Kızılötesi; Çok düşük hızlarda, en fazla 1 metre mesafeden, cihazların birbirini karşılıklı görmeleri koşuluyla kablosuz iletişim sağlar. TV, Uydu vs kumandaları da bu teknolojiyle çalışır. Bluetooth'dan daha yavaş olduğundan kullanım alanı kısıtlıdır.
Kızılötesi, görünür ışığın yeterli olmadığı durumlarda gece görüş sistemlerinde kullanılmaktadır. Gece görüş sistemleri ortamdaki az sayıda fotonun elektronlara çevirilerek, kimyasal ve elektriksel bir süreçle yükseltilmesi esasıyla çalışır. Kızılötesi görüş sistemleri termografi ile karıştırılmamalıdır.
Termal Görüntüleme
Bazı kızılötesi enerjiyi ısı olarak algılayabiliriz. Bazı nesneler o kadar sıcaktır ki, bir ateşin yaptığı gibi görünür ışık da yayarlar. Gözlerimiz bu kızılötesi dalgaları göremez. Kızılötesi dalgalar, görünür ışıktan daha uzun dalga boylarına sahiptir.
Kızılötesi ışık, görünür ışık spektrumunun ötesinde yer alır. Ancak kızılötesi dünyasına bir bakış sunan ilgi çekici efektler üreten kızılötesi filtre veya kızılötesi film ile fotoğraf çekebilirsiniz. Renkler ve dokular, IR ışığı olarak da bilinen kızılötesi ışıkla yansıtıldığında benzersiz özellikler kazanır.
Infrared Lamba Genel Özellikleri :
Küçük alanlı her yerde sobaya gerek kalmadan ısıtır. Isıtırken aydınlatma için ayrıca başka bir ampule gerek kalmaz. Özellikle mutfakta, banyoda, çocuk ve yatak odalarında kullanıma çok uygundur. Bir elektrikli sobaya göre çok ucuzdur.
İlgili 26 soru bulundu
Televizyonda kanal değiştirmek için kullandığımız kumandadan çıkan ışık kızılötesi dalga boyuna sahiptir. Keza insanların sıcaklığına göre ölçüm yapan termal kameralar ve termometreler de kızılötesi dalga boyunu kullanır. Ek olarak yakın kızılötesi, telefon kameraları tarafından görülebilir.
Kızılötesi; Çok düşük hızlarda, en fazla 1 metre mesafeden, cihazların birbirini karşılıklı görmeleri koşuluyla kablosuz iletişim sağlar. TV, Uydu vs kumandaları da bu teknolojiyle çalışır. Bluetooth'dan daha yavaş olduğundan kullanım alanı kısıtlıdır.
Nesnelerin sıcaklığını herhangi bir temas olmadan, uzaktan ve hızlı bir şekilde ölçebilen cihazlara kızılötesi termometre adı verilir. Kızılötesi termometreler, nesnelerden yayılan kızılötesi ışığı toplar ve enerji miktarına göre sıcaklığını tahmin eder.
Kızılötesi uzaktan kumanda seti, uzaktan kontrol gerektiren bir çok proje için kullanılan ideal bir setttir. Set içerisinde kullanılan kuman karmaşık tuş takımı yerine sadece yön tuşları ve sayılar yer almaktadır. Bu sayede robotik uygulamalar için karmaşıklığı ortadan kaldırmaktadır.
Biz belki göremiyoruz ama akıllı telefonlarımızın kameraları kızılötesi ışınları görebiliyor. TV uzaktan kumandaları ya da benzeri kızılötesi sinyal kullanan cihazları telefonlarımızla fotoğraflamak mümkün.
Işınların aralıkları kısaltılıp art arda ışık verildiğinde, retinada ışığı algılayan hücrelerin normalden iki kat daha fazla algılama kapasitesine sahip olduğu görüldü. Bu durum gerçekleştiğinde kızılötesi ışığı görebilir duruma geliyoruz.
Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır.
IR film, Infrared ışığa özel bir duyarlılığı olmasına rağmen, temelde klasik siyah beyaz filmler gibi pankromatik bir filmdir. Gün ışığı ve UV'ye de duyarlıdır. IR'ye özel filtreler kullanılmaz ise IR filmde elde edilecek görüntülerin diğer (klasik siyah beyaz film) filmlerle elde edilen görüntülerden farkı yoktur.
Kızılötesi Kumanda Çalışma Mantığı ve Kullanımı
Çalışma prensibi şu şekildedir: kumanda üzerinde bir kızılötesi (infrared, ir) LED bulunur. Bu LED, kumanda üzerindeki herhangi bir tuşa bastığımızda önceden belirlenmiş bir kod verecek şekilde belirli bir frekansta yanıp söner. Çoğu kumanda için bu frekans 38 kHz'tir.
Pasif kızılötesi sensör (PIR sensörü), görüş alanındaki nesnelerden yayılan kızılötesi (IR) ışığı ölçen elektronik bir sensör'dür. En çok PIR esaslı hareket dedektörlerinde kullanılır. PIR sensörü, güvenlik alarmlarında ve otomatik aydınlatmalarda yaygın kullanılır.
Atom seviyesinde kızılötesi enerji dipol momentini değiştirerek molekülleri titreştirmekte kullanılmaktadır. Kızılötesi spektroskopi, kızılötesi frekanslara sahip fotonların soğurulması ve yayınlanmasını araştırır. Kızılötesi görüntüleme hem sivil hem de askeri kullanım alanları bulmuştur.
Tamamen yeni , düşük ışıklı gerçek renk teknolojisi, yalnızca siyah beyaz bir resim sağlayabilen kızılötesi aydınlatmaya geri dönmeden, günün ilerleyen saatlerinde bile tam renkli bir palet görmenizi sağlar.
Ardından tablet veya telefonunuzdaki Google TV uygulamasında ekrana gelen doğrulama kodunu girdikten sonra, cihazınızın alt kısmında televizyonunuzun ismi ve "Bağlı" yazısı görünecektir. Bu ekranın sağ alt bölümünde yer alan kumanda sembolü üzerine tıklayarak, telefonunuzu uzaktan kumanda olarak kullanabilirsiniz.
1- Kızılötesi
Konu gereği iletişim kısmına değinirsek, kısa mesafedeki cihazlar arasında veri alışverişini sağlayan kızılötesi ışınlar, içeriğinde bulunan LED ışığını kapatıp açarak bilgiyi kodladıktan sonra karşı tarafa gönderebiliyordu.
Kızılötesi fotoğraf, kızılötesi filtre yardımıyla çekilir. Objektifin filtre çapına uygun bir çapta kızılötesi filtreyi objektifinize takarak, güneşli veya nispeten aydınlık bir günde açık bir alanda uzun pozlama değerleri kullanarak kızılötesi fotoğraf çekebilirsiniz.
Kırmızı ışık, yaşlılık lekelerini, ciltteki diğer renk değişikliklerini azaltmaya yardımcı olur. Vücudun doğal yenilenme sürecini uyarır. Kolajen üretimi aktive edildiğinden, cilt hücrelerinin yenilenmesi de etkin hale gelir ve renk eşitsizliğinin kaybolmasına destek olur.
4-) Bluetooth veri aktarımını radyo dalgaları ile yaparken kızılötesi ışığı kullanır. İletişimin ve bilgi paylaşımının gitgide önem kazandığı günümüzde Bluetooth ve kızılötesi vazgeçemeyeceğimiz teknolojiler..
Apple ürünlerinin en büyük eksikliklerinden biri de kızılötesi sensörün bulunmaması diyebiliriz.
Cat S60 dünyanın ilk entegre termal kameralı akıllı telefonu ve resmen ülkemiz pazarına da giriş yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri