Teşhis amacıyla yapılan laparoskopik operasyonlar çoğunlukla yarım saat sürmektedir. Ancak öncesinde hastaya anestezi verileceğinden bu süre 45-50 dakikaya çıkabilir. Tedavi amaçlı laparoskopik operasyonlar ise yapılacak olan müdahalenin türü ve niteliğine göre 1 ila 3 saat sürebilir.
Laparoskopik ameliyat oldukça konforlu ve kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir. Günümüzde laparoskopi ameliyatı; pelvik taban tedavisinde, endometriozis probleminin tedavisinde ve rahim kanserinin önlenmesinde de uygulanabilmektedir. Özellikle jinekolojik alanda bu işlemin oldukça fazla avantajı bulunmaktadır.
Diğer ameliyat türlerinde olduğu gibi laparoskopik cerrahi ile yapılacak girişimler öncesinde hasta, genel anesteziyle uyutulur.
Teşhis amaçlı laparoskopilerde 5-7 gün içerisinde hastalar normal yaşantılarına dönebilirler. Apandisit veya basit yumurtalık kistlerinin alınması gibi küçük laparoskopi operasyonlarında bu süreç 3 haftayı bulabilir.
Doktor bireyin apandisit, safra kesesi, karaciğer, pankreas, ince ve kalın bağırsaklar, dalak, mide ya da pelvik veya üreme organları gibi organlarının incelenmesi ve bu organlar üzerinde gerçekleştirilecek işlemler için laparoskopi önerebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Rahimin bir kısmı laparoskopik olarak serbestleştirildikten sonra vajinal yoldan çıkarılır. Hasta hastanede 1-2 gün yatar ve taburcu olur.
Genel anestezi etkisi 48 saat boyunca devam edebileceği için ameliyat sonrası araç kullanılmamalıdır. Ameliyat sonrası hekiminizin belirttiği sürece ağır yük taşımaktan kaçınılmalıdır. Laparoskopi ameliyatından hemen sonra kişi özel bir kısıtlama yoksa günlük ihtiyaçlarını kendi karşılayabilir durumda hareket edebilir.
Böylece laparoskopi aletlerinin kullanılabileceği bir ortam ve boşluk yaratılmış olur. Bu gaz, karın zarından kolay bir şekilde emildikten sonra akciğerlerden solunum ile atılabilmesi ve yanıcı olmaması sebebiyle tercih edilmektedir.
Laparoskopik cerrahi ya da kapalı cerrahi karın bölgesini kesmeden, 1 cm veya daha küçük deliklerden karın içine girerek yapılan operasyonlardır.Batın önce co2 ile şişirilir. Sonra idrar sondası takılır.
Laparoskopi sonrasında kesi bölgelerinde hafif ağrılar olması normaldir. Basit ağrı kesiciler kullanılarak üstesinden gelinebilir.
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Operasyondan sonra ilk 24 saat içinde sırt veya omuz ağrısı olabilir. Bunun sebebi operasyonda kullanılan gazdır. Bu ağrı 1-2 günde kendiliğinden geçer.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Laparoskopi sonrası karın şişliği olur mu
Laparoskopi sonrası şişlik, gaz gibi problemlerin olması normaldir ve genellikle 24 saat içerisinde gaz çıkarıldıktan sonra ağrı ve şişlik de azalarak kaybolur.
Genellikle kendiliğinden geçerler. Kesi izleri hastadan hastaya farklılık gösterse de 1-2 ay içerisinde ferkedilmeyecek duruma gelir. Kesi yerlerindeki steril bandajlar 48 saat sonra çıkarılabilir. Kesi yerlerinden kanama veya sıvı gelmesi oluyor ise tekrar bandajlanabilir.
Laparoskopi veya robotik cerrahide kullanılan kesiler küçük olduğundan, hastanın duyduğu ağrı hissi de belirgin olarak azalıyor. Hastalar genellikle ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu oluyorlar; yaklaşık 7 gün içinde ev işlerine dönebiliyorlar.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Laparoskopik Cerrahi Fıtık Oranlarını Düşürdü
Kasık fıtığı her yüz kişiden ikisinde görülüyor. Bu büyük oranın yanı sıra açık ameliyatlar sonrasında da fıtık oluşma ihtimali yüzde 30- 40 arasında değişiyor.
Ek olarak dış gebeliği laparoskopik tedaviyle sonlandırılan kadınların, şayet fallop tüpleri alınmadıysa, ameliyattan yaklaşık 1-2 ay sonra kendiliğinden gebe kalma şansları bulunmaktadır.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Ameliyat süresi yapılan işlemin çeşidine ve müdahalenin gerektiği kalın barsağın yerine göre1 saat ile 5 saat arasında değişebilir.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Kapalı Rahim alınması (laparoskopik histerektomi ) sonrası nasıl olur ? rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar. 1.5 ay az az vajinal kanaması olur ve sonra kesilir.
Laparoskopi adet periyodun dışında herhangi bir günde yapılabilmekle beraber, gebelik olmadığının garantilenmesi için adet bitimi dönemde yapılması tercih edilir. Laparoskopi hastane koşullarında genel anestezi altında uygulandığından işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez.
Çoğu hastada karın bölgesine bir ya da iki adet dren konmakta ve bunlar birkaç gün ile bir-iki hafta arasında bu bölgede bırakılmaktadır. Bu şekilde iyileşme döneminde deri altında birikmesi muhtemel sızıntıların emilip dışarı alınması sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri