Bunun yanında ayrıca çamaşır suyuna yatırma gibi işlemlerin yapılması perdeye zarar verebilir perdeyi yıpratabilir. Perdenizi sadece çamaşır makinesinde yıkamalısınız. Bu işlemi yaparken de sıcak su kullanmayın. Çünkü bu perdenin yıpranmasını hatta kısa süre içinde kopmasını sağlayabilir.
Elde yıkama, hassas program ve sentetik programı gibi bu tarz programları seçmeniz gerekmektedir. Eğer ki çamaşır makinenizde “perde” için özel bir programı bulunuyorsa bunu da seçebilirsiniz. Seçtiğiniz programda 30 derecede ve 400 devirde ayarlamasını yaparak perdenizin kırışmasını da önlemiş olursunuz.
Çamaşır suyu etkili bir temizlik ürünü olsa da fazla kullanımı perde ipliklerine zarar verir. Naylon, polyester gibi sentetik ürünlerin doğal rengi sarıdır ve çamaşır suyunun etkisiyle eski renklerine dönerler. Hatta keten ve pamuk gibi doğal ürünler de çamaşır suyu kullanımından zarar görür ve sararırlar.
Perdeyi yıkamadan önce üzerine bolca sodamatik döküp kirli suyunu aktırın, sonra biraz daha sodamatik ve perdeniz beyazsa domestos döküp bekletin, sonra makinaya atın pırıl pırıl çıkacaktır, sodamatik bir nevi karbonat ve kirleri çok güzel çıkarıyor, benim önceki perdelerim beyazdı ve herkes neyle yıkadığımı sorardı.
Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır. Çamaşır makinesinde ilave su alternatifi varsa, tül perde yıkanırken seçilmelidir. Perdeler bil suda çok daha iyi yıkanacaktır. Perdeler bembeyaz ise bir iki damla çamaşır suyu eklenebilir, ama perdeler renkli ise (bej, ekru, krem de dahil) kesinlikle çamaşır suyu konmamalı.
İlgili 30 soru bulundu
Sodalı su, perdelerinizin korniş bölümlerinin temizlenmesini sağlayacaktır. Belli bir süre suda beklemesi de işe yarar. Değerlendirin ve anında sodalı suda bekletilen perdelerin istenmeyen gri ve siyah lekelerden kurtulmasını sağlayın.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir.
Makinenin deterjan haznesine 1 çay bardağı sirke konulmak suretiyle yıkanması yöntemidir. En iyi beyazlatma yöntemlerinden biri de makine haznesine kaya tuzu eklemek ve sonra yıkamak olarak kullanılan yöntem olmaktadır.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Çamaşır suyu enfeksiyonlardan korunmada hiç gerekli olmadığı gibi cilde zarar vererek, korunmayı sağlayan cildin üst tabakasının soyulmasına ve istenmeyen yan etkilere, uzun süre tedavi gerektiren deri hastalıklarına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.
Çamaşır suyunun amonyak içeren temizleyicilerle karışımı veya idrar temizlemek için çamaşır suyu kullanımı zehirli klor gazları çıkarabilir ve azot triklorit denilen bir patlayıcı oluşturabilir. Asitler ile beraber kullanımı ölüme varabilecek zehirlenmelere neden olabilir. Kapalı yerlerde uzun süre solunmamalıdır.
Sadece beyaz yüzeylerde, metallerde çamaşır suyunun dezenfekte etkisinden yararlanabilirsiniz. Koltuk, halı gibi yüzeylerde çamaşır suyu kullanılmaz. Çamaşır suyu banyo, mutfak ve tuvalet gibi alanlarda hijyen sağlamak için kullanılır.
Elinizle yıkamayı düşünüyorsanız ılık su tercih etmenizde fayda olacaktır. Tabi tercih edeceğiniz deterjan markası da önemlidir. Bu deterjanlar doğrudan elle yıkayarak uygulanabileceği gibi çamaşır makinesinde de kullanılabilir.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
En etkili deterjan olarak bulaşık deterjanı ve perde temizleyici ürünleri kullanabilirsiniz. Tüm suyu arındırdıktan sonra balkon zemininde perdeyi sererek kurutabilirsiniz. Kuruyan stor perdeyi yuvalarına yerleştirebilirsiniz.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
5- Beyaz perdeler için çamaşır suyu kullanımı
Makinenin deterjan gözüne koyacağınız çamaşır suyu da pırıl pırıl perdeler için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisidir. Ancak burada hatırlatmadan geçemeyeceğiz. Perdenizin bozulmaması için önce az miktarda daha sonra biraz artırarak denemenizi öneriyoruz.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir.
Perdede oluşan lekeyi çıkarmak için lekenin üzerine karbonat dökün ve ılık su gezdirin. Birkaç dakika karbonatın köpürmesi için bekleyin. Ardından makinede 30 derecede hassas yıkamada perdeyi yıkayın. Genel bir perde temizliği için perdenizi makine kazanına yerleştirin.
Perdelerinizi yıkarken kısa bir programda yıkattığınız zaman perdelerinizin kokusu maalesef değişmeyebilir. Burada dikkat eminiz gereken en önemli şey perdelerinizi yıkarken uzun yıkamaya atıp aynı zamanda kaliteli bir yumuşatıcı kullanmak.
Fazla yağı plastik kaşıkla kazıyın ve çöp kutusuna atın. Emici bir malzemeyi – örneğin karbonat tozu, bebek pudrası veya mısır nişastasını yağ lekesi üzerine serpin. Emici malzemenin perde üzerinde 15 dakika kalmasını sağlayın. Emici malzemeyi, süpürgeye bağlı döşemelik aparatı kullanarak çıkarın.
Yalnız dikkat, toz şekeri çamaşır makinesinin deterjan bölümlerinden birine koymuyor, doğrudan tül perdelerin üzerine ilave ediyorsunuz. Ardından makinenizi çalıştırıyorsunuz. Tül perdeleriniz makineden çıktığında eskisinden çok daha beyaz oluyor.
*Tül perde kararması ve perdedeki is lekelerini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Çamaşır makinesine perdenizi atın, deterjan gözüne hem deterjan hem de 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Perdelerinizdeki kararmalar beyazlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri