Muhammed isminin anlamı ; 'Pek çok kere, tekrar tekrar övülmüş, methedilmiş.' demektir. Öte yandan güzel huylu, hoşgörülü de denmektedir. Muhammed ismi Arapça kökenlidir.
Sevgili Peygamberimizin (S.A.V) ismi olduğu belirtilmektedir. Muhammed isminin anlamı, pek çok kere, tekrar tekrar övülmüş, methedilmiş olarak ifade edilmektedir. Öte yandan güzel huylu, hoşgörülü anlamına da gelmektedir.
İlk anlamı, dünya ve ahirette, her türlü övgüyü hak eden, kutlu kişi demektir. Kutsi hadislerin birinde Allah'u Teala, peygamber efendimize seslenerek ''Sen olmasaydın kainatı yaratmazdım'' der. Bu sesleniş, Hz. Muhammed isminin ne kadar övgüye değer olduğunun en büyük kanıtıdır.
Değerli kardeşimiz, "Muhammed" ismi çocuklara verilebilir. İsmin çocuğa ağır gelmesi diye bir durum yoktur.
571 yılında Mekke'de doğan peygamber efendimize ''Muhammed'' ismini dedesi Abdulmuttalib koymuştur. O dönem hem Mekke'de hem de Arap yarımadasında çok yaygın olmayan bu isim, tüm övgüleri hak eden, Allah'ın sevgili kulu manasına gelir.
İlgili 24 soru bulundu
Nakkaş, Muhammed'den nakletmiştir: "Benim Kur'an'da yedi ismim vardır: Muhammed, Ahmed, Yasîn, Tâhâ, El-Müddesir, El-Müzemmil ve Abdullah." Cübeyr b. Mut'im'in rivayet ettiği hadiste ise altıdır: "Muhammed, Ahmed, Hatim, Akıb, Haşır, Mahi."
Hz. Muhammed (asm)'in en yakından, en büyük selam ve tahiyyelerini Allah'a sunduğu yer miraçtır. En fazla hamd ettiği bu yerde Ahmed unvanını almıştır. Nitekim Bediüzzamana Hazretleri de “Mirac-ı Muhammedî” tabiri yerine “Mirac-ı Ahmediye” ifadesini kullanmayı tercih etmiştir.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olan isim koymaktır. Tek isim de çift isim de sünnettir.
"Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti. Süveyda, Sergen, Alev, Senem gibi isimlerin de bebeklere koyulması anlamları itibariyle uygun görülmemiştir.
Burada dikkati çeken bir husus da isimlerin çoğunlukla “d” ile yazılmasıdır. (Türkiye Türkçesi'nde kelime sonlarında “b, c, d, g” ünsüzlerinin bulunamayacağı gerekçesiyle “Muhammed” ismi son yüzyılda “Muhammet”e dönüştürülmüştür.
Dini kaynaklarda belirtilen bazı bilgilere göre, Peygamberimiz (SAV)'in kendi ismi ile ilgili: "Benim ismimle isimlenin ama künyemle künyelenmeyin" (Müslim, Edep 1) buyurduğu öne sürülmektedir. Hadise bakıldığında Muhammed ismini koymanın dini açıdan bir sakıncası olmadığı görülür.
Muhammed (s.a.v.) (Arapça)
Resûl-i Ekrem'in "annemden sonra annem" dediği Fâtıma bint Esed hicretin ilk yıllarında, bazı tarihçilere göre dördüncü yılda (Köksal, İslâm Tarihi [Medine], IV, 135) Medine'de vefat etti. Onun ölümüne üzülen Hz.
Erkek bebeklere kullanılan bu ismin anlamı aslan gibi soylu ve yiğit olan demektir. Korkusuz ve cesur anlamına gelen Alparslan yeni doğan bebekler için kullanılır.
Babadan yetim olarak dünyaya gelen Peygamberimize dedesi Abdülmuttalip "Muhammed" ismini koymuştur. Bu ismi neden koydun diyenlere şu cevabı vermiştir. Halkın ve hakkın sevmesi ve övmesi için bu ismi koydum. Peygamber Efendimiz böylece hakkın ve halkın sevgilisi olmuştur.
Fatih isminin TDK sözlük anlamı ele geçiren, fetheden ya da açan anlamındadır. Cenab-ı Hakk'ın sıfatlarında biri olması nedeniyle dinimizce maneviyatı yüksek isimler arasında sayılabilir. İstanbul'u fetheden yedinci Osmanlı Devleti padişahı Sultan Mehmet Han için de fethinden dolayı Fatih unvanı verilmiştir.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Doğum bildirimi sözlü beyanla da yapılacak. Çocuğa konulan isim, 3 adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılacak.
Ebeveynlerin çocuğun ismi hususunda anlaşamamaları durumunda hakim çocuğun menfaatleri doğrultusunda gerekli kararı verecektir. Ancak çocuğa milli kültüre, örf ve âdete aykırı isim konulamaz. Türk Medeni Kanunu'nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar.
Çift isim koymanın olumsuz bir etkisi var mı? Çocuklara çift isim koymanın psikolojik açıdan herhangi bir sakıncası bulunmaz.
Peygamberimizin Çocuklarının İsimleri
Hatice'den (r.a) altı çocuğu dünyaya gelmiştir. Bu çocukların isimleri doğum sırasına göre; Kasım, Zeynep, Rukiyye, Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Abdullah'tır. Resul-ü Ekrem'in Hz. Mariye'den (r.a.) ise yalnızca bir çocuğu olmuştur ve ismi de İbrahim'dir.
Peygamber'e Ahmed adının verildiğini söylerler. Ahmed, aynı kökten türemiş olmakla beraber onun diğer adları olan Muhammed ve Mahmud'dan daha anlamlı ve daha beliğdir. Çünkü her ikisi de yalnızca “övülmüş olma”yı ifade ettikleri halde ahmedde hem “övülme”, hem de “övme” anlamı vardır. Hz.
Bu olayla Peygamberimizin Peygamberlik görevi de başlamış oldu. İlk vahiy'in sonunda O'na ilk inanan insanlar şunlardır: 1 – İlk müşlüman Kadın: Hz.Hatice (İlk eşi) 2 – ilk müslüman Erkek: Hz.Ebubekir (Hicret arkadaşı) 3 – İlk müslüman Köle: Hz. Zeyd (Köle olarak alıp azad ettiği insan) 4 – İlk müslüman Çocuk: Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri