Öfke ya da kızgınlık, insanların ve hayvanların algıladıkları bir tehdit veya hakaret karşısında sergiledikleri düşmanlık duygusudur. Kızgınlık vücutta bir takım fiziksel değişikliklere neden olur. Örneğin tansiyon ve nabız yükselir, vücuttaki adrenalin ve noradrenalin düzeylerinde artma gözlenir.
Kızgınlık duygusu, birey hakkını alamadığında, önem verdiği kişi, kişiler beklentilerine uygun davranmadığında, engellendiğinde, kendisini tehdit altında hissettiğinde, kendisini önemsiz ve değersiz hissettiğinde ortaya çıkar. Eğer kızgınlık duygusu o anda yaşanan olaya ilişkin olarak ortaya çıkıyorsa bu normaldir.
CEVAP: Kedinizin kızgınlığa girmesi ne kadar normalse bağırması, ağlar gibi davranması, kendini yerden yere atması da normaldir. Baştan açıklayalım kediniz kızgınlık süresindeyken ACI ÇEKMİYOR, AĞRISI YOK. Herşey normal :) Yaptıklarını cinsel dürtüler ile davranışlarına yansıtıyor diyebiliriz.
Bazı kedi sahipleri bu kararı verirken zorlanırlar. Özellikle kedi kızgınlık döneminin kısa sürmesi söz konusu ise evcil hayvan sahipleri bu operasyonu yaptırmak istemeyebilirler. Ancak unutulmaması gereken kedilerin kızgınlık döneminin 3 ila 20 gün arasında sürebileceğidir.
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
İlgili 29 soru bulundu
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Kızgınlık süresi birkaç gün ile birkaç hafta kadar sürebilir. Kızgınlık dönemi üreme ve çiftleşme isteğinin olduğu dönemdir.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir.
Dişi kedilerde kızgınlık döneminde daha sık idrara çıkarlar veya hatta dikey nesnelere idrar püskürtebilirler. Bunu yaparken amaçları erkek kedilere haber salmaktır.
Erkek kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra her zaman çiftleşmeye hazır olurlar, dişi kediler için aynı durum söz konusu değildir. Dişiler "östrus dönemi" olarak da adlandırılan kızgınlık sürecinin herhangi bir gününde çiftleşebilirler.
Öfke ya da kızgınlık, insanların ve hayvanların algıladıkları bir tehdit veya hakaret karşısında sergiledikleri düşmanlık duygusudur. Kızgınlık vücutta bir takım fiziksel değişikliklere neden olur. Örneğin tansiyon ve nabız yükselir, vücuttaki adrenalin ve noradrenalin düzeylerinde artma gözlenir.
Dişi kedilerin aksine erkek kedilerde mevsimin etkisi yok denecek kadar azdır ve yılın her ayı kızgınlık görülebilmektedir.
Bunun için kedinize sevgi göstermeyi sıklaştırmalı, onunla daha çok konuşmalı ve oyun oynayarak onu yormalısınız. Kediniz yüksek sesle miyavlama, dışarı çıkma, agresif davranma gibi davranışlarda bulunduğu anda onun dikkatini oyun, ilgi ve kedi ödül mamaları ile dikkatini başka yöne çekebilirsiniz.
Hemen cevap verelim. Hayır!.. Kediler kızgınlık dönmelerinde acı çekmezler. Kedilerin kızgınlık dönemine girmeleri onların normal döngüsüdür ve kızgınlıktayken bağırır gibi değişik sesler çıkartmaları, aşırı hareketli olmaları, dışarı çıkma istekleri de çok normaldir.
Bazı kediler çiftleşme döneminde sürekli bağırırken bazıları da hiç yapmadıkları farklı hareketleriyle gözlemlenir. Kedi çiftleşmesi genel olarak sürtünme ve zıplama gibi hareketlerle başlar denilebilir. Kedilerde bu gibi davranışların gözlemlenmesi durumunda da çiftleşme dönemine girdikleri anlaşılabilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişi kedilerin birden fazla erkek kedi ile çiftleşmesi mümkündür. Üstelik bu durum dişinin yavruları için en doğru geni bulması konusunda da büyük önem taşır.
Kuyruğunu yavaşça sabit bir tempoda sallaması kedinin kendisini tehdit altında hissettiğini gösterir. Bu nedenle etrafını dikkatli bir şekilde analiz eder. Bu süreçte kuyruğunu sallarken hızını artırması onun sinirlendiğini gösteren önemli işaretlerden biridir. Ayrıca buna kuyruğunu yere vurması da eşlik edebilir.
CEVAP: Ali bey kedilerde çok uzun süren kızgınlıklar normal karşılanacak düzeyde sık karşılanıyor. Fizyolojik olarak normal olan yılda bir dönem şeklinde yaşanmalıdır. Bu kızgınlık dönemi içinde de yaklaşık 1 hafta kızgınlık 1 hafta sakin dönem olmak üzere 3-5 kez artarda tekrarlar.
Çiftleşme gün boyu birden fazla kere gerçekleşebilir. Çiftleşme ve döllenme arasında geçen zaman 24 saati bulabilir. Çiftleşmenin ardından dişi kediden uzaklaşan erkek kediler, yavruların bakımında eşinin yanında olmayacaklarının mesajını bu davranışla net bir şekilde anlatırlar.
Genellikle kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girerler. Bu kızgınlık dönemi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen bir zaman diliminde geçer. Bir kedi normal olarak yaklaşık 6 aylık olduğunda ilk kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerde bu durum daha 4 aylıkken bile gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri