Lastik basıncı Lastikler sürekli basınç kaybı yaşadığından bunu yapmak önemlidir. İdeal koşullarda dahi ayda lastik 0,069 bar basınç kaybı yaşar ve bu rakam sıcaklıkla birlikte artar. Dolayısıyla lastik basıncınızı en az ayda bir kontrol etmeniz gerekir.
Genel olarak 15 günde bir lastiğinizin durumunuzu kontrol etmeniz size fayda sağlayacaktır. Lastikte dikkat edilmesi gereken durum lastik havasında azalma olduğu halde lastik bunu belli etmeyebilir. Bununla beraber lastikte patlama da çok kolay anlaşılabilir durum değildir.
Lastikler, bir yerde kullanılmadan beklediğinde ya da araçta takılı halde beklediğinde veya aktif olarak kullanıldığında zamanla içinde hava basıncı azalır. Bu üç durumun hepsinde de farklı seviyelerde azalır ama sonuçta; zamanla basınç azalır. Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin ana nedeni, hava osmozudur.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Uzun bir yolculuğa çıkacaksınız ve araçtaki ağırlık denge dağılım eşitse ve ön kısımda iki yolcu olup arka koltuklar boş ise lastik basınç değerleriniz ön 34 psi, arka 32 psi olmalıdır.
normalde kışın lastik basıncı düşer fakat bu 1-2 günde gözlemleyeceğiniz bir durum değil. mutlaka bir delikten hava kaçağı vardır. lastiğe mutlaka bir şey girmiştir iyice kontrol edin. normalde kışın lastik basıncı düşer fakat bu 1-2 günde gözlemleyeceğiniz bir durum değil. mutlaka bir delikten hava kaçağı vardır.
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Lastiklerin tek bir basınç değeri bulunmaz. Farklı lastik türleri, farklı basınç değerlerini beraberinde getirir. Bu nedenle sahip olunan lastik modeline ve özelliklerine bağlı olarak, basınç değerinin ayarlanması gerekir. Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur.
Uzun süre kullanılmadıkları taktirde arabaların lastiklerinin havaları zamanla iner. Peki buna sebep olan şey ne? Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin en büyük sebeplerinden biri, lastiğin yapısında bulunan moleküllerin arasına hapsolmuş hava moleküllerinden kaynaklanan çok küçük boşluklardır.
Lastiğinizin bakımı
Lastikler sürekli basınç kaybı yaşadığından bunu yapmak önemlidir. İdeal koşullarda dahi ayda lastik 0,069 bar basınç kaybı yaşar ve bu rakam sıcaklıkla birlikte artar. Dolayısıyla lastik basıncınızı en az ayda bir kontrol etmeniz gerekir.
Lastikler direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı. Ortamda, lastiklerin yapısını etkileyebilecek sıcak borular ve elektrik jeneratörleri gibi ısı kaynakları bulunmamalı.
Lastiğin havasının inmesi motorun daha fazla efor harcamasına neden olur. Araç hâkimiyetini sağlamak zor oluyorsa lastik basıncı düşmüş olabilir. Tekerlekte gözle görülür bir inmenin olması lastik basıncının düştüğünü açık bir şekilde gösterir.
Lastik basıncı, var ise yedek lastikler olmak üzere her 14 günde bir kez kontrol edilerek ayarlanmalıdır.
Bir lastiğin ömrü maksimum 10 yıldır. Yani otomobil lastikleri üretim tarihinden itibaren en fazla 10 yıl kullanılabilir. Bunun yanında 5 yıl veya daha uzun süre kullandığımız lastikleri de yılda en az bir kez uzman bir serviste kontrol ettirmemiz gerekir.
Jant üzerinde bulunan hasarlı iç yalıtım lastiğin inmesine yol açar. Bunun yanı sıra astar ve mikro çatlak da lastik havasının inmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Lastiklerin çelik tel kısmında monte ya da sökme esnasında herhangi bir hasar oluşmamalıdır.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Araç üreticisinin acil/geçici yedek lastiklerle ilgili verdiği ek bilgileri de dikkate alınız. Lastikler soğukken, havasını araç üreticisinin belirlediği basınca ayarlayın. Lastikler sıcakken asla havasını boşaltmayın ya da lastik basıncını düşürmeyin. Sürüş esnasında hava basıncının artması normaldir.
Düşük hava basıncıyla lastik patlama riski oldukça artar. Yüksek basınçta ise lastikler fazla ısınır, yuvarlanma direnci artar ve yakıt tüketimi fazla olur. Lastik basıncı mutlaka lastikler soğukken kontrol edilmelidir.
Çoğu binek otomobilde lastik basınç değerlerinin 32 ile 35 Psi arasında tutulması önerilir.
Lastik basıncını kontrol ederken aracın sıcaklığını ve yükünü de dikkate almanız gerekir. Bunlar lastiğin hava basıncını etkileyebilir. Öte yandan, jant malzemesinin burada bir önemi yoktur.
Basit fiziksel bir olay olan lastik ısınması, yaz aylarında yolda kalmanıza sebebiyet verecek. Bundan dolayı basınç artışını dengelemek için lastiklerinizin havasını manuel olarak dışarı vererek ısıyı aldatabileceğinizi düşünüyorsanız, tekrar düşünün.
Bunun nedeni, soğuk havanın lastik içindeki hava moleküllerinin hareketini yavaşlatması ve hacimlerinin azalmasıdır. Bu durumda, lastik basıncı düşer ve lastiklerin doğru basınca sahip olmaları daha da önemli hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri