L tipi cezaevleri farklılıkları sebebiyle bu harf ile adlandırılmaktadır. Bu tip cezaevine gönderilen mahkumların suçları çeşitlilik gösterebilmektedir. Fakat genellikle teröre, devlete ve topluma yönelik suç işlemiş mahkumlar kalmaktadır.
L Tipi cezaevi hangi suçları kapsar, sorusuna tecavüz ve terör suçları yanıtını verebiliriz. Kimler yatar, sorusuna da tecavüz ve terör suçundan hüküm giyenlerin yatacağı yanıtını verebiliriz.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
H tipi cezaevlerinde devlete ve topluma karşı işlenmiş terör suçlularının olduğu bir cezaevidir. H tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır. Bu cezaevinin kapasitesi diğer cezaevlerine göre az kalsa da yüksek güvenlik önlemleri alınmasını kolaylaştırmaktadır.
Topluma karşı ağır suçlar işleyenler, devlete ve devletin organlarına yönelik suç işleyenler, uyuşturucu tacirleri, satıcıları ve kaçakçıları F tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlardır ve bu tip cezaevinde yatmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
C tipi cezaevinde kimler yatar sorusu en çok merak edilen konular arasında yer alır. C tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusuna ise hafif suçlardan dolayı hüküm giymiş mahkumlar girer cevabı verilir. Mahkeme tarafından verilen karar ile cezaevine giren suçlular, ceza süreleri boyunca cezaevlerinde kalırlar.
Cezaevlerine bir yenisi daha eklendi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlüler için Y tipi cezaevi kuruldu. Tutuklu ve hükümlü sayısı 315 bini geçen Türkiye'de cezaevlerinin çoğunda hijyen, sağlık, kapasite gibi pek çok sorun bulunuyor.
Ağırlaştırılmış müebbet cezasını infaz etmekte olan hükümlüler ve diğer kurumlarda bulunmaları halinde kurum asayişini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilen hükümlü ve tutuklular Y tipi yüksek güvenlikli kurumlarda barındırılır.
A 1 cezaevi: Bu tip cezaevlerinde 4 koğuş, 2 disiplin hücresi, banyo, mutfak mevcut. Harfli cezaevlerin ortak özelliği kadın ve çocuk bölümlerinin hepsinde ayrı olması ile kütüphane ve konferans salonu bulunması. 4 adet havalandırma bahçesi var. 24 kişilik. 1950-1970 yılları arasında inşa edildi.
A tipi cezaevlerinde 4 adet koğuş, 2 disiplin hücresi, banyo ve mutfak bulunmaktadır. Buna ek olarak 4 adet havalandırma bahçesi bulunmaktadır ve 24 kişiliktir. A2 cezaevleri ise 5 adet koğuşuyla 40 kişiliktir.
Eğer T tipi cezaevine hangi suçtan girerler diye sorulacak olursa bu soruya şu şekilde cevap verilebilmektedir: Örgüt suçları, cinayet, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara karışmış olan kişilerin burada bulunmakta olduğu bilinmektedir.
L tipi cezaevi geniş kapasiteye sahip bir cezaevidir. Bireysel veya toplu olarak mahkumların bulunduğu cezaevi çeşitlerinden biridir. Yüksek güvenlikli özelliğe sahiptir. Türkiye'de büyük şehirlerde bulunan eski hapishanelerin yerine yapılan kapalı infaz kurumu olarak da bilinir.
Açık cezaevlerinde güvenlik önlemleri daha hafiftir. Hükümlülerin firar etmeyecekleri, topluma zarar vermeyecekleri ve adapte olacakları anlaşıldığında açık cezaevlerine sevkleri gerçekleşmektedir. Bu kapsamda açık cezaevleri oldukça rahat seçeneklerden bir tanesidir.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
F tipi cezaevleri yüksek güvenliğe sahiptir. Tehlikeli hükümlüler bulunmaktadır. İçten ve dıştan koruma görevlileri, firara karşı engelleri bulunmaktadır.
SİNCAN 2 NOLU L TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU
YATIRILACAK KIYAFETLER ASKERİ ( HAKİ ), ( TURUNCU ) VE CEZAEVİ PERSONELİ ( LARCİVET, MAVİ ) KIYAFETLERİNİN RENGİNDE ( DERİ, SÜET VB. KAPŞONLU VE ŞAPKALI ) OLMAMASI GEREKMEKTEDİR.
B tipi cezaevlerinde; 7 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunmaktadır. Bu tip cezaevlerinde diğer tiplerde olduğu gibi kadın ve çocuk hükümlüler için farklı bölümler ayrılmıştır. Her koğuşun yanında banyo ve gerektiğinde mutfak olarak da kullanılabilen alan ve her koğuşun havalandırması bulunur.
Bu tip cezaevine gönderilenler genellikle ağır suçlardan dolayı yatmaktadır. Terör, cinayet, taciz ve tecavüz gibi ağır suç işleyen kişiler D tipi cezaevinde ceza sürelerini tamamlarlar. D tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır.
C TİPİ CEZAEVİ NERELERDE VAR? Bu tipteki cezaevleri küçük cezaevleri olarak bilinmektedir. Mahkemelerce bu cezaevine gönderilen kişiler ceza süresini burada tamamlamaktadır. C tipi cezaevinde bulunan mahkumlar genellikle hafif suçlardan ceza alanlardır ve ceza sürelerini burada tamamlarlar.
K2 tipli cezaevi, güvenlik gözetimlerinin bulundurulduğu ve sıklıkla kontrollerin yapıldığı cezaevleri olarak bilinmektedir. K2 tipli olan cezaevlerinin infaz kurumu ve eğitim kurumu olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir. Çeşitli koğuş sistemi bulunmaktadır. 40 ve 60 kişilik kapasiteye sahiptir.
A - Fizikî Standartlar : F Tipi Kapalı Cezaevleri 50.000 m² alan üzerine kurulmuştur. Üç kişilik (103 adet) ve tek kişilik (59 adet) odalardan oluşmuştur. Toplam kapasitesi 368 kişidir. Cezaevleri beş bloktan oluşmaktadır.
İki katlı koğuş sistemi ile inşa edilmiş olan bu cezaevlerinde 2, 4, 6, 8 ve 10 kişilik odalar bulunur. Her odada da kendine ait bir havalandırma vardır. E tipi cezaevinin kendine ait mutfağı, soğuk hava deposu, çamaşırhanesi, berberi, özel ziyaret yeri, hamamı, mescidi, konferans salonu ve iş atölyeleri bulunur.
İlçelerde bulunmakta olan bu cezaevlerinde ağır suç işleyen kişiler değil, hafif suçlardan dolayı içeri giren kişiler yatmaktadır. A tipi cezaevlerinin kendi içlerinde de ayrılmakta olduğu bilinmektedir.
Muhtaç durumdaki mahpusların iki seçeneği var. Ya günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkamak, temizliğini yapmak ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalışmak. * Mahpuslar, kendi istekleri dışında ve devletin güvencesinde oldukları iddiasıyla hapishanelerde tutuluyor.
Hükümlü ve tutukluların iaşe parası her altı ayda bir belirttiği adrese gönderilerek, iaşe bedeli o günkü şartlarda parasal tutarı kendisinden talep edilmektedir. Parasal miktar o günkü miktar ne ise, onun üzerinden hesaplanan miktardır. Zam ve faiz işletilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri