- Koşu, basketbol, voleybol, futbol, uzun zıplama gibi sporlarda, baldır kaslarının ani kasılması ve esnemesi şiddetli baldır ağrısına neden olur. - Romatizma, damar rahatsızlıkları, kas gerilemesi, soğuk algınlığı, MS hastalığı, kan dolaşımı gibi rahatsızlıklar da baldır ağrısına neden olur.
Bacak ağrısı yaşandığı zaman genel olarak travmatoloji ve ortopedi bölümlerine gidilir. Bu durum hem bacak ağrısı hem de diz ağrısı için geçerlidir. Yaşanabilecek olası sağlık sorunu nedenine bağlı olarak, ortopedi ve travmatoloji bölümleri karşılıklı yönlendirme gerçekleştirebilir.
Baldırdaki kas krampları genellikle şiddetli ağrılı olarak tarif edilir ve sertlik ve görünen bir düğüm ile ilişkili olabilir. Her ne kadar kasın kontrolsüz bir şekilde kasılması genellikle kısa ömürlü olsa da, bazen günlerce sürebilir.
Kalp hastalığı durumunda bacak ve ayak bölgesinde de ödem oluşabilir. Ödem genellikle ağrılı şişlikler ile fark edilir. Bunun nedeni; kalbin artık yeterince kan pompalamaya devam edemez durumda olması, yetersizlik oluşması demektir. Bunlar dokudaki anormal sıvı birikintileridir ve mutlaka hekime başvurmak gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Uylukta, baldırda ya da bacakta başlangıçta yürümekle ortaya çıkan kramp şeklinde ağrı
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
En bilindik ve kapsayıcı nedenleri arasında sinir, stres, vitamin eksikliği, ani hareketler ve yorgunluk gelmektedir ancak uzun süreli yaşanan kramplar bazı hastalıkların habercisi konumundadır. Kramp 7'den 70'e herkeste görülebilmektedir ve genel olarak bacakların arka kısımlarında bulunan baldırlarda görülmektedir.
Kasılmaların tamamen geçmesi birkaç dakika sürebilir. Genellikle bacağın arkasında ani ve keskin bir ağrı olur. Kas gevşedikten sonra ağrı ve yorgunluk olabilir. Çok şiddetli bacak krapmlarında kramptan birkaç gün sonra bile bacakta ağrı olabilir.
Genel olarak yaşlılık ve aşırı yürümeye bağlı olarak meydana gelen bir hastalık olarak görülen üst baldır ağrısı, daha çok bölgenin enfeksiyon kapması ya da darbe alması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Üst baldır ayak bileği ile dizin arasında kalan bölgedir.
Buzla bacağınıza günde 3-4 defa masaj yaparsanız ağrılar dinebilir. Özellikle kantaron yağıyla bacaklara masaj yapmak ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Masajdan sonra havlu bez ve streç filmle bacaklarınızı sarın ve dinlenmesine izin verin. Yağlı masaj da bacak ağrılarına iyi gelen yöntemlerdendir.
Bacak damarlarına gittiğinde ise bacakta ani başlayan şiddetli ağrı olur. Pıhtının büyüklüğüne bağlı olarak tuttuğu yer değişebilir. Bu ağrının şiddeti giderek artar, ayakta renk değişikliği meydana gelir. Acil müdahale gerektirir.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Bacak ağrılarına ilişkin; kalp damar cerrahı, nöroloji uzmanı, genel dahiliye uzmanı ya da ortopedi uzmanı bilgi sahibidir. Bu doktorlardan randevu alabilir ve görünebilirsiniz.
Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum gibi mineraller kas hücrelerindeki sinirler arasındaki iletişimde önemli rol oynar. Bu minerallerin vücuttaki eksiklikleri kaslarda kasılma ve gevşeme bozukluklarına yol açar. Aynı zamanda uzun süre oturma, yatma ve uzanma sonucu hareketsiz kalma kramp nedenleri arasındadır.
Bacaklarda görülen damar tıkanıklığının sebebi damar hasarları olabileceği gibi hareketsizlikten dolayı da bu rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir. Sertleşen damarlar dinlenme durumunda kan akışı yeterliyken hareket sırasında yetersiz kalmasına neden olmaktadır.
Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, "Yetersiz sıvı alımı, kalsiyum veya magnezyum eksikliği, gebelik ve alınan bazı ilaçlar geceleri uykudan uyandıran kramplara neden olabiliyor. Ancak krampın tekrarlaması veya uzun sürmesi halinde mutlaka doktora başvurulmalı" açıklamasında bulundu.
Baldır, bacağın diz ile topuk arasındaki bölümüne verilen ad.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur.
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Kalp krizinin ilk ve en güçlü işareti olan göğüs ağrısı, baskı ve yanma şeklinde başlar ve sonrasında boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar. Bazen şiddetli bulgular eşliğinde ortaya çıkan kalp krizi, bazen de hafif bir rahatsızlık şeklinde görülebilir.
Kalp krizinin en yaygın belirtisi göğüste ağrı, baskı ve sıkışmadır. Nefes almayı güçleştiren nefes darlığı Kalp krizi anında çene, sırt, boyun ve mide gibi vücut bölgelerine yayılan ağrı Sol kolda hissedilen ağrı ve uyuşma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri