Replantasyon zaten kopan organın yerine dikilmesidir. Kopan organlar tabi ki yerine dikilebilir. Bunun en tipik örneği, en sık rastladığımız parmak kopmaları, el parmağı. Uygun şekilde cerrahi merkezi transfer edilirse uygun zaman içinde başarıyla yerine dikilebilir.
İdeal şartlarda kopan kısmın 2 saat içinde yerine dikilmesi gerekir. Ancak bu süre kopma seviyesi parmak ucuna doğru yaklaştıkça, kopan parçanın da uygun şartlarda saklandığı kabul edilirse 6-12 saate kadar çıkabilir.
Kopan Bir Parmağın Dikilmesinden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar. Bir parmak ampütasyonu , örneğin bir kaza sonucu bir parmağın vücuttan ayrılmasıdır . Hangi parmağın etkilendiğine ve ampütasyonun hangi seviyede gerçekleştiğine bağlı olarak, elin fonksiyonel olarak bozulma riski vardır.
Bunun için genellikle çelik teller kullanılmaktadır. Daha sonra atardamarlar, toplardamarlar, tendonlar (kas kirişleri), sinirler mikroskop alında onarılır ve en son deri onarılmaktadır. Tedavide cerrahi girişim ve sonrasında uzun süreli fizik tedavi esastır. Yapılacak ameliyatın izleri de yaşam boyu kalacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Replantasyon; parmak, el, saçlı deri, penis, kulak gibi organların kopmalarında tekrar yerine dikilmesidir. Mikroskop altında yapılan, uzun süren ve son derece hassas ameliyatlardır.
Parmak Ucu Yaralanmaları Nasıl Tedavi Edilirler? Ciddi ezilme ve kopma yaralanmaları, parmak ucundaki dokunun bir kısmını veya tamamını olduğu yerden çıkarabilir. Sadece deri çıkarılırsa ve deri kayıp alanı bir santimetre kareden azsa, bu yaralanmaları genellikle basit pansuman yapılarak, dokunun iyileşmesi sağlanır.
Tam uzuv kopmalarında ilgili uzuv (örneğin; parmak kopması, el kopması ve kol kopması) vücuttan ayrılmıştır. Bu tür kopmalarda ilgili organa kan akışı ulaşamadığı için kopan uzvun acilen (maksimum 6 saat içinde) yerine dikilmesi gerekir.
Kopan parmağın yerine ayak parmağı bile dikilebiliyor
Açık yara ve doku eksiği olan bölgelere vücudun farklı bölgelerinden alınan damarlı dokuların nakli gerçekleştirilmektedir. Ayrıca kopan el parmağının yerine ayak parmağının nakledilmesi gibi uç cerrahilerde uygulanmaktadır.
Ameliyat yara yeri 10-14 gün içinde iyileşir. Bu süre zarfında ameliyat yerine su temasından kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonra parmak hareketine izin verilir.
Bu genellikle parmağınızın ucunu bir yere çarptığınızda veya bir yere sıkıştırıp ezildiğinde ortaya çıkar. Bu kırıkların 4-6 hafta iyileşmesi beklenir.
El, parmak, ön kol, kol, ayak ve bacak kopmaları el cerrahisinin ilgi alanları arasındadır. Meydana gelen uzuv kopmalarının onarımı birçok faktöre bağlıdır.
Böylece parmağın yaşayabilme olasılığı arttırılabilir. Ardından olabildiğince kısa süre içinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi birimi olan bir hastaneye ulaştırılması gereklidir. Ameliyat travmanın oluş şekli, seviyesi, hastanın yaşına bağlı olarak 3-12 saat arasında sürebilir.
Parmak ucu duyusu aylar sonra tekrar yenileyebilir. Bu nedenle kesinlikle hastanın parmağı ile ilgili yaralanmalara dikkat etmesi oldukça mühimdir.
Eğer kesiğiniz küçükse ve kanaması azsa ilk yapmanız gereken bol su ve sabunla yaranın olduğu yeri dezenfekte etmek. Ardından oksijenli su ile yaranın çevresini ve kurumuş kanları silmelisiniz. Eğer kanama devam ediyorsa steril bir bezle yaraya baskı uygulayarak kanamayı durdurabilirsiniz.
Genellikle parmak tümden yoksa parmak transferi uygulamak daha doğru bir yaklaşım. Ama bazen kısmi yokluklarda da hastanın işine, sosyal hayatına göre uygulanabiliyor. Ama genellikle uygulanan kaza sonucu parmağını kaybetmiş, parmağı yerine dikilememiş hastalara parmak transferi uyguluyoruz.
Son yıllardaki mikrocerrahi tekniklerin gelişmesiyle Parmak ucu kopuklarında kopan parçanın yerine dikilmesi oldukça sık yapılır hale gelmiştir. Kopan parçaların yerine dikilmesi ile parmağın orijinal şekli ve boyutuna kavuşturulması mümkün olabilmektedir.
Buz uygulamak ve eklemi yüksekte tutmak, bir doktora görünmeden önce ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Çıkık için kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır: İlaç tedavisi: Doktor, çıkıktan kaynaklanan ağrıyı azaltmak için ilaç önerebilir. El ile düzeltme: Doktor, kemikleri uygun yerlerine geri yerleştirir.
Bir ambulans çağırın veya müdahale edilecek yeri arayıp haber verin. Tam bir uzuv kopması varsa, kopan parçayı arayın veya birinden onu aramasını isteyin. Kopan parça ne kadar küçük olursa olsun mutlaka hastaneye götürülmelidir. (Kopmuş uzuv bakımı ve taşınması maddesini okuyun.)
Öncelikle kopan parça mümkünse steril su ile yıkanıp temizlenip ıslak bir gaz komprese sarılmalıdır. Daha sonra bu parça su geçirmeyecek bir eldiven ya da poşet içine konmalıdır. Bu parça da içi buz dolu bir kaba yerleştirilmelidir. Böylece kopan uzuv 8 saat kadar bekleyebilir.
Sinir Yapılarındaki Hasar Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Onarılır? El – kol yaralanması sonrasında parmakların hissini getiren sinir yapılarında bir hasar olduğunda parmak uçlarında uyuşukluk hali gelişir. Parmak uçlarında iğne batırıldığında dahi hasta parmaklarına iğne battığını hissetmiyorsa sinir kesilmiş demektir.
başparmağında 3. boğumu vardır. baş parmağın başladığı yer el ayası olmasından mütevellit, hayat çizgisi dediğimiz şey aslında başparmağın metakarpal kemik başlangıç boğumudur. el parmakları için varsayılan durum. ayak parmaklarında böyle bir şey yoktur.
Kopan parçayı buzla birlikte taşımadaki amaç dokuların metabolizmasını yavaşlatarak oksijene olan ihtiyacını azaltmak ve bu şekilde daha uzun süre canlı kalmasını sağlamaktır. Kopan kısım parmak gibi çok büyük olmayan bir parça ise uygun şartlarda taşınması halinde 12 saate kadar canlılığını koruyabilir.
Yaklaşık 6 saat süren operasyonla, sinirleri, kemikleri ve tendonları yan yana getirip hastanın elini yerine diktiklerini belirten Çivi, eli kurtardıktan sonra beklendiği gibi damarların parmak uçlarına giden kısımlarında sorun oluştuğunu ifade etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri