İlçenin en eski adı Dunaysır'dır. Daha sonra Koçhisar adını almıştır. Artukoğulları Döneminde gelişme gösteren kasaba bu dönemde Diyarbakır-Musul ve Urfa-Musul yolu üzerinde önemli bir ticaret merkeziydi.. 1931'de Kızıltepe adıyla ilçe merkezi olmuştur.
"Telermen" Ermeni tepesi anlamına gelmektedir. 1915'e kadar Ermenilerin çoğunlukta yaşadığı bir bölgedir, Kurtuluş savaşı sonrası yıkık viran bir köy görünümünde olan Telermenin adı 1937'de Kızıltepe olarak değiştirilmiştir.
Tarihçe. Mahallenin adı 1925'te Geremia olarak kabul edilmiş, daha sonra Demira (Dêmîra) ismi ile değiştirilmiştir. Mahallenin Kürtçe ismi Demira'dır.
4 Eylül 1987'de Muğla Köyceğiz'de doğdu.
Kızıltepe Ovasında yetiştirilen Coğrfi İşaret Tescilli buğday cinsi durum buğdaydır. Durum buğdayı; Türkiye'de ve dünya genelinde makarnanın hammaddesi olarak üretilen değerli bir buğday türüdür.
İlgili 28 soru bulundu
Mardin'in meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzet kaburga dolması oluyor. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanan ve saatler boyunca pişen kaburga dolması, Coğrafi İşaret Tescilli bir lezzet olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Geleneksel Mardin mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederken, mor reyhan şerbeti ferahlık verip harareti gideriyor. Mardin kültüründe geçmişten bugüne nişan şerbeti olarak bilinen reyhan şerbeti, sıcak yaz aylarının vazgeçilmezi haline geldi.
Kızıltepe TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Mardin iline bağlı ilçelerden biri.
Kızıltepe ilçemiz nüfus itibarıyla 44 İlden ve 49 devletten büyüktür. Bu devletlerin isimleri aşağıdadır. İl merkezine uzaklık mesafesine gelince, Mardin Cumhuriyet Meydanı ve Kızıltepe Cumhuriyet meydanı baz alındığı taktirde mesafenin 30 kilometreden daha fazla olduğu görülecektir.
Mardin bölgesinde 40 aşiretin yaşadığı ortaya çıktı. günümüze taşınan bölge tarihi ile oluşturuldu. halen yaşadığı belirtildi. günümüze taşınan bölge tarihi ile oluşturuldu.
Artukoğulları Döneminde gelişme gösteren kasaba bu dönemde Diyarbakır-Musul ve Urfa-Musul yolu üzerinde önemli bir ticaret merkeziydi.. 1931'de Kızıltepe adıyla ilçe merkezi olmuştur.
Mardin İlçeleri
Mardin'in belli başlı ilçeleri; Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Savur ve Yeşilli olarak sıralanabilir.
Osmanlı döneminde Nahiye olan ilçemiz, Cumhuriyetin ilanından sonra 1929 yılında Koçhisar ismi ile Mardin İline bağlı ilçe statüsüne kavuşmuştur. 1931 tarihinde ise Koçhisar olan ilçenin adı ''Kızıltepe' olarak değiştirilmiştir. İlçedeki tarihsel yapıların tümü Artuklular döneminden kalmadır.
1517 yılında Mardin ve yöresi Osmanlı topraklarına katılmış, bir sancak durumunda Diyarbakır Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır. 1518'de Mardin Sancağı, Merkez kazası ile Savur ve Nusaybin nahiyelerinden oluşmaktaydı. Mardin, uzun müddet Diyarbakır-Bağdat ile Musul'un Sancağı durumunda kalmıştır.
Mardin ; dicle ve fırat'ın suladığı topraklarda, Yunanlıların nehirler arasında toprak mesopotamia arap coğrafyacıların -ada- el-cezire dedikleri ilkçağlardan beri insanlık tarihi için önemli yerleşim alanı olmuş yer alır. Verimli topraklar tarih boyunca farklı kültürlerin ve inançların, dinlerin uğrak yeri olur.
180 bin nüfusu Mardin'in merkez ilçesi Artuklu; Kızıltepe, Ömerli, Yeşilli, Savur ve Mazıdağı ilçeleri ile komşudur. Merkezi konumu ile Mardin'in en kalabalık ikinci ilçesidir.
Kızıltepe İlçesi Mardin İlinin güneybatısında yer alır. Doğusunda Mardin ve Nusaybin batısında Derik ve Ceylanpınar İlçeleri kuzeyinde Mazıdağı ilçesi ile güneyinde Suriye Arap CumhuriyetiDevleti sınırları ile çevrili olup, Kızıltepe Suriye sınırı 52 km' dir.
Kızıltepe ilçesi 267 bin 151 kişi ile Mardin'in yanı sıra bir çok il ve ilçeden daha nüfus olarak daha büyük konumda oldu. 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla nüfusu 870 bin 374 kişiye yükselen Mardin'in en kabalık ilçesi ise 267 bin 151 kişiye ulaşan Kızıltepe ilçesi oldu.
Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir. Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır.
Mardin merkezli ilin 2021 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 862.757'dir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde yer alır. Suriye ile sınır komşusudur.
Mardin'in Yeşilli ilçesinde üretilen "Napolyon" cinsi kirazın büyük kısmı pazara inmeden dalındayken talep görüyor. İlçede bu yıl 3 bin dekar alanda üretimi yapılan Napolyon kirazında bin ton rekolte bekleniyor.
Mardin Kostümü Diğer illerimizden çok farklı bir kostüm olup başlıca mazemeleri şu şekildedir. Mardin Yöresel Kostümü kiralık ve satılık olarak verilmektedir Erkeklerde parçaları Başında takke üzerineşal şepik dokuma poşi kullanılır.İçerisinde Çizgili hakim yakalı poplin gömlek düğmelidir.
Mardin denince akla gelen tatlılar arasında ise killice (Mardin çöreği), imlebes (badem şekeri) ve harire (pekmez tatlısı) bulunmaktadır. Mardin'in her yemekte kullanılan yöresel baharatları de yemeklerinin bu derece güzel olmasına katkı sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri