thermophilus) ve Lactobacillus bulgaricus (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) genelde yoğurt starter bakterileri olarak kullanılan ve yoğurt üretiminden sorumlu olan laktik asit bakterileridir.
Lactobacillus plantarum gibi dışarıdan alınabilen bazı probiyotikler; egzama, mevsimsel alerjiler, irritabl bağırsak sendromu (İBS), yüksek kolesterol, inflamatuar bağırsak hastalığı gibi rahatsızlıklar için koruyucu ya da tedavi edici olarak da kullanılabilir (2).
Probiyotikler; stres, enfeksiyon görülme sıklığı ve sindirim sistemi problemlerini azaltabilmektedir. Düzenli olarak kullanılan Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum bakterilerini içeren probiyotik takviyesi alımı, psikolojik stres düzeyini ve depresyonu azaltmıştır.
Lactobacıllus gasseri, yüksek oranda insan bağırsağında kolonize olmuş probiyotik özellikli bir laktik asit bakterisidir. İnsan vücuunda; ağız,ince bağırsak,kalın bağırsak ve kadınlarda vajina florasında varlık gösteren bir probiyotiktir.Bağırsak sağlığını geliştirme yeteneğine sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
Yoğurt, bilinen en iyi probiyotik gıda olsa da, kefir daha iyi bir bakteri kaynağıdır. Kefir, birkaç ana dost bakteri ve maya türü içermektedir. Bu da kefiri çeşitli ve güçlü bir probiyotik yapmaktadır. Yoğurt gibi kefir de laktoz intoleransına sahip kişiler tarafından iyi tolere edilmektedir.
Probiyotikler, çeşitli mikroorganizmalar içerebilir. En yaygın olanları Lactobacillus ve Bifidobacterium adlı gruplara ait bakterilerdir.
Vajinal probiyotikler oral olarak kullanılan ve direk olarak vajen bölgesine uygulananlar olarak iki türdür. Tedaviyi daha hızlı ve etkili gerçekleştirebilmek için oral değil Motiflor Gyno gibi vajinal kullanılan probiyotikler tercih edilmelidir.
Farklı probiyotik türlerinin İBS üzerindeki etkinliğini araştır- mak için yapılan çalışmalarda Lactobacillus (L.) plantarum 299v'un İBS'deki abdominal ağrıyı ve bağırsaklarda gaz bi- rikimini azalttığı belirlenmiştir.
Bu mikroorganizmalar, bağırsağın doğal florasını hastalığa neden olan tüm organizmalardan korur. Saccharomyces, lactobacillus ve bifidobacterium gibi bakteriler en faydalı probiyotiklerdir.
Streptococcus thermophilus (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus) ve Lactobacillus bulgaricus (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) genelde yoğurt starter bakterileri olarak kullanılan ve yoğurt üretiminden sorumlu olan laktik asit bakterileridir.
Diğer yandan Lactobacillus ve Bifidobacterium mikroorganizmaları ise yemekten 30 dakika öncesine kadar en üst düzeyde hayatta kalmaktadır. Probiyotikleri yemekle ya da aç karnına almanızdan daha önemli olan şey ise düzenli kullanımıdır.
Örneğin Lactobacillus gasseri suşu kilo kaybında etkili sonuçlar gösterirken, Lactobacillus acidophilus suşunun bazı çalışmalarda kilo, yağ oranı veya beden kitle indeksini etkilemediği gösterilmiştir.
Probiyotik takviyeler için en az 2-3 haftalık kullanım önerilebilir. Bununla birlikte, düzenli bir şekilde probiyotik alınmaması durumunda, zararlı bakterilerin florada etkinliğini artırması söz konusu olabilir. Bu nedenle, 6 aydan uzun bir süre de kullanım önerilebilir.
Lactobacillus (Laktobasil): Lactobacillus türünden birçok farklı probiyotik bulunmaktadır, örneğin Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, ve Lactobacillus rhamnosus gibi. Bu bakteriler, bağırsaklarda yaygın olarak bulunur ve sindirim sağlığını desteklemek için kullanılırlar.
Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı ile karakterli spastik kolon sendromu (İBS) problemi olanların L. Plantarum V299, bifidobakterium bifidus, S. Cerevisiae ve diğer bazı laktobasil karışımlarını içeren probiyotik takviyelerden istifade etmeleri öneriliyor.
Kabızlığı azaltabilecek diğer probiyotikler arasında B. longum, S. cerevisiae ve L. acidophilus, L. reuteri, L. plantarum, L. rhamnosus ve B. animalis'in bir kombinasyonu bulunmaktadır.(10, 11, 12).
Sonuç: Lactobacillus ailesinin bazı türlerinin kilo ve göbek yağını azalttığı gösterilmiştir. Lactobacillus gasseri bu konuda en etkili probiyotik olarak görünmektedir. Kilo vermek, obezite ile mücadelenin tek yolu değildir. Kilo alımını önlemek başta daha da önemlidir.
Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi lifli yiyecekler İBS'de görülen kabızlığa iyi gelir. Azar azar ve sık yemek yemek şikâyetleri hafifletmede etkilidir. Yiyecekleri yavaş yavaş, uzun süre çiğneyerek yemek gaz şikâyetine iyi gelir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynirler idrar PH düzeyini düşürmekte, güçlü bir antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmekte ve genital bölgenin florasını düzenleyerek idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığını ciddi oranda azaltmaktadır.
Çay ağacı yağı antifungal özelliği sayesinde vajinal mantar tedavisinde evde kullanılabilecek yöntemler arasında yer alır. Probiyotik takviyeler, mantar ve diğer vajinal mantar gibi enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur.
Kaşıntıya bağlı ödem, vulvada eritem ve hassasiyet gelişebilir. Bunun yanı sıra sağlıklı vajinal floranın bozulması, fizyolojik vajinal akıntıda da değişikliğe yol açar ve özellikle mantar enfeksiyonu beyaz süt kesiği veya peynirimsi görünüme sahip vajinal akıntılara neden olur.
Probiyotikler: genellikle antibiyotiğe dayanıklı bir patojen olan Helicobakter Pylori tedavisinde probiyotikler etkilidir. L.Fermentum, L.Casei ve L.Brevis bu patojenle savaşma da en etkili probiyotikler arasında yer alır.
Probiyotikler sindirilmeyen oligosakkarit olan prebiyotikleri kalın barsakta fermente ederek intestinal gaz oluşumunu arttırırlar.Aynı zamanda oluşan kısa zincirli yağ asitleri Propiyonik asit, Asetik asit, Bütirik asit kolonda patobiontlara karşı koruyucu etki gösterirler.
Antibiyotik kullanımı, stres, bazı sindirim sistemi hastalıkları, düzensiz beslenme vs. gibi sebeplerden dolayı; probiyotik dediğimiz yararlı bakteri sayısı azalır. Bu durumda bağırsak sisteminin doğal dengesi bozulur; besinlerin emilimi ve sindirimi tam yapılamaz; ayrıca zararlı bakteriler lehine denge bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri