Su, yağdan ağır olduğu için alta iner ve suyun kaynama sıcaklığının çok üstündeki tava dibiyle temasa geçer. Bu sırada oluşan kabarcıklar, patlarcasına büyür ve üzerindeki yağ tabakasından kopan parçalar ateşle temas eder ve yanar.
yağın üzerine dökülen su daha daha yoğun olduğundan, hemen yağın altına girerek tavanın aşırı sıcak yüzeyine ulaşır. bu, suyu orijinal boyutunun 1700 katına hızla genişlemesine sebep olur (çünkü su her sıcaklıkta buharlaşır) ve anında buhara dönüştürür.
Yanan bölgeyi soğuk suyla anında soğutma
Kızgın yağ yanığı ilk müdahale için yapmanız gereken şey, yanık bölgesini hemen soğuk su altında tutmaktır. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca soğuk su ile soğutma işlemine devam etmeniz gerekir. Bu, yanığın daha fazla yayılmasını engelleyebilir ve ağrıyı hafifletebilir.
- Tencere ya da tavaların içinde su kalmamalı. Eğer yeni yıkanmış bir tava kullanacaksanız mutlaka içindeki suyu temizlemeniz gerekir. Ayrıca kızartma yaparken de içine su sıçramaması gerekir. - Yağa bir miktar un ilave etmek de etkili bir yol.
Yağ parlar, çünkü yeterince ısıtıldığında yanıcı bir karışım oluşur. Bu da buharların ortaya çıkmasına ve havadaki oksijenle karışmasına neden olur. Bir yağın parlama noktası sıcaklığı, kabaca 3-5 mm Hg'lik bir buhar basıncına karşılık gelir.
İlgili 20 soru bulundu
O an yanan tavanın üzerine ıslak bir havlu örtmeli veya kapağını kapatmalıyız. Bu şekilde tavadaki yangını daha rahat söndürebiliriz, kesinlikle su dökülmemeli.”
Tavayı ısıtmadan yağ eklemek
Tavayı ısıtmadan yağ eklediğinizde pişireceğiniz ürünler direk suyunu bırakır. Bu yüzden et en iyi tadını kaybeder ve lezzetsiz bir yemeği yemek zorunda kalırsınız.
Yemeklik yağdaki nem, sıcakken hızla buharlaşıp gaza dönüştüğü için yağ patlar. Kızartmada kullanılan malzemeler az miktarda da olsa su içerdiğinden dolayı yağın patlamasının tamamen önüne geçmenin bir yolu yoktur. Bu yüzden genellikle kızartma yaparken uzun kollu giysiler tercih etmeniz tavsiye edilir.
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
Eğer tava başına geçip kızartma yaptıysanız bileceksiniz ki (tenceredeki suyun kaynadığınızı kolaylıkla anlamanıza rağmen) yağın kızdığını bakarak ya da üstüne elinizi yaklaştırarak anlayamazsınız, oysa altında harlı ateş yanmaktadır.
F sınıfı yangın söndürme sistemleri olarak bahsettiğimiz üzere karbondioksit söndürme sistemleriyle birlikte kuru kimyevi toz söndürme sistemleri ele alınabilir. Bu sistemler ile birlikte F sınıfı yangınlar yani yağların yanmasından meydana gelen yangınlar çok daha pratik biçimde söndürülebilir.
Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Motorun su tankı kapağı açıldığında yağ ve soğutma sıvısı birbiri içinde çözünemediğinden dolaylı kolaylıkla anlaşılır. Yağın suya karıştığını anlamak için motordaki yağdan bir miktar boşaltılır. Eğer yağda köpürme ve kabarcık oluşumları varsa arıza tespit edilir.
Orta ateşte 5 dakika kızsın yeter.
Tavadaki kızgın yağ alev alırsa büyümemesi için üzerine tuz atıp söndürebilirsiniz. Tavadaki kızgın yağ aniden alev alınca ne yapacağınızı bilemiyorsanız bu yöntem işe yarayabilir. Öncelikle asla ve asla alev alan tavaya su dökmeyin. Bunun yerine tavanın üzerine bol bol tuz dökerek sönmesini sağlayabilirsiniz.
Eğer tavada kullandığınız yağın miktarı azsa direk peçeteyle silip peçeteyi çöpe atabilirsiniz. Yağı asla lavaboya dökmeyin. Özellikle sıcak olan yağı asla dökmeyin. Eğer şişe bulamazsanız bir teneke ya da bir kaba koyup dondurucuda dondurduktan sonra çöpe atabilirsiniz.
Toprağı kirleterek yapısını olumsuz etkiler. Bir litre atık kızartma yağı yaklaşık olarak bir milyon litre içme suyunu kirletmektedir.
Su yüzeyini kaplayarak sudaki oksijenin azalmasına yol açıp su canlılarının yaşamını riske atar. 1 litre kullanılmış yağ yaklaşık 1 milyon litre içme suyunu kirletebilir. Çöpe kontrolsüz şekilde atılan kullanılmış yağlar toprağa sızarak yer altı sularını kirletebilir.
Yağ ısısından daha soğuk bir malzemeyi yağa attığımız zaman yağ aniden sıçrayabilir. Üstelik yağın ısı dengesi değiştiği için de kullandığınız malzeme pişerken yağ çekebilir. Bu nedenle çok soğuk olmayan, oda ısısındaki malzemeleri yağa dikkatli bir şekilde atmaya özen gösterin deriz.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Kızgın yağ kazanı; kaynama sıcaklıkları 260°C ile 390°C arasında değişen ısı transfer yağları kullanılan ısıtma sistemleridir.
Farklı maddelerin yoğunlukları da farklıdır. Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konduklarında yoğunluğu büyük olan sıvı altta, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte kalır. Bu nedenle sıvı yağ ile su karıştırıldığında yoğunluğu küçük olan sıvı yağ üstte, yoğunluğu büyük olan su altta kalır.
En fazla 3 kez kullanılmalı
Kızartma önermiyoruz ama yapılacaksa bir kızartma yağı en fazla üç kere kullanılmalıdır. Kullanım sonrasında da yağın bir süzgeçle süzülmesine her hangi bir yağın içerisinde partikülün kalmamasını istiyoruz." dedi.
Örneğin; balık, köfte, et, baharatlı tarifler kızarttıktan sonra yağınızı bir daha kullanmamanızı öneririz. Peki böyle ürünler kızartmadım, yağımı bir daha kullanabilir miyim diyenleriniz olacaktır. Yağınızda yanıklar oluşmamışsa, kaliteli bir tavada kızartma işlemi yaptıysanız, yağınızı bir kez daha kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri