Dünyada Türklük felsefesini yaymak Kızıl Elma'nın ana hedefidir. Kızıl Elma ülküsü, Osmanlı devletinde yeniçerilerin savaş azmini yüksek tutmak için kullanıldı. Türk milliyetçiliğinin ve Türk yayılmacılığının önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler.
Türk Dil Kurumu'nda iki anlamıyla yer alıyor. Kızıl Elma Tarih Osmanlılar tarafından Roma ve Viyana şehirleri için kullanılan sembolik ad olarak tanımlanmış. Kızıl Elma'nın diğer bir anlamı ise, yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirip büyük bir imparatorluk kurmayı amaç olarak alan ülkü.
Kızıl Elma imgesinin ilk kez Orta Asya Türkleri arasında doğduğu; Ergenekon Destanında Ergenekon'dan dışarıya çıkma ve kaybedilmiş eski yurdu geri alma idealini simgelediği kabul edilir.
Ziya Gökalp, büyük bir çoğunluğunu “Genç Kalemler”, “Türk Yurdu”, “Halka Doğru”, “Türk Sözü” gibi dergilerde yayımladığı şiirlerini “Kızılelma” adı altında bir araya getirmiştir. Kitapta yer alan “Kızılelma” şiiri, kitabın adını ve kitapta yer alan şiirlerin muhtevasını da tayin etmiştir.
Đstanbul'un Türklerin eline geçmesinden sonra, yeni Kızılelma Roma'daki St. Pierre Kilisesi'nin kubbesidir. Kızılelma Katolik dünyanın merkezine taşınmıştır. 1 Türklerin yeni Kızılelma'sı Roma, Fatih'in düzenlediği Otranto Seferi'nin de hedefi olmuştur.
İlgili 29 soru bulundu
Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Dünyada Türklük felsefesini yaymak Kızıl Elma'nın ana hedefidir.
Kızılelma, Türklerin fetih ve hâkimiyet anlayışını temsil eden sembollerden birisidir ve bir ideal olarak uzak ve erişilmez bir hedefi temsil eder. Bazen de İs- tanbul, Roma, Viyana, Estergon, Budin gibi çeşitli şehirlerin ifadesinde kullanılır.
Genel olarak kabul edilen tanıma göre bir hedef ve amacı simgeleyen kızıl elma, ilk olarak Orta Asya'da Türklerin arasında doğan, Osmanlılar döneminde tarihe ve edebiyata dahil edilmiş olan ve sembolik olarak Türk devletleri için fetih ve hâkimiyet anlayışını temsil eden bir imge olarak ortaya çıkmıştır.
Eski çağlardan beri Türk cihan hâkimiyeti idealini sembolik olarak ifade eden bir kavram. Müslümanların ülke veya şehirleri i'lâ-yi kelimetullah amacıyla İslâmiyet'e açmaları, İslâm devleti idaresine almaları.
Bundan dolayı Kızıl Elma tabiri en çok Roma için kullanılmıştır. Yıldırım Sultan Bayezid, cülûs tebriki için gelen ecnebilere, “Roma'ya kadar gidip, atımı San Pietro mihrabında yemleyeceğim” demişti. Zaman ilerleyip fetihler arttıkça Kızıl Elma mefhumu da değişmiştir.
Öz. kadar konu olan Kızılelma daima hâkimiyetin sembolü olmuştur. birliği idealini ifade etmiştir.
Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 8, 641-650. Kızılelma, yirminci yüzyılın başında tüm dünyada olduğu gibi Türk devletleri arasında da yaygınlık kazanan milliyetçilik fikri çerçevesinde, millî kültür unsurlarının yeniden canlandırılması gerektiği esasıyla ortaya atılan tarihî bir ülküdür.
Türk kültüründe de geniş bir yere sahip olan elma meyvesi, şifa kaynağı olarak değerlendirilmiş, verimliliğin, zürriyetin, ebedîliğin, gençliğin, güzelliğin, kuvvetin, sağlığın, sevginin, inancın sembolü olmuştur.
Bugün kullandığımız anlamıyla Turan ülküsü ya da Turancılık düşüncesi, en basit tanımıyla yeryüzündeki tüm Türk topluluklarının ideolojik ve siyasi olarak birleşmesi ve hareket etmesidir.
Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava-yer görevleriyle beraber yapay zekâ kabiliyetiyle hava-hava muharebesi icra edecek. Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağı düşük radar kesiti sayesinde sahip olacağı düşük görünürlük ile Türkiye için güç çarpanı olacak.
TCG Anadolu gemisinin envantere girmesiyle ilgili olarak Türk mühendisliği açısından gurur duyduğunu Selçuk BAYRAKTAR, dünyada ilk defa kısa pistli bir gemiye SİHA konuşlanmış olacağını vurguladı. Selçuk BAYRAKTAR, TB-3 2024 yılında, Bayraktar KIZILELMA MİUS 2025'te TCG Anadolu'ya konuşlandırılacak dedi.
Kızıl Elma ilk defa Orta Asya Türklerinde ele alınmış ortaya çıkmıştır. Özellikle Ergenekon Destanı'nda yer alan bölgelerin kaybedilmesi ile birlikte, bu bölgelerin yeniden alınması üzerine ele alınır. Bu bağlamda oğuzların Türk Birliği üzerinden Hakimiyet idealini anlatır.
Kızıl Elma Tarih Osmanlılar tarafından Roma ve Viyana şehirleri için kullanılan sembolik ad olarak tanımlanmış. Kızıl Elma'nın diğer bir anlamı ise, yeryüzündeki bütün Türkleri birleştirip büyük bir imparatorluk kurmayı amaç olarak alan ülkü. Turan kelimesinin eş anlamlısı olarak yer alıyor.
TRT'den yapılan açıklamaya göre, Abdülkadir Geylani'nin hikayesini anlatan "Hay Sultan" yarından itibaren her pazartesi saat 20.00'de yayınlanacak. Fatih Sultan Mehmed'in çocukluk günlerini konu alan "Kızılelma: Bir Fetih Öyküsü" de her pazartesi 21.45'te ekrana gelecek.
Geliştirme testleri devam eden Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama Testi'ni başarıyla tamamladı.
Fatih Sultan Mehmet, 29 Mayıs 1453 günü İstanbul'u fethettikten sonra hedefini daha ötelere yöneltmişti. Bu tarihe kadar Türklerin kızıl elması olan Konstantiniyye artık bir Türk şehri idi.
O uzun Kızılelma şiiri 1910 tarihlidir. Daha sonra Kızılelma konusunda yazı yazıp kayda değer fikir ileri süren yazarlar: Ömer Seyfettin, Nihal Atsız, Şeref Uluğ, Dr. Mustafa Hakkı Akansel, Osman Turan, İsmail Hami Danişmend'dir.
Konu: Süleyman padişahın, kendi halkının her sefere çıkmasında bütün halkın askerlerin “kızıl elmaya” diye herkes tarafından söylenmesi üzerine. Padişahın “kızıl elmanın” neresi olduğunu merak etmesi üzerine göstermiş olduğu çabayı anlatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri