Fetih sonrasında Melik Gazi'nin veziri Salman Han, sancağı kalenin üzerine dikmeyelim deyince, Melik Gazi, “La dik” diye cevap vermiş ve bu andan itibaren Ladik kelimesi bu ilçenin ismi olmuştur.
Kuruluşu çok eski dönemlere uzanan Ladik, 1880 yılına kadar bucak olarak Havza ilçesinde içine alırken,1880-1925 yılları arasında Sivas Sancağının Amasya iline, bu tarihten sonra bir müddet nahiye olarak Havza ilçesine bağlanır.1929 yılında ise Samsun'a bağlı bir ilçe konumuna getirilir.
Cumhuriyetle birlikte 1925 yılında Samsun'a bağlanmıştır. Yolunuz Samsun'un Ladik ilçesine düşerse görmeniz gereken yerlerden biri de Açık Hava Müzesi konseptli Ambarköy.
zenginlik kaynağı olarak varlığını idame ettirmekte olan Ladik Gölü, doğal bir göl olup, bünyesinde Turna, Tatlı Su Levreği, Tahta Balığı, Sazan ve Kızıl Kanat gibi balık türlerini barındırmaktadır. Bu balıkların hepsi çok lezzetli olmakla birlikte en meşhur lezzetli olanları Turna ve Tatlı Su Levreği çeşitleridir.
İlgili 16 soru bulundu
un neslinden gelen Kubadoğulları, Samsun, Kavak ve Ladik yörelerinde hüküm sürüyordu. 14. yüzyılın sonlarına doğru 1398 baharında Osmanlı Devleti hükümdarı Bayezıd döneminde, Samsun ve Kavak ele geçirildi.
Samsun'un hemen bütün ilçelerinde Alevi köyleri bulunmaktadır. Alaçam, Havza ve Ladik ilçelerinde Alevi nüfus, diğer ilçelere kıyasla daha fazladır.
Kuzu tandır, kaz tiriti ilçe mutfağının en gözde yemeklerindendir. Bunun yanı sıra mahallelerde odun ateşi fırınlarında kadınların imece usulü yaptığı haşhaşlı ekmek, cevizli ekmek, tekne dibi gibi lezzetli hamur işleri yaygındır.
Ladik'de 61 yerleşim .
Ladik gölü tektonik hareketlere bağlı oluşan çukurla suların dolmasıyla oluşmuş tektonik göldür. Ladik Gölü'nün güney kıyısı, Türkiye'de kaydedilen en güçlü deprem olan 8.0 büyüklüğündeki 1668 Kuzey Anadolu depreminin deprem odağıydı.
Ladik, Konya ilinin Sarayönü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Karadenizde en modern kayak tesisine sahip AKDAĞ KAYAK MERKEZİ Samsun iline bağlı Ladik ilçesine 7 km uzaklıktadır.
Samsun'a bağlı 18 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 23 belde ve 942 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan tereyağı, balık doğal peynirler, yöresel bitkiler ve sebzeler Samsun yemeklerinde de ön plana çıkıyor. Samsun denilince Bafra Pidesi herkesin aklına gelen lezzetlerden olsa da Samsun'un en çok neyi meşhur dediğinizde Samsun'un yerli halkının vereceği cevap "Tirit" olacaktır.
Samsun yöresel mutfağında fasulye diblesi, turşu kavurması, karalâhana dolması, mısır çorbası, tirit, keşkek, ekşili, kaz asması, katık böreği, içli mantı, kapalı kıymalı pide ve fındıklı baklava ile kıvratma ve nokul çeşitleri en dikkat çeken yemeklerdendir.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Karadeniz bölgesinde başta Harşit vadisi olmak üzere; Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu, Samsun illerine bağlı pekçok köyde Güvenç Abdal Ocağı'na bağlı Alevi-Bektaşi nüfus yaşamaktadır.
Samsun genelindeki Alevi vatandaşlarımızın sayılarına dair elimizde somut bir bilgi olmamakla birlikte, yoğun olarak yaşadıkları yerleşim yerlerini göz önüne aldığımızda yöredeki Alevi nüfusunun yaklaşık yedi bin kişi olduğu varsayımında bulunabiliriz.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun'a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır. Kaşkaların ardından Hitit dönemini yaşayan şehir MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş ve bu yıldan itibaren Pers hâkimiyetine girmiştir.
Ladik - Ladik, çarşamba pazarı | Facebook.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri