Laparoskopi (göbek deliğinden bir kamera yardımıyla yapılan ve karın içinin gaz ile şişirildiği kapalı ameliyat şekli) ameliyatı sonrasında karın içine verilen gaza bağlı olarak bazı hastalarda omuz ağrısı görülebilir. Bu ağrı genellikle 1 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
Laparoskopi sonrasında kesi bölgelerinde hafif ağrılar olması normaldir. Basit ağrı kesiciler kullanılarak üstesinden gelinebilir.
Laparoskopi sonrası karın şişliği olur mu
Laparoskopi sonrası şişlik, gaz gibi problemlerin olması normaldir ve genellikle 24 saat içerisinde gaz çıkarıldıktan sonra ağrı ve şişlik de azalarak kaybolur.
Genel anestezi etkisi 48 saat boyunca devam edebileceği için ameliyat sonrası araç kullanılmamalıdır. Ameliyat sonrası hekiminizin belirttiği sürece ağır yük taşımaktan kaçınılmalıdır. Laparoskopi ameliyatından hemen sonra kişi özel bir kısıtlama yoksa günlük ihtiyaçlarını kendi karşılayabilir durumda hareket edebilir.
Böylece laparoskopi aletlerinin kullanılabileceği bir ortam ve boşluk yaratılmış olur. Bu gaz, karın zarından kolay bir şekilde emildikten sonra akciğerlerden solunum ile atılabilmesi ve yanıcı olmaması sebebiyle tercih edilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Kapalı Rahim alınması (laparoskopik histerektomi ) sonrası nasıl olur ? rahim ameliyatından sonra hasta 1-2 gün hastanede yatar. sonrasında genelde 1-2 hafta içinde toparlar. 1.5 ay az az vajinal kanaması olur ve sonra kesilir.
Teşhis amaçlı laparoskopilerde 5-7 gün içerisinde hastalar normal yaşantılarına dönebilirler. Apandisit veya basit yumurtalık kistlerinin alınması gibi küçük laparoskopi operasyonlarında bu süreç 3 haftayı bulabilir.
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Ameliyat sonrası ne zaman cinsel ilişkiye girebilirim? Ameliyattan sonraki dönemde 1 hafta ani hareketlerden ve ağır kaldırmaktan kaçınılması gerekmektedir. 1 hafta sonra cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Şikayetler? Safra kesesi ameliyatı sonrası genellikle bir şikayet beklenmez. Nadiren gaz, şişkinlik, mide yanması, ishal gibi şikayetler olabilir. Fakat ciddi bir şikayet beklenmez.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Laparoskopi ile tüplerin bağlanması ameliyatı sonrası 1-2 ay beklemek yeterlidir.
Hastalar genellikle ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu oluyorlar; yaklaşık 7 gün içinde ev işlerine dönebiliyorlar. Ameliyatın geleneksel cerrahi kesi ile yapıldığı durumlarda ise taburculuk genellikle 4.- 5. günlerde oluyor ve hastanın ev işlerini yapar hale gelmesi birkaç hafta veya bir ay kadar sürebiliyor.
Laparoskopik cerrahi yani kapalı ameliyat tekniği jinekolojik hastalıklar yani kadın hastalıklarının tedavisinde sıklıkla tercih ediliyor. Laparoskopik cerrahi hızlı iyileşme süresi, erken taburculuk imkanı, kanama ve komplikasyon riskinin az olması, daha küçük ameliyat izi gibi önemli avantajlar sağlıyor.
Bu dren kauçuk veya silikon bir boru olabilir. Çok farklı kalınlıkta drenler kullanılır. Eskiden açık olarak yapılan ameliyatlara göre günümüzde yapılan laparoskopik veya robotik ameliyatlarda dren kullanımı giderek azalmıştır. Kullanım amacı genel olarak olacak bir kanama ve kaçak durumunu kontrol etmektir.
Operasyondan sonra ilk 24 saat içinde sırt veya omuz ağrısı olabilir. Bunun sebebi operasyonda kullanılan gazdır. Bu ağrı 1-2 günde kendiliğinden geçer. Eğer ağrı 2 gün içinde geçmez veya gittikçe şiddetlenirse doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz.
Teşhis amacıyla yapılan laparoskopik operasyonlar çoğunlukla yarım saat sürmektedir. Ancak öncesinde hastaya anestezi verileceğinden bu süre 45-50 dakikaya çıkabilir. Tedavi amaçlı laparoskopik operasyonlar ise yapılacak olan müdahalenin türü ve niteliğine göre 1 ila 3 saat sürebilir.
İlk bir hafta-on gün zarfında hafif-orta şiddette karın ağrısı, sağ omuz-sırt ağrısı, şişkinlik şikayetleri olabilir. Bunlar genellikle basit ağrı kesicilerle kontrol altında tutulur. Hastalar bir iki gün içinde normal hayatlarına, 7-10 gün içinde de iş hayatlarına dönerler.
Çoğu hastada karın bölgesine bir ya da iki adet dren konmakta ve bunlar birkaç gün ile bir-iki hafta arasında bu bölgede bırakılmaktadır. Bu şekilde iyileşme döneminde deri altında birikmesi muhtemel sızıntıların emilip dışarı alınması sağlanmaktadır.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
Serum CRP akut faz döneminde en belirgin artış gösteren akut faz reaktanıdır. Ameliyat sonrası (AS) 6 saat içinde yükselen CRP düzeyi ameliyat sonrası 3. günden itibaren ameliyat öncesi değerine düşmeye bağlar. İnflamasyon içeren cerrahi komplikasyonlu hastalarda bu düşme gözlenmez ve CRP düzeyi yüksek kalır.
Ameliyathane şartlarının iyi olduğu hastanelerde protez enfeksiyonlarına yol açan mikroplar genellikle hastanın cildi üzerinde yaşayan bakteriler kaynaklıdır. Bu bakterileri en aza indirmek için ameliyat öncesinde özel solüsyonlar ile cilt temizliğini takiben, cilde yapışan özel iyotlu plastik örtüler kullanıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri