Bu makalede 18. yüzyılın başlarında eşinin diplomatik görevi için Osmanlı başkentine gelen Lady Mary Montagu'nun mektuplarından yola çıkılarak Osmanlı şehirlerindeki mimari ve sanat ortamının analizinin yapılması amaçlanmaktadır.
Bizde Türkiye mektupları diye bilinen meşhur mektuplar 1718 Mayıs'ına kadar iki yıl süren bu seyahatin eseridir. Lady Montagu İngiltere'ye dönüşünden uzun bir zaman sonra (1730) kocasından ayrılarak İtalya'da ve Venedikte yaşadı, 1761 die tekrar memleketine döndü ve orada 1762 yılında öldü.
Şark Mektupları adlı eser, Osmanlı Devleti'ne 18. yüzyıl başlarında İngiliz Büyükelçisi olarak atanan Milord Montegü' nün eşi Lady Montegü tarafından kaleme alınmıştır.
Leydi Mary Wortley Montagu (26 Mayıs 1689, Londra - 21 Ağustos 1762, Londra), İngiliz yazardır. Osmanlı döneminde İngiltere tarafından İstanbul'a elçi olarak atanan Edward Wortley Montagu'nun eşiydi.
Dönem itibariyle baktığımızda Montegu, 1717-1718 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde, Sultân III. Ahmed'in tahtta bulunduğu ve Osmanlı-Avusturya Harbi'nin (1716-1718) yaşandığı bir süreçte ikâmet etmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Ülkemizde aşı üretimi için ilk çalışmalar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamıştır. İstanbul'a gönderilen bir İngiltere büyükelçisinin eşi olan Leydi Mary Montagu, 1717-1721 yılları arasında ülkesine yazdığı mektuplarda İstanbul'da çiçek hastalığına karşı “aşı” denilen bir şey yapıldığını hayretle bildirmektedir.
Marcel Prevost'nun Kadın Mektupları adıyla Turkceye cevrilerek 1897'de kitap olarak cıkarılan eseri, donemin yazarları tarafından heyecanla karşılanır. Once Safveti Ziya, Servet-i Funun Mecmuası'nda Hanım Mektupları'nı yayımlamaya başlar; ardından da benzer tarzda metinler donemin dergilerinde gorunur.
Şehir Mektupları, Ahmet Rasim tarafından çoğunluğu 1897 ile 1899 yılları arasında yazılmış fıkra-sohbet-deneme karışımı mektupların derlendiği eserdir. Konu olarak İstanbul'daki günlük yaşam ile şehir ile ilişkili temalara yer verilmiştir.
Yakacık Mektupları (Mahmut Yesari) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Cenap Şahabettin tarafından yazılan Suriye Mektupları isimli eser gezi yazısı türünde bir eser olarak değerlendirilmektedir. Suriye seyahati izlenimlerinden oluşan mektuplarla anlatılan bir gezi yazısıdır.
Cenab Şahâbeddin, 1917-1918 yılları arasında Tasvir-i Efkâr gazetesi hesabına yapmış olduğu Avrupa gezisi gözlemlerini içeren Avrupa Mektupları'nda, gezip gördüğü ülkeleri doğulu bir sanatçı gözüyle değerlendirir, dolaylı olarak Osmanlı ülkesiyle karşılaştırır ve günümüz açısından da önemli sonuçlara varır.
Cumhuriyet dönemi yazarlarından Mahmut Yesârî, edebiyatımızda romanları, öyküleri ve tiyatrolarıyla tanınmıştır.
MEKTUPLAR (NAMIK KEMAL) Namık Kemal'in birkaç nüsha dışında Avrupa'ya (1867) gitmesiyle yazmaya başladığı ve ölüne kadar kaleme aldığı, Türk Edebiyatında mektup türünün en hacimli örneğini teşkil eden eseri.
İlk romanı olan Çoban Yıldızı'nı 1925 yılında yayımlar ve bu tarihten itibaren sadece edebi türler üzerine yoğunlaşır. Mahmut Yesari'nin romanları konu ve tema bakımından iki ana düzlem üzerinde şekillenir.
Büyük bölümü 1897-1899 yılları arasında fıkra-sohbet-deneme karışımı bir tür olarak yazılmış olan bu mektuplar Ahmet Rasİm'e yazar kimliğini kazandıran yazılardır.
Eşkal-i Zaman Kitap Açıklaması
Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makalelerden oluşan Eşkal-i Zaman'da Ahmet Rasim, İstanbul'un gündelik yaşamını, vapurları, tramvayları, sokakları, esnafı, insan tiplerini, döneminin toplumsal sorunlarını kendine özgü üslubuyla anlatıyor.
Servet-i Fünun devri.
Servet-i Fünûn edebiyatında roman ve hikâyeci kimliğiyle öne çıkan yazarlardan biri olan Mustafa Safveti Ziya'nın bu edebiyatın aktif olduğu 1896-1901 yılları aralığında yazdığı Kadın Ruhu eserinde dört metin bulunmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalığa neden olan virüsün bilimsel amaçlı araştırılması ve saklanması için bazı sınırlamalar getirmiştir. Tüm dünyada ve Türkiye'de de bu sınırlama sonrasında çiçek aşısı yapımına son verilmiştir. Şu anda dünyanın hiçbir ülkesinde yetişkinlere veya çocuklara çiçek aşısı yapılmamaktadır.
Yakutların kızıl saçlı ve kırmızı elbiseli Rus bir kadın olarak tasavvur ettiği çiçek hastalığı, toplu ölümlere, hayatta kalanlarda ise körlüğe sebep olmuş, insanları ömürlerinin geri kalanını yüzlerindeki çiçek yarası iziyle yaşamaya mahkum etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri