Soğuk iklime sahip yerlerde Eylül ile Kasım ayları arasında, ılıman iklime sahip olan yerlerde Ekim ile Ocak ayları arasında dikilebilirler. İlk dondan sonra toprağın rahatlıkla işlenebilir olması dikim için idealdir. Yaz soğanları ise Mart -Haziran ayları arasında dikilebilir.
Lale soğanını dikerken 10-15 cm yükseklikte çukur açıp lale soğanının sivri yeri yukarı gelecek şekilde bu çukura yerleştirin. Lale soğanını dikince hemen ardından sulamanız önemlidir. Soğanları diktiğiniz toprak çok ıslak olmamalıdır aksi halde lale soğanları çürür. Çok kuru kalırsa da kök salamaz ve kururlar.
Lale soğanı şeklinde ekilen tohumlar nemli ve güneşli ortamlarda 20 ile 25 gün içerisinde çimlenmektedir.
Çoğu zaman laleler soğanları ile birlikte bir yıl boyunca toprakta bırakıldığında bir sonraki sene açabilirler ancak iklim koşulları sebebi ile bu risk anlamına gelir.
Lale (Tulipa), Liliaceae (Zambakgiller) familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitkidir.
İlgili 21 soru bulundu
Bir adet lale soğanından ortalama 3-5 adet yeni lale soğanı, bir adet zambak soğanından ise 15 adet yeni zambak soğanı üretilmesi hedeflendi. Mevcut durum itibariyle bahçede hedeflenen soğan sayısında oldukça başarılı olunduğu gözlemlendi.
Lale bitkisinin çoğaltılması kökten ayırma yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Bu yöntem oldukça basit ve zahmetsizdir.Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılmış olan lale, en kısa sürede ayrılan köklerinden başka bir saksıya dikilir. Bu sayede lale bitkisi çoğaltılabilir.
Lale çiçeğini hafta iki kez olacak şekilde düzenli aralıklar ile sulayabilirsiniz. Yaz aylarında lale çiçeği sıcakların etkisiyle daha fazla suya ihtiyaç duymaktadır. Sulama yaparken toprağın her tarafına eşir miktarda dağılacak şekilde sulama yapılması gerekmektedir. Sulama miktarının yoğun olmaması gerekmektedir.
Soğanların dikim derinlikleriyle ilgili genel kural, soğanın boyunun iki katı derinliğe dikilmeleri gerektiğidir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse, örneğin soğanın çapı 16 cm ise soğanı yaklaşık 30 cm derinliğe, çapı 5 cm ise yaklaşık 10 cm derinliğe dikmeniz önerilmektedir.
Lale Soğanı Ne Zaman Dikilir? Lale soğanları çeşitlere göre Eylül ile birlikte Mart ayının ilk haftasına kadar dikebilirsiniz. Lale Soğanı Nasıl Dikilir? Lale soğanı çukurlarını veya kanalını mümkünse 10-15 gün önceden açmanız ve dikime geçmeden önce sulamanız önerilir.
Soğanlı bitkilerinizin en uygun dikim zamanı ekim ayı olacaktır.
Lale soğanını çoğaltılıp bir sonraki yıl da kullanmak istenirse; solmaya başladığı sıralarda, henüz tohumlar oluşmadan çiçeği kırılmalıdır. Ardından yapraklar sarıya dönene kadar, bitki az miktarda sulanmaya devam edilmelidir. Yaprakları sarardıktan sonra soğanları topraktan çıkartılabilir.
Laleler soğanlarından yetişir ve hem tohumlarından hem de tomurcuklarından türetilebilir. Soğandan elde edilen tohumların çiçek veren bir soğana dönüşmesi 7-12 yıl içinde meydana gelir.
Zambakgillerden bir tür olan lale hem saksıda hem de bahçe toprağında büyümeye uygun bir çiçektir.
Anavatanı Pamir, Hindukuş ve Tanrı dağlarıdır. Türkler göçleri esnasında bu bitkinin soğanlarını Anadolu'ya getirmiştir. 1500'lü yıllarda Avrupa'ya Anadolu'dan giden lale özellikle Hollanda'da çok yaygındır. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur.
Sümbül, yaz sıcaklarını sevse de, ekim için en ideal zaman sonbahar aylarıdır. Eylül ve Ekim aylarında sümbül ekimine başlayabilirsiniz. Toprak seçimi: Sümbül, kumlu, gevşek yapılı, biraz humuslu ve organik maddeler bakımından zengin toprakları sever.
Azotun fazla kullanılması verimi artırmakla beraber, kaliteyi ve dayanıklılığı azaltır. Soğan Yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır.
Lale bitkisi genellikle ilkbahardan yaz başına kadar çiçek açar. Kış aylarına doğru çiçeklerini döker ve bir dinlenme sürecine girer. Lale çiçeği soğanlı bir bitkidir. İlkbahar aylarında açıp yazın kavurucu sıcaklarına kadar durur daha sonra solarlar.
Anavatanı İlimizinde yer aldığı Batı Asya olan lale, ilk olarak anavatanı Türkiye'de yetiştirilmiş, bu arada bir hayli geliştirilmiştir. Bir döneme adını varan lale çiçeği ilk defa VI. YY. Yurdumuzdan Avrupa'ya götürülmüştür.
Güneş Işığı: Laleler güneşi severler, bu nedenle güneş ışığının bol olduğu bir yerde yetiştirilmelidirler. Ancak özellikle sıcak havalarda aşırı güneş ışığından korunmaları önemlidir.
-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde olmalı ve aynımiktarlarda su dökülmelidir. -Lale bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 12 °C nin altında olmaması gerektiğidir.
Soğanlı ve çok yıllık bir çiçektir. Anavatanı Batı Asya olarak bilinen lale ilk olarak Türkiye'de süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.
Dağ Lalesi; Ekim ayında diktiğinizde Mart ile Mayıs aylarında çiçeklenmeye başlar. Yarı gölge sevdiğinden, zamanı gelince serpilir.
Laleler, ışığa duyarlı çiçekler oldukları için çiçek açana kadar güneşte bekletilebilse de daha sonra güneş ışığına fazla maruz bırakılmamalı. Uçları kapalı olan laleleriniz açıldıktan sonra güneş ışığı ve sıcaktan uzaklaştırmalı, olabildiğince renklerini ve canlılıklarını korumalarını sağlamalısınız.
NERGİS SOĞANI EKİMİ VE BAKIMI
Ağustos ayından Aralık ayına kadar ekim yapılması gerekir. Suyu iyi süzdüren toprak kullanımı tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri