Kızdırma bujisi dizel araçlarda kullanılan bir sistemdir. Benzinli araçlarda kızdırma bujisi yer almaz.
Dizel araçlarda ateşleme bujisi bulunmamaktadır. Ancak motorun çalışmasını sağlamak için hava-yakıt karışımının iyice ısınması gerekmektedir. Bunun için ise kızdırma bujileri diğer adıyla ısıtma bujileri kullanılmaktadır.
Isıtma bujisi silindir başına 1 adet olarak bulunur. Yani 4 silindirli bir araçta 4 adet ısıtma bujisi bulunur.
Kızdırma bujisi, dizel araçlarda kullanılan ve yanma odasındaki ısıyı en uygun şekilde ayarlayan bir parçadır. Dizel motora sahip olan araçların ilk çalışma anında motor soğuktur. Soğuk haldeki yanma odasının ısısının artmasını sağlayan bu parça ısıtıcı görevi üstlenir.
Sadece dizel araçlarda bulunan bu parça, ortalama her 30 bin km'de bir değiştirilir. Ancak burada kullanım sıklığı da büyük bir belirleyicidir. O nedenle kontrol edilmeden değişim yapılmamalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Isıtma / kızdırma bujisinde arıza olduğunu anlayabilmenizin bir diğer belirtisi de egzozdan siyah renkte duman geliyor olmasıdır. Isıtma / kızdırma bujisi arızalandığında aracınızın yakıtının yanma ve motorun ateşleme süresi değişebileceğinden egzoz borusundan siyah duman çıkabilmektedir.
%45 indirimle SVAC SUZUKI VITARA 1.9 D-TD (ISITMA) BUJİSİ 4'LÜ TAKIM 379 TL'ye, %15 indirimle KIZDIRMA BUJISI W202 93-00 W124 93-95 W210 96-02 S124 93-96 S210 97-99 HELLA 8EG008498-351 450 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Isıtma/kızdırma bujisi arızalandığında aracınızın yakıtının yanma ve motorun ateşleme süresi değişebileceğinden egzoz borusundan siyah duman çıkabilmektedir. Egzoz borusundan siyah duman gelmesi farklı arızaların da bir sonucu olabilmektedir.
Bir kızdırma bujisi, bir dizel motorun önemli bir parçasıdır. Yanma odasının içinde sıkıştırılan havanın önceden ısıtılmasına yardımcı olarak yakıtın daha verimli yanmasını sağlar.
Kızdırma bujisi değişimi ortalama her 30 bin kilometre de bir kontrol edildikten sonra ihtiyaç duyuluyorsa yapılmalıdır.
Ateşleme bobinleri benzin, dizel, Lpg ve Cng yakıtını yakan tüm araçlarda kullanılmaktadır.
Bujiler benzinli araçlarda ve benzinli / LPG'li araçlarda kullanılmakta olan önemli parçalardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi dizel araçlarda ise ateşleme bujisi olmadığı için bunun yerine kızdırma / ısıtma bujisi kullanılmaktadır.
sadece kafasına değdireceksin. tekini de sökse değişse, 4 ünü birden de değişse yetkili servis ve usta aynı işçilik ücretini alıyor.
Dizel yakıt hava karışımı sıkıştırıldığında kendiliğinden patlama gerçekleşir. Benzinde yakıt hava karışımı sıkıştırıldığında kendiliğinden patlama gerçekleşmez, bujiden çıkan kıvılcım ile patlama gerçekleşir. Benzinlideki bujiyle dizeldeki kızdırma bujisi olarak adlandırılan parçanın alakası yoktur.
Benzinli ve benzinli/LPG'li motorlara sahip araçlarda buji kullanılmaktadır. Benzinli motora sahip tüm araçlarda ateşleme bujisi kullanılır. Dizel araçlarda ise ateşleme bujisi bulunmaz. Dizel motorlar sıkıştırılarak hava ile patlatmalı olarak yani kıvılcımsız çalışırlar.
Aracınız yazın kolay çalışıyor, kışın zor çalışıyorsa, kızdırma bujisi arızalıdır. Kızdırma bujisi arızalanmışsa aracınızı hemen bir bujileri değiştirtmeniz gerekmektedir.
Bujileri değiştirmek için öncelikle bobin ve kabloları anahtar yardımı için çıkarman gerekir. Sonrasında yeni bujilerin sırayla yerlerine takılması çok önemlidir. Gevşek takılan buji, silindir kompresyon basınçlarını düşürdüğü için motorun çekişini düşürür ve yakıt sarfiyatını arttırır.
Marşa basıldığında araç geç çalışıyor veya çalışmıyorsa, Ani hızlanmalarda gaz yememe, tekleme ve patlama sorunları görülüyorsa, Araç performansındaki düşüş ve yakıt tüketimindeki artış hissedilir seviyelerdeyse, aracınızın bujisinde bir arıza meydana gelmiş olabilir.
kızdırma bujisini kim değişir motor ustası mı ??? motor ustası değiştirir.
Bu sorun motor kaynaklı olabildiği gibi fren, buji ve elektronik sistem kaynaklı olabilir. Buji arıza lambası yakar mı derseniz cevabı evet olacaktır. Aracınızın arıza lambası buji kaynaklı olabilir ve bu durumda buji sistemlerini kontrol etmeli veya ettirmelisiniz.
Yakıtta su var anlamına gelse de daha çok elektriksel bi arıza olduğuna işarettir. Bilgisayara bağlatın aracınızı herhangi hata kaydı yoksa usta bi elektrikçiye elektrik tesisatını detaylı kontrol ettirin en ufak bi temassızlık kısa devre vs. bile bu lambanın yanmasına neden olabiliyor.
Bu parça önemli olduğu kadar da diğer parçalara nispeten hızlı bir şekilde bozulabilen bir parça olduğundan dolayı TÜV Türk araç muayenesi öncesi bir arızayla karşılaşmış olabilirsiniz. Gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki ısıtma bujisi arızası muayeneden geçer.
Kızdırma bujisi genel tanımı ile dizel araçlarda kullanılan bir sistemdir. Ancak yalnızca gerekli ısıyı sağlamakla kalmaz. Araç motoru belirli bir sıcaklığa gelene kadar çalışmaya devam etmektedir. Bu çalışma işlemi marş basması tabiri ile de anılabilecek olan bir sistem üzerinden ilerlemektedir.
Benzinle çalışan araçların çoğunda, buji sayısı silindir sayısına eşittir. Bununla birlikte, bazı yüksek güçlü araçlarda silindir başına iki buji kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri