Lalonde Raporu, sağlığı geliştirme yaklaşımının, bir toplumun sağlığını geliştirip güçlendirmenin anahtar stratejisi olarak belirtildiği küresel ilk 'ulusal' hükümet politikası belgesidir.
Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür.
1948 DSÖ Tüzüğü'nde sağlığın tanımı şu şekilde yapılmıştır: Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal refah durumu.
Dünya sağlık örgütü 1947'de sağlığın geniş bir tanımını önermiştir. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı “Sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olma”, olarak tanımlar (WHO, 1947).
Sağlık ekonomisiyle ilgili ilk uluslararası konferans ise 1973'te düzenlenmiştir (Karabulut, 1998: 28). 1972 yılında Grossman, sağlık ekonomisinin en önemli yapıtlarından birisi olarak kabul edilen “On the Concept of Health Capital and the Demand for Health”'i (Grossman, 1972) yayınlamıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımından hareketle sağlığın üç boyutundan bahsetmek mümkündür. Fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak sınıflandırılabilecek bu üç boyut, bireyin kendi sağlığına ilişkin sübjektif algılarına göre de değişebilmektedir.
Tedros Adhonam Ghebreyesus (Ge'ez: ቴዎድሮስ አድሓኖም ገብረኢየሱስ; d. 3 Mart 1965) 2017'den beri Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü olarak görev yapan Etiyopyalı bir mikrobiyolog ve uluslararası kabul görmüş sıtma araştırmacısıdır. Afrika Birliği tarafından onaylanan ilk doktor olmayan ve ilk Afrikalı'dır.
Birincisi koruyu sağlık hizmetleri, ikincisi iyileştirici ya da tedavi edici sağlık hizmetleri, üçüncüsü ise rehabilite edici ya da esenleştirici sağlık hizmetleridir.
- Pozitif Sağlık: Sağlığın geliştirilmesi, iyilik düzeyinin arttırılması ile ilgilidir. Nötral (stabil-dengeli) bir sağlık durumundan sonra ulaşılan, yaşam kalitesini geliştiren, potansiyel sağlığı geliştiren sağlık davranışlarını ifade eder.
Holistik model, Sağlığı bir insanın bütünüyle sağlıklı olma hali olarak fiziksel sağlıkla beraber aynı zamanda sağlığın sosyal ve ruhsal yönlerini de içerecek şekilde tanımlamaktadır. Bu modeldeki sağlık tanımı daha idealist bir tanım niteliğindedir.
Fiziksel sağlık; bireyin solunum, beslenme, boşaltım, hareket vb. ihtiyaçlarını tam olarak yerine getirebilmesi, Ruhsal sağlık; bireyin gerek kendisi gerekse çevresi ile uyum içinde olması, Sosyal sağlık ise; bireyin sevilme, ait olma ve sosyal ilişkiler kurabilmesi vb. özelliklere sahip olmasıdır.
Kısaca “Ottawa Sözleşmesi” olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”, 4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa'da (Kanada) imzaya açıldı, 1 Mart 1999'da yürürlüğe girdi.
Sağlığın geliştirilmesi, Ottawa Sözleşmesine göre "Bireylerin sağlıkları üzerindeki kontrolünü artırmaya ve sağlıklarını geliştirmeye olanak sağlayan bir süreç" olarak tanımlanmaktadır (Ottawa Charter, 1987). Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kapsamlı bir sosyal ve politik süreci temsil eder.
Sağlık hizmetlerinin üç temel bileşenleri süreklilik, etkililik ve verimlilik olarak belirlenmiştir.
∎Negatif Sağlık: “Sağlıksızlık” (engellilik, yaralanma, sakatlık ve hastalık…) ∎Nötral Sağlık: Nötral sağlık, herhangi bir hastalık veya rahatsızlık durumunun olmadığı, dengeli bir sağlık kavramını belirtmektedir.
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması
Sağlık hizmetleri; koruyucu sağlık hizmetleri, iyileştirici/tedavi edici sağlık hizmetleri ve rehabilitasyon ve sağlığı geliştirici hizmetler olarak sınıflandırılmaktadır.
Zihin sağlığı, bilişsel, davranışsal ve duygusal olarak iyi olmak, iyi hissetmektir. Zihinsel sağlığı yerinde tanımı bazen de spesifik bir zihinsel rahatsızlığa sahip olmamayı belirtmek için kullanılır. Zihin sağlığımızın iyi olması en az fiziksel sağlığımız kadar önemlidir.
İKİNCİ BÖLÜM Sağlık Hizmet Sunucularının Basamaklandırılması Birinci basamak sağlık hizmet sunucuları MADDE 5 –(1) Birinci basamak sağlık hizmet sunucuları, ilgili mevzuatında tanımlanan, hastaların ayaktan veya yataklı teşhis ve tedavilerinin yapıldığı sağlık kuruluşlarıdır.
Yapılan değerlendirmelerde 800-1000 puan alan hastaneler “A sınıfı hastane” kabul edildi. Tasarruf tedbirleri kapsamında global bütçe uygulamasına geçen SGK'nın özel hastanelere ayırdığı 5.4 milyarlık bütçeyi bu sınıflandırmaya göre yapacak olması tepkilerin odak noktasını oluşturuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluş günü olan 7 Nisan, her yıl “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanıyor. 2023 yılı DSÖ'nün kuruluşunun 75. yılı.
Dünya Sağlık Teşkilatı'nın Anayasasında yer alan temel amacı "Tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşmaları" olup, Teşkilat bu amacı gerçekleştirmek üzere uluslararası sağlık çalışmalarının yönetimi ve eşgüdümünü sağlamaktadır.
DSO – DPO (Days Sales Outstanding – Days Payable Outstanding): Özetle bunlara alacak (satış) ve borç ödeme vadeleri olarak bakabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri