karbonatla Zeytin Tatlandırma, Karbonatla siyah zeytin yapımı Siyah zeytin tatlandırma yollarından biridir. Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır.
Örneğin söz konusu olan sofralık zeytin ise bir diğer ifadeyle kırma/çizme yeşil/siyah zeytinden bahsediyorsak bu tarz zeytinlerin Eylül-Ekim gibi toplanabileceğini söylemek mümkündür. Sele zeytini ya da siyah salamura olacak zeytinler ise sıcaklık ve yağışa bağlı olarak Ekim ayından aralık ayına kadar toplanabilir.
Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır? Yeşil zeytinin kararmasının en önemli nedeni, hazırlama aşamasında yoğun oranda havaya maruz kalmasıdır. Bir kaba su doldurup, zeytinleri hiç bekletmeksizin suya bırakmak, ev kırması ya da ev süzmesi zeytinlerin kararmasına engel olur.
Daha erken yapılan hasat da yani yeşil zeytinden elde edilen yağın asit derecesi daha düşük olur. Zeytinler yeşil olduğu için yağ tadı biraz daha acı olabilir. Yağ oranı da daha düşük olabilir.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
Kırma zeytini uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız, üçüncü kez acı suyunu değiştirdikten sonra, her bir litre için 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip, ağzını sıkıca kapatıp, güneş görmeyen, serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Kül zeytinin acısını alıyor ve tatlanmasını sağlıyor
"Peki neden kül?" diye soracaksınız. Yeşil zeytinin külle karıştırılıp bu şekilde bekletilmesinin sebebi odun külünün zeytinin acısını alması ve onu tatlandırması. Zira piyasada hazır satılan diğer zeytinlerin birçoğunda yapay tatlandırıcılar kullanılıyor.
Evde Zeytin Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
1 çay bardağından 1 parmak eksik kaya tuzu. 1 Türk kahvesi fincanın da üzüm sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker.
Zeytinler şişeye doldurulur ara ara tuz serpilir. Sıvı yağ, sirke, şeker de ilave edilip kapağı sıkıca kapatılır ve çalkalanır. Mutfağa gidip geldikçe tekmelenir, işkence edilir 😂 1, 5 2 ay bu işlem devam eder. Zeytinler suyunu salıp tuzlar erir. 2 ay sonra zeytinler tatlanmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri