Boyun fıtığı ağrısı nerelere vurur? Boyun fıtığı, o bölgenin zedelenmesi ve zorlanmasıyla oluşmaktadır. Fıtık ağrısı, sırt bölgesine, omuzlara, başın arka kısmına ve kürek kemiğine vurabilir.
Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir. Boyun fıtığı olanlar böyle durumlarda ellerinde bir cismi tutmakta zorlanır ve yürüme güçlüğü çeker. Ağrılar bazen kürek kemiğine ve göğsün üst taraflarına doğru da yayılabilir.
Boyun Fıtığı Nedir? Tıbbi ismi Servikal Disk Hernisi olan boyun fıtığı, omurlar arasında yastık görevi gören disklerin , yırtılması ya da kayması sonucu omuriliğe veya omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasıdır. Bu baskı sonucu sinir sıkışarak ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olur.
Bunun nedeni bu omurların çok hareketli olması ve strese daha fazla maruz kalmalarından kaynaklanır. Kişide boyun fıtığı gelişimi ile birlikte çeşitli belirtiler meydana gelebilir: Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı
İlgili 27 soru bulundu
Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse ve/veya omuzlara yayılan ağrıdır.
Boyun ağrısı için en sık gidilen iki bölüm fizik tedavi ve rehabilitasyon ile beyin, sinir ve omurilik cerrahi bölümleridir.
İlerlemiş Boyun Fıtığı Belirtileri
İlerlemiş bir boyunda fıtık, boyun omurlarının arasındaki disklerin daha fazla sıkıştığı veya yıprandığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda, boyun ağrısı şiddetli ve sürekli hale gelebilir, omuzlarda ve kollarda yayılan güçsüzlük ve uyuşma artabilir.
Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Boyun fıtığı
Boyun ve sırt omurgalarındaki eklemleri tutan kireçlenmeler de sırt ağrısı kaynağı olabilir. Sırt bölgesindeki omurlar arasında fıtıklar olabilmekle beraber, bu sorun daha nadir olarak görülür.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Stres nedeniyle, omuzlar doğal koruyucu eylemde kamburlaşır ve kamburluk sırttaki ağrıyı artırır. Stres, solunum modellerini değiştirerek omuz ağrısına neden olabilir. İnsanlar stres altındayken orta ve alt sırt kaslarını ve omurgasını zorlayarak daha az aktif olma eğilimindedir.
Örneğin, ayak ve el parmaklarında kas ağrıları boyun düzleşmesine eşlik eden yaygın bir durumdur. Ayrıca ağrılar; kollara, omuzlara, sırta, kürek kemiğine de vurabilir. Diğer taraftan boyunda başlayan ağrı kulaklarda ve baş bölgesinde de hissedilebilir.
Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı patlaması nedeniyle kol ağrısı olan kişilerin % 95'inden fazlası yaklaşık altı hafta içinde iyileşir ve normal aktiviteye döner. Konservatif tedaviye cevap vermezseniz veya belirtileriniz kötüleşirse ameliyat gerekebilir.
C5/6 lokasyonlu boyun fıtığı kaslarda zayıflığa neden olur. Ağrı boyun arkasından pazı, ön kol, ardından işaret parmağı ve başparmağa yayılır. C6/7 lokasyonlu disk herniasyonu trisepslerde zayıflığa neden olur. Ağrı boyun arkasından triseps, ön kol, daha sonra uzun parmak veya yüzük parmağına yayılır.
Boyun fıtığı olan kişiler, hafif egzersizler yaparak boyun ve sırt kaslarını güçlendirebilirler. Yoga ve pilates gibi düşük etkili aktiviteler, esneklik ve dayanıklılığı artırabilir. Bununla birlikte, aşırı aktivite, ağır kaldırma veya yüksek etkili egzersizler, fıtığı olumsuz anlamda etkileyebilmektedir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir. Diğer durumlarda Algoloji veya FTR bölümlerine randevu alınması gerekmektedir.
Ortopedi ve travmatoloji bölümünün genel olarak ilgilendikleri hastalıklar şu şekilde sıralanabilir; Kemik kırıkları Boyun fıtıkları Bel fıtıkları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri