Kız Kulesi, İstanbul'da yer alır. Üsküdar semtine bağlı Salacak açıklarındaki küçük bir ada üzerine inşa edilmiş Kız Kulesi, İstanbul Boğazı üzerinde bulunur.
Kyzikos'taki deniz zaferinden sonra, MÖ 408'de Atinalı general Alkibiadis, muhtemelen Karadeniz'den gelen gemiler için Üsküdar'ın önündeki küçük bir kaya üzerine özel bir istasyon inşa etti. Üsküdar'ın sembolü hâline gelen kule, Üsküdar'da Bizans devrinden kalan tek eserdir.
Vakıflar Kanunu'nun 30. Maddesi çerçevesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün başvurusu üzerine Galata Kulesi'nin tapusu İBB'den Kule-i Zemin Vakfı adına, yani Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmişti.
Dönemin Bizans krallarından birinin kızı olur ve prenses hakkında 18 yaşına geldiğinde yılan sokması sonucunda öleceğine dair bir rivayet ortaya atılır. Bunu duyan kral kızını korumak için derhal denizin ortasındaki adaya kule yaptırır ve prensesin yaşayabileceği bir alan oluşmasını sağlar.
Bizans döneminden kalan bu nadide eser, mahalle olarak Salacak mahallesi, semt olarak ise Üsküdar'a bağlıdır. Kız Kulesi'ne Metro ile Nasıl Gidilir?
İlgili 40 soru bulundu
Üsküdar'ın simgesi durumunda olan bu zarif yapı, İstanbul Boğazı'nın ağzında ve sahilden 200 metre uzaklıktadır.
Kız Kulesi, İstanbul'un simgelerinden biri olarak Boğaz'ın insanı mest eden fotoğraflarında her zaman yer bulur. Zamanında Damalis ve Leandros gibi isimlerle anılan bu kule, İstanbul'da aşkın ve zarafetin bir simgesi olarak aynı zamanda şehirde romantik bir aktivite yapmak isteyenlere ilham verir.
Üsküdar tekfuru Battal Gazi'den korktuğu için kızını ve hazinelerini kuleye kapatır. Daha sonra Battal Gazi Kız Kulesine gelir ve hem kızı hem de hazineleri kaçırır. Rivayete göre Türkler bu olay sonrasında kuleye "Kız Kulesi" ismini vermişlerdir.
400lü yıllarda Atinalı bir general olan Alkibiadis, bugün Kız Kulesi'nin yer aldığı kaya üzerine, o günkü gemilerin duraklaması için bir istasyon inşa eder. Günümüze kadar kalabilmiş Üsküdar'daki tek Bizans İmparatorluğu eseri olan Kız Kulesi, o zamanki istasyonun üzerine eklenerek bugünkü formuna getirilmiştir.
İstanbul'un en özel yapılarından biri olan ve restorasyonu tamamlanan Kız Kulesi bugün yeniden kapılarını ziyaretçilerine açacak. Kız Kulesi'ndeki restorasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2021 yılında başladı, titiz bir çalışma yürütüldü.
KIZ KULESİ
Kız Kulesi, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi boyunca askeri ve sivil olmak üzere birçok amaçla kullanılmıştır. M.S. 1110'larda ilk belirgin yapı İmparator Manuel Comnenos tarafından inşa ettirilmiştir. Kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih devri yapısıdır.
Türkiye'nin ikonik yapılarından Kız Kulesi'nin bir zamanlar kara bağlantısı olduğu öne sürüldü. İçmimar Misbah İşli, Kız Kulesi üzerine yaptığı araştırmada, efsanelerde anlatıldığı gibi karayla bağlantılı bir gizli geçit bulunduğu bilgisine ulaşamadığını, ancak karadan kuleye sütunlu bir yolun olduğunu tespit etti.
DURUM: AÇIK ÜCRET 550 TL, TAŞIMA ÜCRETİ 50 TL'dir. Not 1: MÜZEKART GEÇERLİDİR.
Efsaneye göre yüzyıllardır ayakta durmalarının nedeni iki kulenin arasındaki sonsuz bağdır. Çok meşhur olan Galata Kulesi hikayesi de böyle bilinmektedir. Ayrıca Galata Kulesi efsanesi hala dilden dile aktarılan bir efsanedir.
İstanbul'un simge yapılarından Kız Kulesi, 20 ay süren restorasyonun ardından kapılarını açıyor. Tanıtım toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldı.
Çizimlerde bir yanlışlık olduğunu düşünse de biraz araştırma sonrasında Kız Kulesi altında gizli bir geçit olduğunu öğrenir.
İstanbul Salacak açıklarındaki ada'nın üzerine inşa edilmiş olan kız kulesi efsanelere konu olmaktadır. Kız kulesi efsanesi hikayeleri bir yana muhteşem boğaz manzarasıyla başlı başına efsanedir.
Efsaneye göre Galata, Kız Kulesi'ne deliler gibi aşıktır. Öyle bir aşk ki adeta Kız Kulesi'ni sevmek, Galata'nın ayakta durmasındaki en büyük sebeptir. Onu seyre dalıp gittiği her an Galata'nın aşkı denizleri taşma noktasına getirir. Efsane bu ya; İstanbul Boğazı bu iki aşığın bir araya gelmesini engellemektedir.
Kız Kulesi Restaurant menüsüne göz at ve restoranın en popüler yemeklerini keşfet! Kız Kulesi Restaurant mekanında yer ayırttığında seni bekleyen atıştırmalıklardan tatlılara birçok lezzeti incele. Lezzetlerin yanı sıra seni bekleyen fiyatlara da bakabileceğini unutma.
Kız Kulesi'ne İstanbul Üsküdar Salacak Sahili üzerinden haftanın her günü vapurla gidilebilir.
1994 yılında kule, Ulaştırma Bakanlığı'ndan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na devredilmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tadilata alınan Kız Kulesi'nde kubbe ahşap imalatları tamamlandı, kubbe görüntüsü aslına uygun olarak yeniden ortaya çıkarıldı. Kaplama ve sonlandırma aşamasına geçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri