İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında `çok yaşa, teşekkür ederim` anlamlarında söylenen bir söz.
allah tarafından bile doğru yazılışının sağol sanıldığını düşündüğüm, teşekkürün aksine türkçe kökenli kelimedir. ayrı yazılmalıdır.
Sağ ol, yapılan bir iyilik ya da yardım karşılığında müteşekkir olunduğunu belirtmek için kullanılan kelimelerden biridir. Bu söz, 17. yüzyıldan söylenmeye başlanan ''Sen çok yaşa'' deyiminin kısaltılmış halidir. Anadolu'da da yaygın olarak kullanılan sağ ol, teşekkür ederim ve eyvallah kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Ancak sağ ol kelimesinin tek bir doğru yazımı vardır. TDK'ya göre kelimenin doğru yazımı 'sağ ol' şeklinde ayrı olarak yazılmasıdır. Kelimenin 'sağol' ya da 'sağolun' şeklindeki yazımı hatalıdır.
Merhaba, ➜ Sağol veya Teşekkür ederim kelimelerine şu şekilde cevap verebiliriz : ▪︎ Rica ederim. ▪︎ Ricalar.
İlgili 15 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır. Hoş çakalın anlamı ise "veda etmek" olarak ifade edilebilir.
Ağbi mi yazılır? Abi olarak konuşma dilinde kullanılan kelimenin doğru yazımı 'AĞABEY'dir. Yazı yazarken ağabey yerine ağbi ya da abi yazmak yazım yanlışı yapmanıza yol açar. TDK sözlüğünde abi kelimesi bulunmuyor.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "Sağ Ol" şeklinde yazılır. İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında `çok yaşa, teşekkür ederim` anlamlarında söylenen bir söz.
teşekkür ederim, kibarca şahsına yönelik minneti karşı tarafa aktarmaktır; sağol biraz daha geçiştirmeli bir seçenek olarak sanki daha üstünkörü bir anlatım içerir ve daha yerel ağza hitap eder.
TDK sözlüklerde ise "sağol" maddesi yoktur ama "sağ ol" maddesi vardır. Dolayısıyla TDK'ye göre doğru yazım "sağ ol" şeklindedir. Dil Derneği yazım kılavuzu da "Sağ ol" yazımını önermektedir.
Eski Türkçe sağ "muteber" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe sa- "saymak, itibar etmek" fiilinden +Iğ sonekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe sakla- “dikkat etmek, dikkatli olmak, muhafaza etmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe sak “bilinçli, uyanık, aklı başında” sözcüğünden Eski Türkçe +lA- ekiyle türetilmiştir.
Sağlık kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Türkçedeki 'teşekkür' kelimesinin kökü de Arapçadaki şükr kelimesinden gelmektedir. Araplarda ve İslamiyet'te, şükür Allah'a, teşekkür kula yapılır. Bu anlayışa göre türemiş bir kelimedir. Teşekkür, 'şükre vesile olma' anlamına da gelmektedir.
Eylem. [1] Yapılan bir iyiliğe veya herhangi bir harekete karşı duyulan mutluluğu ve gönül borcunu anlatma.
Arapça Öğren on X: "Sözcük: شكراً Anlamı: Teşekkür ederim. Okunuşu: Şükran. Sözcük: عفواً Anlamı: Rica ederim. Okunuşu: Afvan.
Obrigado kelimesi Portekizce kökenli bir sözcüktür. Türkçede yerleşik olarak bulunmaz ancak değişik amaçlar altında kullanılır. Dünya çapında ortak olarak bilinen ve anlamı ise teşekkür ederim ve iyiyim olan sözcüktür.
sağ - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe saġ “1. muteber, esen, salim (sıfat), 2. sağlık, esenlik (ad), 3. sağ el” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sa- “saymak, itibar etmek” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Bahşetmek kelimesinin Türk Dil Kurumuna anlamı; bağışlamak, karşılıksız vermek anlamındadır.
Yıldız, eski Türkçe bir sözcük. İlk hali yultuz şeklindeyken zamanla yıldıza dönüşmüştür. Kelimenin kökeninde parlamak yanmak manasındaki yal/yul vardır. Yıldırım, yalçın, yalım da aynı kökten.
Soğdca kökenli olan kent ("kend") ve aslen Farsça olan şehir sözcükleri Türkçede aynı anlama gelecek şekilde kullanılır.
Eski Türkçe yultuz veya yulduz “yıldız” sözcüğünden evrilmiştir.
[1] Yeni evli çift. Birbirinden hiç ayrılmayan birbirini çok sevdikleri davranışlarından anlaşılan çift.
Kumru ismi Kuran-ı Kerim'de geçiyor mu? Hayır, Kumru ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri