Ayrıca lastik hava basıncı düşük olan araçlar, olması gerekenden çok daha fazla efor sarf eder, bu durum da yakıt tüketimini artırıcı bir unsurdur. Sürüş güvenliği açısından ise hava basıncı az olan bir lastik viraj alma ve frenleme sırasında tasarlandığından daha fazla esner. Bu nedenle yol tutuşu zayıflamaktadır.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa...
Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Lastik hava basıncı düşük olursa aşağıdaki sorunlarla karşılaşabilirsiniz: Lastiğin orta kısmında aşınma meydana gelir. Lastik dişleri kısa sürede aşınır. Lastiğin yol tutuş kabiliyeti azalır ve sürüş güvenliğinde risk oluşur.
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
İlgili 45 soru bulundu
Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur.
Uzun süre kullanılmadıkları taktirde arabaların lastiklerinin havaları zamanla iner. Peki buna sebep olan şey ne? Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin en büyük sebeplerinden biri, lastiğin yapısında bulunan moleküllerin arasına hapsolmuş hava moleküllerinden kaynaklanan çok küçük boşluklardır.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Üreticinin tavsiyesinin altında 3 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aynı yolculuk için %10 daha fazla lastik aşınmasına ve %1'e kadar daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Aracın ağırlığına, uzunluğuna ve taşıma kapasitesine göre değişmekle birlikte genellikle 34 Psi ve 38 Psi basınç değerlerinde lastik dolumu yapılması önerilir. Sürücü ve önde tek yolcu ya da sadece sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 205 55 R16 lastik hava basıncı önlerde 36 Psi ve arkalarda 34 Psi şeklinde olmalıdır.
Sürüşün ısıyı yükseltmesi nedeni ile sıcak lastiklerin içerisindeki basınç çok daha yüksek olacaktır. Bundan dolayı hiçbir zaman sıcak lastiklerin içerisindeki basıncın düşürülmemesi gerekmektedir. Bunun sebebi, bu lastikler soğudukları zaman basınçları da asgari lastik basıncının altına düşebilmektedir.
Lastiklerin aşınması ve hava basıncının düşmesi, lastiklerin işlevsizleşmesine sebep olurken sürüş performansını ve yol güvenliğini olumsuz şekilde etkiler. Sürüş performansı düşmeden güvenli bir sürüş deneyimi için araç lastiklerinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gereklidir.
Mümkün olduğunca periyodu atlamadan ayda en az bir kez lastik basınçları kontrol edilmelidir. Kontrol gün içinde araç ilk çalıştığında fazla yol almadan yapılmalıdır. Gün içinde kullanılmış bir aracın lastiklerinin soğuması ortalama 4 saat sürer. Isınmış lastiklerdeki basınç doğru oranı göstermeyebilmektedir.
Lastik basıncını kontrol ederken aracın sıcaklığını ve yükünü de dikkate almanız gerekir. Bunlar lastiğin hava basıncını etkileyebilir. Öte yandan, jant malzemesinin burada bir önemi yoktur.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Uzun bir yolculuğa çıkacaksınız ve araçtaki ağırlık denge dağılım eşitse ve ön kısımda iki yolcu olup arka koltuklar boş ise lastik basınç değerleriniz ön 34 psi, arka 32 psi olmalıdır.
Yazın hava basıncı 32 yi baz alıyorsanız yine 32 olmalı. sıcak havalarda 33-34 e çıkabilir ancak lastikler soğuyunca yine 32 ye dönecektir.
Lastik basıncında bir sıkıntı olması durumunda, gösterge sürücüleri ikaz eder. Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar. Bu gibi bir arıza ile karşılaştığınızda, aracınızı en yakın Otopratik servisine götürebilirsiniz.
Lastik patlaması o an anlaşılabileceği gibi bazen anlayabilmeniz çok uzun vaktinizi de alabilmektedir. Ani ve büyük alınan hasarlarda lastik hızlı bir şekilde hava kaybedecektir. Ancak aşınma gibi durumlarda lastiğinizin patlama süreci de uzayacaktır. Ve bunu fark etmeniz oldukça fazla vakit alabilir.
Lastikler direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı. Ortamda, lastiklerin yapısını etkileyebilecek sıcak borular ve elektrik jeneratörleri gibi ısı kaynakları bulunmamalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri