Latent dönem annenin ağrıları hissetmediği düzensiz kasılmaların olduğu dönemdir. Rahim ağzında açılmaya neden olmaz ama rahim ağzında yumuşama olur.10 saatten birkaç güne kadar uzayabilir. İlk doğumda latent süre daha uzun olur. Aktif dönem artık rahim kasılmalarının arttığı ve düzenli olduğu dönemdir.
Latent Faz: Doğum sancılarının başlamasından rahim ağzının 3 - 4 cm açılmasına kadar olan süredir. Bu devrede kasılmalar daha seyrek olur ve daha hafiftir.15 - 20 dakikada bir gelen ve 15 - 20 saniye süren sancılar vardır. Bu devre yaklaşık 6 saat kadar sürebilir.
Üçüncü evre; Bebeğin doğumu ile başlar, plasentanı doğumu ile sonlanır. Latent Faz : Doğum sancılarının başlamasından rahim ağzının 3-4 cm açılmasına kadar olan süredir.
4.evre: anne ile bebek buluşturulmuş bebek annenin göğsüne verilmiştir. Eş doğumda yanındaysa birbirlerine sarılabilirler. Annenin son kontrolü yapılır. Perinenin temizliği yapılır ve son olarak odaya geçiş gerçekleşir.
Doğumun üçüncü evresinde plasenta ve kordonların çıkışı tamamlanır. Bebeğin doğumu gerçekleşince rahimdeki kasılmaların sıklığı ve şiddeti azalır. Birkaç kasılma sonrasında plasenta rahimden ayrılır ve dışarı doğru çekilerek plasentanın çıkması sağlanır.
İlgili 33 soru bulundu
Birinci evre; gerçek doğum ağrıları ile başlar servikal silinme ve dilatasyonun tamamlanması ile sonlanır. İkinci evre; Servikal silinme ve dilatasyonun tamamlanması ile başlar, bebeğin doğumu ile sonlanır. Üçüncü evre; Bebeğin doğumu ile başlar, plasentanı doğumu ile sonlanır.
Doğumun ikinci evresi; ağrıların sıklık ve süresinde artma ile karakterize, servikal dilatasyonun tamamlanması ve kontraksiyonların olması ile başlayıp bebeğin doğumuna kadar olan süreç olarak tanımlanmaktadır.
Doğumun ikinci evresi, birkaç dakika sürebileceği gibi, ilk doğumlarda, 2 saati, ikinci doğumlarda 1 saati bulabilir. Epidural anestezi de ise bu süreler 1 er saat daha uzayabilir.
Vajinal Doğum (normal doğum) Üç Aşamada Gerçekleşir:
1. evre: açılma (dilatasyon) 2. evre: bebeğin çıkışı 3. evre: plesanta(bebeğin eşi) çıkımı
Aktif faz (hızlı açılma fazı)
---Kasılmalar sıklaşmıştır, 1-3 dakikada bir kasılma olur, süresi 60 saniye civarıdır, kuvvetli kasılmalardır. Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir.
Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder. İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Nişan, doğumun 24 saat içerisinde ya da 2-3 gün içerisinde meydana geleceğine işaret etmektedir. Bu nedenle nişan belirtisi ardından, düzenli ağrıların başlamasını ya da suyun gelmesini beklemek gerekmektedir. Braxton Hicks kasılmalarının şiddetlenmesi; hamileliğin 20.
Latent dönem (uyuklama evresi, gizli dönem), erken çocukluk cinselliği olgusunun son evresidir; fallik dönemin bitiminden ergenliğin başlamasına dek sürer. Oedipus kompleksinin sona ermesiyle başlayan süre içinde çocuktaki cinselliğin gelişiminde duraksamalar yaşanır; belirgin bir cinsellik bulgusu yoktur.
Latent Dönem (gizil), (7-12 yaş)
Çocuğun ilk defa çevresinin oluşmaya başladığı dönemdir.
Aktif Doğum Safhası
Süre 3-5 saat arası Serviks 4 cm den 7 cm ye genişler. Kasılmalar 45-60 saniye sürer ve aralarında 3-5 dakika bekleme süresi olur.
Normal doğum kaçıncı hafta olur? Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır.
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Bebeğin ve annenin kalp atımları, annenin tansiyonu ve nabzı, rahim ağzı açıklığı belli aralıklarla yapılan muayeneler ile kontrol edilir. Aktif evre rahim ağzı 10 cm açıklığa ulaşıncaya kadar devam eder. Bu dönem 4-8 saat sürebilir. Bu aralıkta su gelebilir, sırt ve bacaklarda ağrı, ıkınma hissi, bulantı olabilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Normal doğumun ilk evresi tamamlandıktan sonra ikinci aşama olan annenin ıkınma evresi başlar. Bu evre, rahim ağzı 10 cm kadar açıldıktan sonra başlar. Şayet anne, ilk bebeğini dünyaya getirecekse ıkınma 50 dakika kadar sürer.
Vajina girişinde bebeğinizin başı göründüğünde taçlanma meydana gelir. İkinci aşama genellikle ilk aşamadan daha kısadır ve ilk hamileliğiniz için 30 dakika ile üç saat arasında sürebilir. Daha önce doğum yapan kadınlarda çok daha kısa sürer.
Doğumun Birinci Evresi. Bu evre doğum eyleminin başlamasından, rahim ağzının tam açılmasına ( 10 cm ) kadar geçen süredir. Doğumun en uzun evresidir. İlk doğumlar için 14-18 saat, ikinci, üçüncü doğumlar için 10-12 saat sürer.
'gebe tam açık olduğunda ağrılarıyla beraber ıkınmaya teşvik eden ve yönetimi doğum ekibi tarafından yapılan' Valsalva tipi ıkınma (Hemen Ikınma) olmuştur. Valsalva (kapalı glottis ile) ile ıkınma, litotomi pozisyonunda, servikal dilatasyon tamamlanınca gebeyi güçlü bir şekilde ıkınmaya özendirmek şeklinde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri