Mutfak yangınlarının büyük bir kısmı bu sebepten çıkmaktadır. O an yanan tavanın üzerine ıslak bir havlu örtmeli veya kapağını kapatmalıyız. Bu şekilde tavadaki yangını daha rahat söndürebiliriz, kesinlikle su dökülmemeli.”
Su, yağdan ağır olduğu için alta iner ve suyun kaynama sıcaklığının çok üstündeki tava dibiyle temasa geçer. Bu sırada oluşan kabarcıklar, patlarcasına büyür ve üzerindeki yağ tabakasından kopan parçalar ateşle temas eder ve yanar.
Yağ ve su birbirleriyle karışmadıklarından, yoğunluğu fazla olan su dibe çökerken yoğunluğu az olan yağ yüzeye çıkar. Hatta zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimi de buradan gelir. Eğer kızarmış yağın içerisine “yıkadığınız” bir yiyeceği koymaya çalışırsanız bu patlamaların olması kaçınılmazdır.
Yanan bölgeyi soğuk suyla anında soğutma
Kızgın yağ yanığı ilk müdahale için yapmanız gereken şey, yanık bölgesini hemen soğuk su altında tutmaktır. Yaklaşık 15-20 dakika boyunca soğuk su ile soğutma işlemine devam etmeniz gerekir. Bu, yanığın daha fazla yayılmasını engelleyebilir ve ağrıyı hafifletebilir.
- Tencere ya da tavaların içinde su kalmamalı. Eğer yeni yıkanmış bir tava kullanacaksanız mutlaka içindeki suyu temizlemeniz gerekir. Ayrıca kızartma yaparken de içine su sıçramaması gerekir. - Yağa bir miktar un ilave etmek de etkili bir yol.
İlgili 32 soru bulundu
Tavayı ısıtmadan yağ eklemek
Tavayı ısıtmadan yağ eklediğinizde pişireceğiniz ürünler direk suyunu bırakır. Bu yüzden et en iyi tadını kaybeder ve lezzetsiz bir yemeği yemek zorunda kalırsınız.
Eğer tavada kullandığınız yağın miktarı azsa direk peçeteyle silip peçeteyi çöpe atabilirsiniz. Yağı asla lavaboya dökmeyin. Özellikle sıcak olan yağı asla dökmeyin. Eğer şişe bulamazsanız bir teneke ya da bir kaba koyup dondurucuda dondurduktan sonra çöpe atabilirsiniz.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer yağ tenceresi birden alev almaya başlamışsa, suyu direkt olarak tencerenin üzerine dökmek yerine, havluyu suyla ıslatarak, alevlerin üzerine kapatmak, alevin boğularak sönmesini sağlar.
Eğer tava başına geçip kızartma yaptıysanız bileceksiniz ki (tenceredeki suyun kaynadığınızı kolaylıkla anlamanıza rağmen) yağın kızdığını bakarak ya da üstüne elinizi yaklaştırarak anlayamazsınız, oysa altında harlı ateş yanmaktadır.
Farklı maddelerin yoğunlukları da farklıdır. Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konduklarında yoğunluğu büyük olan sıvı altta, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte kalır. Bu nedenle sıvı yağ ile su karıştırıldığında yoğunluğu küçük olan sıvı yağ üstte, yoğunluğu büyük olan su altta kalır.
Motorun su tankı kapağı açıldığında yağ ve soğutma sıvısı birbiri içinde çözünemediğinden dolaylı kolaylıkla anlaşılır. Yağın suya karıştığını anlamak için motordaki yağdan bir miktar boşaltılır. Eğer yağda köpürme ve kabarcık oluşumları varsa arıza tespit edilir.
Tavadaki kızgın yağ alev alırsa büyümemesi için üzerine tuz atıp söndürebilirsiniz. Tavadaki kızgın yağ aniden alev alınca ne yapacağınızı bilemiyorsanız bu yöntem işe yarayabilir. Öncelikle asla ve asla alev alan tavaya su dökmeyin. Bunun yerine tavanın üzerine bol bol tuz dökerek sönmesini sağlayabilirsiniz.
Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir. Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur.
Tencerenin dibine bir tutam tuz ekleyin. Tavanıza sıvı yağı döktükten sonra üzerine birkaç tutam tuz serpin. Tuz, pişirirken yağın etrafa sıçramasını önlemeye yardımcı olur. Tuz, yiyeceğinizdeki nemin bir kısmını emer ve bu da yağ sıçramasını önlemeye yardımcı olur.
Soğutma Suyuna Yağ Karışmasının En Yaygın Nedeni Yağ Soğutucusudur ! Günümüzde üretilen birçok araçta yağ soğutucu bulunmaktadır. Yağ soğutucu içerisinde bulunan iki ayrı kanal içerisinde motor yağı ve soğutma suyu sirkülasyon halindedir.
* Metal ve yağ yangınlarında kesinlikle su kullanılmaz, daha çok alevlenme ve patlama olur ! * Gaz yangınında, gaz kaçağı kesilmeden söndürme işlemi başlatılmaz !
Kızarmış yağların etkisiyle meydana çıkan bu yangınların söndürülmesi için su kullanılmamaktadır. Suyun kullanılması patlamalara sebebiyet verecektir. Tozlu sistemler ve sulu kimyasal söndürme sistemleri kullanıldığı taktirde F tipi yağ yangınlarının söndürülmesi daha da kolay hale gelir.
Orta ateşte 5 dakika kızsın yeter.
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
Evinde ya da iç mekanda domuz yağı olduğu gören kişiler doğru adımlar ile temizleme işlemi yapmaktadır. Domuz yağının temizlenmesi için saf sirke kullanımını oldukça önemlidir. Bol su ve sirke ile temizleme işlemi yapılmaktadır. Aynı zamanda sirke ile temizleme esnasında devamlı Felak ve Nas sureleri de okunmaktadır.
Atık yağların toprağa dökülmesi veya bir şekilde toprağa ulaşması, toprağın yapısının bozulmasına ve veriminin kaybolmasına neden olur. Toprak yüzeyindeki bitkilere zarar verir. Toprak geçirimli bir yapıya sahip olduğundan atık yağlar yeraltı sularına karışarak su kaynaklarımızı kirletir.
Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır. Tava içerisinde kalan az miktardaki yağı dökemiyorsanız bir peçete yardımı ile silip çöpe atabilirsiniz.
Yağınızda yanıklar oluşmamışsa, kaliteli bir tavada kızartma işlemi yaptıysanız, yağınızı bir kez daha kullanabilirsiniz. Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri