Genellikle kulak ameliyatı sırasında en sık görülen komplikasyon ameliyat edilen kulakta işitme kaybı oluşmasıdır. Bu ihtimal kabaca %1 civarındadır. İkinci sıklıkla görülen komplikasyon ise yüz felci riskidir. Bu ihtimal ise %0.5 civarındadır.
Timpanoplasti de her ameliyat gibi içinde riskler barındırır. Bu riskler arasında kanama, enfeksiyon ve işlem sırasında verilen ilaçlara ve anesteziye alerjik reaksiyonlar yer alabilir. Kulak zarı onarımı ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir.
Çocuklarda veya lokal anesteziye uygun olmayan kişilerde genel anestezi kullanılır. İşlem ortalama 1 saat sürer. Kulağın arkasından çok küçük bir kesi açılır. Bu sayede yara izi görünmez.
Her ameliyatta olduğu gibi timpanoplasti sonrası kanama ve enfeksiyon riski vardır. Bununla birlikte, timpanoplasti bu kadar küçük bir alanda yapıldığından, komplikasyonlar nispeten nadirdir. Ameliyat sonrası talimatlara uyularak komplikasyon oranları en aza indirilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Operasyonda yapılacak olan kesiler genellikle dikiş gerektirmez ve iyileşme süreci maksimum 1-2 hafta sürer. Ameliyatın üzerinden 1-2 gün geçtikten sonra hastalar duş alabilir, en geç bir hafta sonra rutin yaşamlarına kolaylıkla dönebilirler.
Operasyon lokal anestezi altında yapılmış ise hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilmektedir. Kepçe kulak estetiği için yapılan kesiler dikiş gerektirmediği için hastalar 1-2 hafta içinde iyileşme görmektedir.
Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Dönem
Hafif ağrı olabilirse de basit ağrı kesicilerle giderilebilir. Giderek azalan hafif akıntı olabilir. Kulak arkasından kesi yapılması durumunda bölgede hafif uyuşukluk oluşabilir. Bu durum normaldir ve kendiliğinden düzelir.
Kulak zarı ameliyatı sonrası bakım mutlaka dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Operasyon sonrasında hasta bir süre başı yukarıda olacak şekilde uyumalıdır. Beslendiği gıdaların yumuşak ve sıvı olması gerekmektedir. Ayrıca ağır fiziksel aktivitelerden bir süre uzak kalmalıdır.
Ameliyat sonrası ağrı
Özellikle ilk 2 gün ağrılar normaldir. Sonrasında 10 güne kadar giderek azalıp ağrılar bitecektir. Bazen kullanılan ameliyat tekniğine bağlı olarak (özellikle iple gerdirilen teknikler) ilerleyen haftalarda ve bazen hiç bitmeyen ağrılar olabilir.
Bu nedenle kulak zarı delikleri çok şiddetli yakınmaya neden olmasalar bile eğer gerektiği gibi korunmaz ve tedavi edilmezlerse sadece işitme kaybı değil, bas dönmesi, yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi önemli hastalıklara neden olabilirler.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Orta kulaktaki ameliyatlar genellikle orta kulak iltihaplarında yapılır. Akut orta kulak iltihapları genellikle ilaçla tedavi edilsede kronik orta kulak iltihaplarında sıklıkla cerrahi tedaviye başvurulur. Orta kulak iltihabı dışında bazen tümör veya travma gibi durumlarda da ameliyat gerekebilir.
Hastanın yaşına ve genel sağlık durumunda bağlı olarak kepçe kulak estetiği lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilir. Anestezinin etkisi sayesinde ameliyatta hastanın acı hissetmesi mümkün olmaz. Kulağın arka kısmına kesi uygulanır ve bu kesi bölgesinden kıkırdak dokunun şekillendirilmesi sağlanır.
Komplike olmayan kulak zarı ve orta kulak ameliyatlarının genellikle 12-14 yaş aralığında yapılması önerilmektedir. Fakat bazı durumlarda ameliyatın aciliyeti söz konusu olabilir, bu gibi durumlarda daha erken yaşlarda ameliyat gerçekleştirilebilir.
Ameliyat genel anestezi altında ağrısız yapılmaktadır. Ameliyat süresi ameliyatta yapılacak işlemlere bağlı olarak 1-3 saat arası sürebilmektedir. Kulak çevresinde bulunan kas kılıfı (fasya) ve kıkırdak gibi dokulardan faydalanılarak kulak zarındaki delik onarılır.
Kulak zarında meydana gelen delinmeler çoğunlukla birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Bazen de kulak zarı eski durumuna 3-4 ayda gelir. Delik 6 hafta içinde kendi kendine kapanmazsa cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Kulak zarında oluşan delinme genellikle ilaçla tedavi edilmeye çalışılır.
Kulak Zarı Ameliyatında Dikiş Olur mu? Kulak zarına müdahele ettiğimiz, zar onarımı ameliyatlarında kulağın arkasından kesi yapılarak onarım yapılacağı gibi, hiç kesmeden sadece dış kulak yolundaki delikten girilerek de yapılabilir.
Taburcu olma süresi ameliyatın cinsine, genel sağlık durumunuza, yaş ve cinsiyetinize göre farklılıklar gösterir. Açık kalp ameliyatı ya da klasik anevrizma ameliyatı geçiren hastaların hastanede kalış süresi ortalama 5-7 gün arasındadır. Diğer girişimler için ise 1-3 gün içinde evinize dönebilirsiniz.
Ameliyat sırasında kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen türdendirler ve 1 hafta içerisinde erirler. Kulak ameliyatından sonra, 10 güne yakın şişlik olabilir. 1.5 ay boyunca kulağın bükülebileceği aktivitelerden kaçınılmalıdır. Erişkinlerin çoğu işlerine ortalama 5-7 gün içinde dönebilir.
Hastaların yaşına bağlı olarak 1-7 gün sonra çıkarılabilirler. Kulak arkası dikişler de 7 -10 gün sonrasında alınabilir. Hastanın normal tüm fiziksel aktivitelerini yapabilir duruma gelmesi ise 6 hafta sürebilir.
İyileşme durumu ve çalışma ortamına bağlı olarak 7–14 günde çalışmaya başlanabilir. Ameliyattan sonraki günden itibaren doktorun önerisiyle; çok sıcak olmamak, sargıları ıslatmamak koşuluyla duş yapılabilir. İlk 2 hafta yorucu fiziksel etkinliklerden kaçınılmalı ve daha çok dinlenmeye özen gösterilmelidir.
Kulak zarı tamiri yapılan hastalarda 6 hafta süreyle uçak yolculuğu yapılmaması faydalı olacaktır.
Bir ay ağır işlerden ve sportif aktivitelerden uzak durulmalıdır. Kulak zarı onarımı ameliyatı sonrası uçak yolculuğu 1-2 ay yapılmamalıdır. Ameliyat sonrası 3-6 ay kulağa su kaçırılmamalıdır. Ameliyat sonrası erken dönem haricinde kulaktan iltihaplı veya kanlı akıntı gelmesi zarda bir problem olduğunu gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri