İyi bir ses seviyesine sahip lastik seçmek, sürüşünüzün çevreye olan etkisini azaltabilir. Ses seviyesi A, B veya C sınıfı olarak sınıflandırılır. Lastiğin dönüş gürültüsü desibel cinsinden ölçülür ve ölçülen sayı etiketin alt kısmında gösterilir. Düşük ses seviyeli lastikler, 67-71 dB'e sahiptir.
Yakıt verimliliği etiket üzerinde renk kodlu bir ölçekte A, B, C, D, E, F ve G sınıflarıyla gösteriliyor. Yeşil renkli A sınıfı en yüksek yakıt verimliliği sınıfını temsil ederken, kırmızı renkli G sınıfı ise en düşük verimliliği simgeliyor.
C : Ticari araç van lastiği. XL, HL veya Güçlendirilmiş: Boyutlarına göre normalden daha yüksek yük kapasitesine sahip lastikler.
Yanaktaki “Temperature” yazısı bitimindeki A, B veya C gibi harfler, lastiğin ısıya karşı mukavemet düzeyini gösteriyor. Lastikler en yüksek ısı dayanıklılığı için A'dan başlayarak B ve C diye sınıflandırılıyor.
Lastik etiketi üzerinde yer alan ıslak yolda tutuş özelliği tıpkı yakıt verimliliğinde olduğu gibi A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle derecelendirilir. Buna göre, A ıslak zemin en güvenli ve en iyi kısa mesafe durma performansına sahip lastiklerde bulunur.
İlgili 38 soru bulundu
Lastik karşılaştırması yaptığımızda 1 numaralı lastik 2 numaralı lastiğe göre etiket üzerinde daha az yakıt tükettiği gösterilmekte. Yağışlı havalarda ise yine 1 numaralı lastiğin daha iyi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Yine 1 numaralı lastik lastik ses seviyesinde de iyi durumda olduğunu bize gösteriyor.
En sessiz yaz lastiği modelleri arasında; Falken Ziex ZE 310 Ecorun ses seviyesi 68 desibel, Nokian Wetproof ve Fulda SportControl ise 68 desibel ses seviyesi ile tercih edilen en sessiz lastik çeşitleri arasında yer alır.
İlk sıradaki gösterim binek / oto grubuna aittir. Hafif ticari araç lastikleri için ise ölçünün sonunda C harfi bulunmaktadır. Bu işaret CP olursa, karavan / kamp tipi uzun süre bekleme sonrası yıl içinde kısa süreli kullanımlarda olan yanakları takviyelendirilmiş lastikleri gösterir.
Islak zeminde mükemmel tutunma, yağışlı havalarda araç kullanırken daha kısa fren mesafesi anlamına gelir. Örneğin standart bir C sınıfı sedan otomobilde C sınıfı bir lastik B sınıfı lastiğe göre 2.6 metre daha uzun mesafede durur. Bu oran A sınıfı ile G sınıfı arasında 18 metreye kadar çıkmaktadır.
Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
Lastik işaretlerinde sayı yerine bir harf görüyoruz. Bu harf, lastiğin karkas yapısını belirtir. Örneğin, "R" harfi, lastiğin iç yapısının radyal olduğunu belirtir. Diğer örnekler arasında bias-ply için "B" veya diyagonal yapı için "D" yer alır.
Hız endeksi de olarak bilinen harf kodları bir lastikle erişilebilecek en yüksek hızı ifade eder. Örnek olarak; J harfi 100 km/saat hızı, K harf kodu 110 km/saat hızı, L harfi 120 km/saat hızı, T harf kodu da 190 km/saat hız bilgisini işaret eder.
R: Lastik üzerindeki R harfi, radyal yapıyı anlatır. Yeni lastiklerin neredeyse hepsi bu sistemle üretilir. C: Lastik üzerinde "temperature" yazısı bitimindeki A, B veya C gibi harfler, lastiğin ısıya karşı dayanıklılık seviyesini gösterir.
Harflerle ifade edilen hız endeksi, lastiğin güvenli bir şekilde kullanılabileceği maksimum hızı gösteriyor. Her harfe karşılık gelen maksimum hız değerlerini lastik hız endeksi tablosunda görmek mümkün. Tabloya göre lastik hız endeksi H olan bir otomobilin 210 km/s hız sınırını geçmemesi gerekiyor.
“P” harfi (veya harf olmaması) bunun bir binek otomobili lastiği olduğu anlamına gelir.
Islak Yol Tutuşu
Islak yol tutuş derecesi, lastiğin ıslak koşullarda ne kadar iyi performans göstereceğini gösterir ve performans A sınıfından E'ye kadar derecelendirilir ve A sınıfı en yüksek dereceye sahiptir. Yüksek derece, ıslak yollarda kısa frenleme mesafeleri anlamına gelir.
Dönüş direncine bağlı olarak lastiğin yakıt verimi, en iyi yakıt ekonomisini ifade eden A sınıfı ile en kötü yakıt ekonomisini ifade eden E sınıfı arasında değişir. Yakıt tüketimi, sınıflar arasında her 100 km'lik sürüş için yaklaşık 0,1 litre artar.
M+S kar ve çamur anlamına gelir. Lastiğin sırt deseni ve sırt bileşiğinin yapısı sayesinde yaz lastiğine kıyasla karlı yol koşullarında üstün yol tutuşu ve fren performansına sahip olduğunu gösterir. M+S sembolü, kış lastiklerinin yanı sıra tüm sezon lastiklerinde de bulunur.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Bir lastiğin 4 mevsim olduğunu kanıtlamak için lastik yanağında 4 mevsim lastik işareti olması yeterlidir. Eğer lastikte “M+S” ifadesi ile birlikte “Üç Tepeli Dağ Ortasında Kar Sembolü” bulunuyorsa dört mevsim lastiği olduğu kesinleşir.
R: Lastiğin radial (telli) olduğunu gösterir. 20: Lastik iç çapı, jant ölçüsüdür (Kullanılan ölçü birimi inçtir.).
Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır.
2019 yılında MICHELIN CrossClimate+, AUTO BILD tarafından 225/45 R17 ebadındaki 30 adet farklı dört mevsim lastik ile teste girmiş ve testin en iyi dört mevsim lastiği olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri