Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Isısı sorun yoksa makinede açık kaldığı sürece ve yük altında olmadığı sürece sabit bir değerde kalır.
Özetle, sık sık bilgisayarı açıp kapatmak, güç döngüsünü azalttığından bilgisayarın ömrünü yer. Fakat öte yandan eğer içindeki mekanik aksam az ise, yani sabit sürücü yerine bir SSD kullanıyorsanız ya da bilgisayar bileşenleri kaliteli kapasitörlere sahip ise, o zaman durum pek de böyle olmayabilir.
Sıkıntı olmaz. Bilgisayarlar zaten uzun süre açık durması için. Soğutması iyiyse zaten hiçbir şey olmaz. Yanma gibi bir durum açıkçası olmaz çünkü, sistem belirli bir yüksek sıcaklığa ulaşınca kendisini kapatır, korkmanıza gerek yok.
Bilgisayarınızın aşırı ısındığını anlamak için fana dikkat etmek gerekir. Fan her zaman maksimum hızda çalışıyorsa, dizüstü bilgisayarınızda aşırı ısınma var demektir. Aşırı ısınan donanımlar, basınçtan kaçınmak için hızını düşürebilir. Bu durum, laptop'da yavaşlamaya neden olur.
İlgili 45 soru bulundu
Bilgisayarı sürekli olarak açık tutmak donanımların sürekli bir işlem görmesine, bu nedenle de kullanım ömrünün kısalmasına neden olacaktır. Bilgisayarı ihtiyacımız olmadığında kapatmak ve donanımları temiz tutmak, kullanım ömürlerini arttıracaktır.
Yani günlük bilgisayarınızın harcadığı elektrik 600 W'lık bir PSU için 150-200 W da olabilir. Bu günlük 12,48 TL elektrik faturası yansımasını bilgisayarınızı her gün açık tuttuğunuzu varsayarak aylık hesaba vurursak 374 TL gibi bir tutar elde ediyoruz.
Günlük kullanım için üretilen laptoplar genellikle ayda 11 kW enerji harcar. Oyuncu laptopları ise 14 kW saatlik elektrik tüketimine sahiptir. Masaüstü bilgisayarlar ise daha geniş bir yelpazede yer alarak, donanıma bağlı olarak saatte 17,5 kW elektrik harcar.
Sorun olmaz. Zaten bu parçalar uzun ömürlü tasarlandılar eğer sıcaklık konusunda sorun olmaz ise rahatça kullanırsın.
Bilgisayarı açık bırakmak zarar vermez fakat, uyku modunda bırakmak oldukça zararlı bir eylem. Uyku moduna alacağınıza bilgisayarı kapatın. Ve eğer uzun süre açık bırakcaksanız, güç ayarlarından uyku moduna geçme süresini sınırsız yapın.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
-Bilgisayar kullanım süreleri günde en fazla 3-4 saat ile sınırlandırılmalıdır. Her saat başında en az 10 dakika ara vermeleri, oturdukları yerden kalkarak hareket etmeleri sağlanmalıdır.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
5-4 saat dinlendirilmeli.
Eğer sık sık ara veriyorsanız ve birkaç saat içinde tekrar kullanmayı planlıyorsanız, uyku modu mükemmel bir seçenek diyebilirim ancak, uzun bir süre boyunca kullanmayı düşünmüyorsanız veya enerji tasarrufu önemliyse, tamamen kapatmak daha uygundur.
Mola vermeden çok uzun süre ekranlara bakmak, odaklanma güçlüğü, baş ağrısı, göz rahatsızlığı, bulanık görme, kuru ve kaşıntılı göz şikayetlerine yol açabilir. Bunun nedeni, ekrana uzun süre bakmaktan dolayı daha az göz kırpmak olarak açıklanıyor. Bu durum da gözleri nemden mahrum bırakır.
15 saatten pek bir sorun olmaz.
Bu doğrultuda laptop ne kadar elektrik harcar sorusuna kabaca ve ortalama şu şekilde cevap vermek mümkündür: Günlük olarak düşük performansla 8 saat çalışan bir dizüstü bilgisayar: 60 Watt x 8: 480 Watt elektrik tüketir. Aylık bazda ise bu sayı 14.400 Watt, yani 14.4 kW olacaktır.
Bilgisayar ömrü, ürünün kalitesine ve kullanım şekline göre değişiklik gösterse de ortalama 6-8 yılı yeterli kabul edebiliriz. Standart bir kullanıcının bilgisayarı, çok uzun yıllar hayatta kalabilir ancak birkaç yıldan sonra kullanıma dayalı olarak performans kaybı yaşatabilir.
50 Watt elektrik tüketimi olan bir masa vantilatörü saatte 0,04 TL tutarında 0,05 kWh, 24 saat kullanıldığında 0,90 TL tutarında 1,20 kWh elektrik tüketir.
1000 Watt, 1 kW'ye eşittir. 2022 Şubat ayı itibariyle 1 kWh elektrik birim fiyatı evler için 1.348829 TL/kWh (düşük tüketim), iş yerleri için ise 1.890181 TL/kWh'dir. 1 KW kaç TL 2023? Mesken düşük kademe ücreti 1.4744 TL/kWh, Ticarethane(Yüksek Kademe) 2.2116 TL/kWh ve Mesken (Yüksek Kademe) 2.2116 TL/kWh'dır.
Bilgisayar kapalıyken elektrik harcar mı? Bilgisayarlarınızı kapatıp fişten çekmediğiniz taktirde ne kadar elektrik ziyanı yaptığınızı öğrenmek ister misiniz? Bir bilgisayar kapalı vaziyette yılda 31.6 KW elektrik harcar. Uydu alıcılarından sonra fişe takılı olduğu için en çok enerji harcayan cihaz bilgisayardır.
Örnek: Ayda toplam 300 kilowatt saat elektrik harcayan bir mesken abonesi ne kadar elektrik faturası öder? Cevap: 240 kilovatt'a kadar olan kısmı için düşük kademeden 240 x 1.73 = 346 TL , kalan kısmı için yüksek kademeden (300-240) x 2.6 = 156 TL Toplam 502 TL bütün vergiler ve fonlar dahil elektrik faturası öder.
Yani aylık 43,2 kW tüketim yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri