Lahana yararlı kimyasallarla dolu yapraklı bir sebzedir. İçinde bulunan antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur ve böylece kanser, kardiyovasküler hastalık ve böbrek fonksiyon bozukluğu riski azalır.
Önce iyi geldiği iddia edilenleri yazalım. Maydanoz, Çaltı otu, Pitaya, Bal kabağı, Kırmızı elma, Isırgan otu, Limon suyu, Karnabahar, Yaban mersini, Sarımsak, Karabuğday, Lahana, Biber, Soğan, Makademya fındığı, Ananas, Kızılcık, Ayrık otu… Bu örnekleri arttırmak mümkün.
Lahana turşusu bir böbrek kürü değildir. Kronik böbrek hastalarında kür ancak böbrek nakli ile mümkündür. Bu probiyotik lahana turşusu sadece böbrek hastalarının tüketebileceği bir böbrek dostu üründür. Böbrekleri düzeltme veya hastaların diyalizden çıkmasını sağlama gibi olağanüstü bir özelliği yoktur.
Özellikle muz, baklagiller, kuruyemişler, kuru meyveler, sebze ve meyve suları, domates ve hazır patates ürünleri potasyum açısından oldukça zengindir. Bozulmuş böbrek fonksiyonu idrarla sodyum atılımını azalttığı için sofra tuzu (sodyum klorür) azaltılmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Turşu suyu tüketimi ile vücutta meydana gelen sıvı kaybı dengelenir. Böbrek üstü bezlerinin daha iyi çalışmasını sağlar. Turşu suyu güçlü bir probiyotik ve antioksidan kaynağıdır.
Böbreklerde oluşan hasarlar genellikle kalıcıdır. Böbreklerde oluşan hasar düzeltilmese bile yetmezliğe neden olan altta yatan rahatsızlık kontrol altına alarak böbrek yetmezliği durdurmak veya yavaşlatmak mümkün olabilir. Böbrek yetmezliğine neden olan rahatsızlığa göre tedavi planı değişebilmektedir.
Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur. Bitkisel tedaviler şöyle sıralanabilir: Maydanoz suyu: İdrar söktürücü özelliği ile bilinen maydanoz suyu, böbreklerin temizlenmesi açısından faydalıdır.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda böbreklerin işlevlerini yerine getirememesi sonucunda oluşabilecek önemli sorunlardan biri de anemi (kansızlık) gelişmesidir. Anemi; halsizlik, çabuk yorulma, baş dönmesi, konsantrasyon güçlüğü, çarpıntı ve nefes darlığına neden olabilir.
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir.
Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Lahananın zararları ve yan etkileri
Hipotriod ve Tiroid disfonksiyonu sorunu olan kişiler dikkatli tüketmelidir. Aşırı tüketimi su kaybına neden olabilir. Fazla tüketildiğinde yoğun gaz ve şişkinlik yapabilir. Lahana suyu fazla tüketildiğinde idrar yollarında tahrişe neden olabilir.
Lahana suyu içerek kendinizi daha dinç ve enerji dolu hissedebilirsiniz. Solunumu da rahatlatıcı etkisi ile dikkat çeken lahana suyu, boğaz enfeksiyonunda doğal bir ilaç olarak tüketilebilir. Boğazı yumuşatarak rahatlatır ve daha rahat nefes almanızı sağlar. Bu etkisi ile bademciklerde oluşan iltihaplar da temizlenir.
Limon suyu
Hem antioksidan hem antienflamatuvar hem de diüretik özellikler gösteren doğal malzemelerden olan limonun suyunu sıkıp içmek özellikle böbrek taşı problemi olanlara en çok önerilen yöntemlerden biri.
Fazla miktarda şekerli-tatlı yiyecek ve unlu gıda tüketimi şişmanlığa, damar sertliğine neden olabilir. Fazla miktarda tüketimden kaçınılmalıdır. Meyve suyu içmektense meyve yemek, lifli gıda alımını arttıracaktır.
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Diyaliz tedavisi, hastanın böbrekleri artık tek başına vücudun atık ve su yükünü kaldıramadığı zaman gerekir. Bu durum da son evre böbrek hastalığı tablosunun geliştiği zaman olur. Böbrekler işlevlerinin ancak %10-15'ini yerine getirdiğinde hastanın artık diyaliz tedavisine ihtiyacı vardır.
Böbrek yetmezliğinde kullanılan yöntemlerden birisi diyalizdir. Diyaliz, bir makine kullanarak kanı filtreler ve toksik öğelerden arındırarak böbreklerin işlevini yerine getirir. Kullanılan diyaliz tipine bağlı olarak, büyük bir makine veya portatif kateter torbası kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri