Tüm bu sebeplerden dolayı dişi kedi kısırlaştırma operasyonunu kızgınlık bitiminden 3 gün sonra yapıyoruz. (3 gün sonra dememizin sebebi 5-7 gün sonra diğer kızgınlık döngüsüne girmesi gibi bir ihtimal vardır tam aralıkta yakalayabilmek için 3 gün bekliyoruz ve geciktirmeden operasyona alıyoruz.)
Çok zorunlu olmadığı sürece kızgınlık döneminde operasyondan kaçınılmalıdır.
Dişi kedinizi kızgınlık dönemi sırasında kısırlaştırmamalısınız; çünkü aşırı kanama ortaya çıkabilir. Zaten veterineriniz de kızgınlık döneminde böyle bir operasyonu gerçekleştirmeyecektir. Kediniz kızgınlık dönemini atlattıktan sonra, kısırlaştırma operasyonu için uygun duruma gelir.
Öncelikle kediniz bir erkek ise ideal kısırlaştırma dönemi 5-6 aylık olduğu süreçtir. Dişi kedilerde pediatrik kısırlaştırma 8 ile 14 haftalıkken öneriliyor. Bazı veteriner hekimler dişi kedilerin 5-6 aylıkken kısırlaştırılma işleminin uygulanmasından taraftardır.
Dişi kediler için en uygun kısırlaştırma zamanı 7-12 aylık yaş aralığıdır. Bu aralıkta daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırmak onun ileri yaşlarda yaşama ihtimali olan rahim enfeksiyonları, meme ve rahim tümörlerinin önüne geçer.
İlgili 16 soru bulundu
Kızgınlık dönemi ortalama 1-2 hafta kadar sürer.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı ciddi bir işlem gerektiriyor. Bu yüzden diğer operasyonlara göre oldukça uzun sürer. Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer.
Kısırlaştırmadan önce genel bir muayene edilir ve anesteziye uygun uygun olup olmadığını veteriner hekim tarafından değerlendirilir. 2. Veteriner Hekim, dişi kedilerinizde gözle görülmeyen olası hastalıklar için ve operasyon riskini azaltmak için.
Bunun için kedinize sevgi göstermeyi sıklaştırmalı, onunla daha çok konuşmalı ve oyun oynayarak onu yormalısınız. Kediniz yüksek sesle miyavlama, dışarı çıkma, agresif davranma gibi davranışlarda bulunduğu anda onun dikkatini oyun, ilgi ve kedi ödül mamaları ile dikkatini başka yöne çekebilirsiniz.
Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası kedilerin davranışlarında ilk sürelerde durgunluk gözlenebilir. Yeni hormanel düzeylerine alışana kadar hasta sahibine karşı hassas davranabilir, içine kapanabilir. Hormonel düzeyler stabilleştiğinde durum hızlıca düzelir. Yani geçici bir durumdur.
Bazı kedi sahipleri bu kararı verirken zorlanırlar. Özellikle kedi kızgınlık döneminin kısa sürmesi söz konusu ise evcil hayvan sahipleri bu operasyonu yaptırmak istemeyebilirler. Ancak unutulmaması gereken kedilerin kızgınlık döneminin 3 ila 20 gün arasında sürebileceğidir.
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Kedinizin kısırlaştırmadan sonra davranış değişikliği ilk olarak ürkek tavırlar sergilemesi yönünde olur. Bunun etkisi vücudundaki narkoz ve muayenehanedeki yaşadığı travmayı atana kadar sürebilir.Fakat operasyona dair etkilerin geçmesinden sonraki değişiklikler sizi ve kedinizi oldukça memnun edebilir.
Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu sonrasında ilk birkaç hafta kızgınlık belirtileri varmış gibi bir davranış gösterebilir, bu durum nadir de olsa hormonal mekanizmadaki düzensizlikler sebebi ile yaşanır. Hiç vakit kaybetmeden bir acil veteriner hekim ile görüşmelisiniz.
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Kedimi ne zaman kısırlaştırabilirim? İster erkek ister dişi olsun, kedinizin ergenlik çağında sterilize edilmesi uygun olur. Dişi kediler için bu dönem altı yedi ay arasında değişse de bu işlem üç aylıktan itibaren güvenle yapılabilir.
Kedi kısırlaştırma öncesi kedinin 6-8 saat kadar aç kalması gerekiyor. Bu, işlem sırasında verilecek anestezinin etkisinin daha hafif ve sorunsuz atlatılmasını sağlıyor. Operasyondan 2-3 saat önceye kadar da ona su içirmemen gerekiyor.
Kızgınlığın geçmesi için hormonlarla ilişkilidir. Eğer döllenme gerçekleşir ve kediniz hamile kalırsa kızgınlık belirtileri geçecektir. Ancak döllenme gerçekleşmez ise kediniz kızgınlık dönemi boyunca kızgınlık göstermeye devam edebilir.
Kısırlaştırılmış kedilerde normal şartlarda kızgınlık işaretleri görülmez. Eğer kediniz kısırlaştırıldığı halde bu belirtileri gösteriyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir.
Kısırlaştırma sonrası ağrısı olur mu? CEVAP: Şükran hanım sizin sıpa dua etsin böyle onu düşünen sahipleri var :) Dişi kedilerin operasyon bölgeleri anatomik yapı geriği karın boşluğundadır. Bu sebeple operasyon sonrası kas ve deri dokusunda dikiş hattında ağrı yaşaması muhtemeldir.
Çoğu kedi ya da köpeğiniz kaç yaşında olursa olsun, kesiklerinin iyileşmesi tam 14 gün sürer.
Hatta bazı veteriner kliniklerinde kısırlaştırma sonrası yapılması ve yapılmaması gerekenler diye broşürler olmaktadır. Siz de gittiğiniz yere böyle bir broşürleri olup olmadığını sorabilirsiniz. Ameliyattan 6 ile 8 saat sonra kediniz mama yiyebilir duruma gelebilir.
Kısırlaştırma operasyonu sonrasında eğer kedinizde dikiş varsa dikişlerin takip edilmesi önemlidir. Yara tamamen iyileşene kadar bir yakalık kullanmak çok iyi bir tercih olacaktır.
Bir diğer önemli değişiklik kedimizin davranışlarında olmaktadır. Şimdiye kadar hiç olmadığı kadar huzursuz ve agresif davranışlar sergileyecektir. Uğultuya benzer sesler çıkarabilir ve en tehlikelisi evden kaçmaya çalışacaktır. Hatta balkondan pencereden atlamayı bile göze alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri