Bireyin ruhsal gelişim evrelerinden en önemli evrelerden birisi de eğitim-öğretim evresidir. Klasik analitik kuramda Freud bu döneme gizillik (latent) evresi ismini vermiştir. Haz, bu evrede cinsel objeden ziyade farklı objelere yönelmiş olduğundan, bu şekilde isimlendirilmiştir.
Latent dönem (uyuklama evresi, gizli dönem), erken çocukluk cinselliği olgusunun son evresidir; fallik dönemin bitiminden ergenliğin başlamasına dek sürer. Oedipus kompleksinin sona ermesiyle başlayan süre içinde çocuktaki cinselliğin gelişiminde duraksamalar yaşanır; belirgin bir cinsellik bulgusu yoktur.
Latans/ Örtük- Gizil Dönem (6-11 yaş)
Eğitim-öğretim evresi olan latent evrede haz, cinsel objeden ziyade farklı objelere yönelmiş durumdadır.
Gizil (Latent) Dönem
(7-12 yaş) Çocuğun ilk defa çevresinin oluşmaya başladığı dönemdir. Çocuk enerjisini okul, ders ve arkadaş gibi sosyal ortamlara yönlendirir. Bu dönemde çocuk üzerinde çevre ve arkadaş çok etkilidir.
Sözcük anlamı, bağlı ve hareketsiz, göze çarpmayan, hissedilmeyen demektir. Daha çok, herhangi bir şekilde göze çarpacak yaşam ve fizyolojik aktivite belirtileri görülmeyen biyolojik olayları ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
İlgili 35 soru bulundu
Bireyin ruhsal gelişim evrelerinden en önemli evrelerden birisi de eğitim-öğretim evresidir. Klasik analitik kuramda Freud bu döneme gizillik (latent) evresi ismini vermiştir. Haz, bu evrede cinsel objeden ziyade farklı objelere yönelmiş olduğundan, bu şekilde isimlendirilmiştir.
Latent nedir? Uyku halinde olma ve belli şartlar oluşunca gelişme yeteneğinde olma durumu. Henüz belirgin hale gelmemiş, gizli, potansiyel.
Freud kişiliğin gelişimini psikoseksüel gelişim dönemleri kapsamında ele alarak, oral dönem (0-1,5 yaş), anal dönem (1,5-3 yaş), fallik dönem (3-6 yaş), gizil (latans) dönem (6-12 yaş) ve genital dönemden (+12 yaş) oluştuğunu belirtmektedir.
Bazı enfeksiyöz ajanlar hiçbir belirti vermeden uzun süre konakta sessizce kalabilir ama sonunda hastalığa neden olabilir. Bu durum “latent enfeksiyon” olarak bilinir (4).
Freud, kişilik gelişimini beş psikoseksüel gelişim döneminde incelemiş: Oral, anal, fallik, gizil ve genital dönemlerdir.
Latent Faz: Doğum sancılarının başlamasından rahim ağzının 3 - 4 cm açılmasına kadar olan süredir. Bu devrede kasılmalar daha seyrek olur ve daha hafiftir.15 - 20 dakikada bir gelen ve 15 - 20 saniye süren sancılar vardır. Bu devre yaklaşık 6 saat kadar sürebilir.
Freud'a göre cinsel kimliğin ilk belirleyicisi ödipal dönemdir. Erkekler ve kızlar bu süreci farklı şekilde geçirirler.
Psikoseksüel evrelerin üçüncüsü olan fallik dönem 3 – 6 yaşları arasını kapsar ve bu dönemde çocuğun libidosu giderek cinsel organları üzerinde odaklanır. Erkek çocuklarda Oidipus kompleksi ve kızlarda ise Elektra kompleksi başlar.
Çalışkanlığa karşı aşağılık duygusu (6-12 yaş): “Ne öğrenirsem ben oyum” dönemin kimlik duygusudur. Altı ile oniki yaşları arasında süren bu dönem Freud' un Gizil (Latent) dönemine denk gelmektedir. Erikson bu dönemi çalışkanlık duygusunun edinildiği dönem olarak tanımlamıştır.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Bazen virüsler belirtili veya belirtisiz olarak konağa girdikten sonra bazı doku hücrelerinde replikasyon göstermeden hayat boyu kalabilirler. Bu tür enfeksiyona latent enfeksiyon adı verilir. (Herpes simplex tip 1, Cytomegalovirus ve Suçiçeği virüsleri verilebilir.
latentlik oluşumu konak hücrenin özelliği, yani, bazı hücreler viral DNA replikasyonuna izin vermemesidir. Hücre hemen erken genler boyunca ilerlemesini izin veriyorsa, bir litik enfeksiyonu doğacaktır.
Halk tarafından kan zehirlenmesi olarak bilinse de, enfeksiyonun kan dolaşımına katılıp tüm vücuda yayılması anlamına gelir. Enfeksiyon kan dolaşımına katıldığında, bağışıklık sistemi vücudu mikroplara karşı savunmak için kana çok fazla kimyasal madde salgılar.
Freud'a göre zihinsel yaşayışımızın içgüdüsel görünümünden iki dürtünün sorumlu tutulması gerekir. Bunlar cinsel (sexuel) ve saldırgan (agressive) dürtülerdir (Brenner, 1977). Bir başka deyişle yaşam (eros) ve ölüm (thanatos) içgüdüleridir.
Zaman içerisinde egonun bir parçası toplumsallaşma ve değerlerle ilgili olarak evrimleşir. Bu evrimin sonucunda gelişen parçaya süperego (üstbenlik) adı verilir. Çocuk doğduğunda ayıp, yasak, günah, başkalarının hakkı, saygı gibi kavramlara sahip değildir. Haz ilkesi yaşamını yönlendirir.
Sigmund Freud'un anlatısınca id, ego ve süperego nedir? Freud, psikanalitik kuramında zihnin üç temel kavramdan oluştuğunu düşünmekteydi. Bu kavramları sırasıyla id (alt bilinç), ego (benlik) ve süperego (üst benlik) olarak adlandırmıştı.
Latent Periyot nedir? Faj ile bulaşmış bakterinin enfeksiyon zamanı ile fajın hücre dışında görünme zamanı arasındaki süre.
bazı hayvanlarda, yaşamın kritik döneminde gözlenen davranış örüntüsü. İyi bilinen örnek, yumurtadan yeni çıkan ördek yavrularının annelerini izlemesidir. Bu davranış, yavruların ilk hareketli nesneyi izleme İÇGÜDÜ'sünden kaynaklanır.
Gizli ya da gecikme süresi de denilebilmektedir. Gizli dönem ve kuluçka süresi arasındaki fark: kuluçka süresi, bulaş ve hastalığın klinik başlangıcı arasındaki süreyi ifade ederken; gizli dönem, bulaş ve bulaştıktan sonra hastalığın yayılım göstermesi arasındaki zamanı ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri