L Tipi Matris; 5 x 5 Matris diyagramı (L Tipi Matris) olasılık ve şiddetin birbiri ile ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan ve tek bir uzman tarafından uygulanabilecek basit bir yöntemdir.
Matris (L-Tipi Matris) risk analizi yöntemi, iş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesinde yaygın olarak kullanılan sistematik yöntemlerden biridir. Bir riskin gerçekleşme ihtimali ile gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkaracağı şiddet derecesi gibi iki faktör değerlendirilerek bir risk ölçüm değeri elde edilir.
5×5 Risk Analizi Tablosu
Burada en düşük olasılık değeri riskin gerçekleşme ihtimalinin en düşük olduğunu gösterirken çok yüksek olarak gösterilen olasılık ise neredeyse kesin gözüyle bakılan tehditleri ifade eder.
Süreç veya iş düzeyinde riskler tespit edildikten sonra, risklerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Burada süreç veya bir işle ilgili risklerin meydana gelme olasılığı ve etkisi gibi iki önemli husus öne çıkmaktadır. Bu iki değişkenin bir tabloda değerlendirilerek analiz edilmesiyle risk matrisi oluşmaktadır.
HRNS Yöntemi
Adam-saat faktörünü de içerisinde bulunan bu yöntemde daha gerçekçi değerler elde edebilmektedir. HRNS metodunda risk skoru (HRN) olayın meydana gelme olasılığı (OO), tehlike bölgede bulunma sıklığı (TS), yaralanma şiddeti (YŞ) ve risk altında kalan kişi sayısı (KS) değerleri çarpılarak belirlenir.
İlgili 31 soru bulundu
Kantitatif analizde risk değerlendirmeleri, ALOHA modeli gibi yöntemler kullanılarak elde edilebilir. Son dönemde dikkat çeken, mevcut riskin değerlendirilmesinin bir kolu olan sonuç değerlendirmesi, CAMEO veritabanını kullanan gerçek zamanlı ALOHA (Areal Locations of Hazardous Atmospheres) modeli ile incelenebilir.
Risk analizi yöntemleri nitel ve nicel olmak üzere ikiye ayrılır. Nitel risk analizi gözleme dayalıdır, sayısal olarak ölçülemeyen özelliklere ilişkin araştırmaları kapsar. Nicel risk analizi rakamların ön plana çıktığı sonuçların istatistiksel olarak değerlendirildiği ve analiz edildiği yöntemleri kapsamaktadır.
Fine-Kinney Risk Değerlendirme Yöntemi R= İ x F x Ş olarak hesaplanır. Burada İ= İhtimal, F= Frekans (Sıklık), Ş= Şiddet, R= Risk Skoru ifade etmektedir. Hasarın meydana gelme olasılığıdır. Değerleri “0,2-10” arasındadır.
Karar matrisinin her bir ölçütüne ait değerlerin kareleri toplamının (sütun değerlerinin kareleri toplamının) karekökü alınarak, sütunun ilgili elemanının bu çıkan değere bölünmesi ile standart karar matrisi elde edilir.
Olay ağacı, kaza öncesi ve kaza sonrası durumları gösterdiğinden sonuç analizinde kullanılan başlıca tekniktir. Tehlikeli bir olayın yaratabileceği bütün senaryolar analiz edilir. Olayların sıklığı ve olasılıklarını sayısal olarak görmemizi sağlar.
MADDE 7 – (1) Risk değerlendirmesi; tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere tehlikeleri tanımlama, riskleri belirleme ve analiz etme, risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması, dokümantasyon, yapılan çalışmaların güncellenmesi ve gerektiğinde yenileme aşamaları izlenerek gerçekleştirilir.
✓ Zarar, hasar veya yaralanmanın meydana gelme olasılığı, ✓ Risk değerlendirmesinin sonuçları (Risk düzeyleri), ✓ Alınması gerekli kontrol önlemleri.
L Tipi Matris; 5 x 5 Matris diyagramı (L Tipi Matris) olasılık ve şiddetin birbiri ile ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan ve tek bir uzman tarafından uygulanabilecek basit bir yöntemdir.
Kabul Edilebilir Risk Seviyesi: Risk Değerlendirme Yönetmeliği'nde yasal yükümlülüklere ve iş yerinin önleme politikasına uygun, kayıp veya yaralanma oluşturmayacak risk seviyesi olarak ifade edilmektedir.
Hata Ağacı Analizi Bir Sebep Etki (Cause-Effect) Prosesidir.
Hata Ağacı bir iteratif prosestir ve zirve olaydan başlar ve aşağı doğru ağaç dalları boyunca uzanır. Her hata ağacı kapısında aynı soru ve mantık seti uygulanır. Zirve olay tanımlandıktan sonra , alt istenmeyen olaylar tanımlanır.
AHP yöntemi ana kriterler ve alt kriterlerin önem derecesinin belirlenmesi için, TOPSIS yöntemi ise tedarikçilerin sıralanması için kullanılmıştır. AHP yönteminde kriter ağırlıkları ve tutarsızlık oranları Super Decisions 2.0.8 programı ile elde edilmiştir.
Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
Fine Kinney risk analizi yöntemi, işletmenin geçmiş verilerini ve öngörüleri bir arada kullanma imkanı veren kalitatif bir yöntemdir. Yani bu yöntem ile yapılan risk analizleri sadece öngörü yerine doğrulanmış kaza ve ramak kala verilerinden oluşursa çok daha doğru sonuçlar alınabilir.
REBA özellikle sağlık ve diğer hizmet sektörlerinde bulunan öngörülemeyen çalışma vücut duruşları tiplerine duyarlı olması amacıyla tasarlanmış bir uygulama yöntemidir. REBA bir işin kritik olan her görevi için her bölgeye puan atayarak vücut duruş faktörlerini değerlendirme işlemidir.
Fine-Kinney yöntemi, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) risk değerlendirmesi Avrupa'da yaygın şekilde kullanılmaktadır. 2012 yılından sonra Türkiye'de de giderek yaygınlaşmıştır. Çimento sektöründe sıklıkla uygulanmaktadır.
Gerçekleşmesi istenmeyen potansiyel bir olaya neden olan kök nedenleri ve olay gerçekleştikten sonra meydana gelecek sonuçları tamamlayan şematik bir analiz yöntemidir.
Papyon analizi (bow-tie) hata ağacı ve olay ağacı yöntemlerinin eş zamanlı olarak kullanılmasını, hata kaynaklarının ve hata sonrası ortaya çıkabilecek olayların daha detaylı ve doğru tahmin edilmesini sağlamanın yanında mevcut önlemlerin yeterliliğini de ortaya koymaktadır.
Analiz sırasında sık tekrarlanan, fiziksel kuvvet gerektiren, çalışanları daha fazla zorlayan ve daha fazla zaman alan hareketler seçilerek duruş analizi yapılır. REBA yönteminde, boyun, gövde, bacaklar, üst kol ve alt kolun anlık duruşlarına dayalı olarak risk skoru hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri